W pocie czoła wydzielone z http://canon-board.info/showthread.php?t=12125
A to jakieś nowe wady optyczne występujące przy FF?Cytat:
Zamieszczone przez alien
Wersja do druku
W pocie czoła wydzielone z http://canon-board.info/showthread.php?t=12125
A to jakieś nowe wady optyczne występujące przy FF?Cytat:
Zamieszczone przez alien
rurka inaczej winieta a mocno rozmyte krawedzie to chyba nie musze tłumaczyć co to jest ?? :D
Pozwól, że wyprzedzę odpowiedź autora i postaram się wyjaśnić. Otóż ów "efekt rurki" i "rozmyte krawędzie", to sposób w jaki niektórzy tłumaczą sobie niedociągnięcia innych systetów w tej dziedzinie. Łatwiej przecież napisać głupotę, niż przyznać, że najlepszy nawet crop nie jest w stanie dorównać FF. Też chciałbym zobaczyć te rozmyte krawędzie np w 5 czy 1, ale jakoś nie mogę się doszukać...Cytat:
Zamieszczone przez Marcoone
Mam wrażenie, że jesteśmy świadkami narodzin nowej świeckiej tradycji... na miarę "świetlistości" zdjęć z 300D :lol:
to chyba proste i nie trzeba tego tłumaczyć....wiadomo ze szklo z ogniskowa 18mm ma inne pokrycie w kadrze przy pełnoklatkowej matrycy i aps-c...Przy aps-c kadr tak naprawde zacyzna sie w okolicach 27mm a wiec omija niebezpieczne rozmyte krawedzie...byc moze nie kazde szkło tak ma ale te tansze tak..a przeciez malo którego amatora stac na świetnej jakosci ,drogie szkiełka...Cytat:
Też chciałbym zobaczyć te rozmyte krawędzie np w 5 czy 1, ale jakoś nie mogę się doszukać...
Co do winiety...jest szczególnie na małych wartosciach przysłony....
Dla mnie jako amatora bardziej korzystny jest zakup aparatu z matryca aps-h i np. 13 milionami pikseli - taniej zaplace a bede miał całkiem dobre zdjęcia...:)
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
oooooooooooooooooooooo wypraszam sobie !!!! ;)
fajnie jest wszystko obracać w żart - jestem za =) , coraz bardziej mi sie podoba na tym forum :))))
Cytat:
Zamieszczone przez popmart
papa wodzu ;p
Hmm ... jak na twórcę teorii "efektu rurki" przy FF i czegoś tam jeszcze to śmiało sobie poczynasz ... Troszkę pokory.Cytat:
Zamieszczone przez alien
PS. Emota zauważyłem.