Witam,
interesuje mnie opinia użytkowników o AF w obu modelach szczególnie w przypadku wyboru AI-Servo AF. Podobno w modelu 1D II N AF jest zdecydowanie szybszy i bardziej precyzyjny.
Wersja do druku
Witam,
interesuje mnie opinia użytkowników o AF w obu modelach szczególnie w przypadku wyboru AI-Servo AF. Podobno w modelu 1D II N AF jest zdecydowanie szybszy i bardziej precyzyjny.
Ja mam 5D a 1-dynki niestety nawet nie miałem w ręku.
Co do AF to w 5D jest poprawa do 20D (poprzez punkty AF wspomagające centrum kadru) ale kolosalnej róznicy do mniejszego brata nie ma.
Niedawno brałem pod uwagę zakup 1 D II N jednakże postawiłem na pełną klatke i od razu "zakochałem" się w tym aparacie.
Jeżeli dla Ciebie podstawą jest AF to kupuj 1-dynkę gdyż dzięki m.in. np. wiekszej liczbie AF krzyżowych jest nie do pobicia na tym polu ale jest crop 1,3.
Z tego co pamiętam to jest ktoś na forum kto ma oba aparaty lub je użytkował w dłuższym okresie czasu.
crop 1,3 bardzo mi odpowiada, głównie robie zdjecia zwierzyny i to raczej w pełnym ruchu .Liczę że może ten ktoś sie wypowie,zaskoczyłes mnie faktem ze pomiedzy 20D a 5D jest tak mało zauwazalna róznica w pracy AF
To jest praktycznie ten sam czujnik AF, wiec roznica bedzie minimalna.
Nie wiem jak jest w 5D nie miałem i nie używałem ale od czasu do czasu pożyczam od znajomego na jakieś większe "dieła" 1DmkII i w porównaniu do 30D AF w tym aparacie to inny świat zwłaszcza przy fotografowaniu obiektów ruchomych.
Podam konkretny przykład: fotografowałem ważki. Jak ktoś widział albo próbował robić zdjęcia tym owadom to wie co to za wyzwanie. 30D czasami udawało mi się trafić w obiekt i złapać ostrość. Jedynką niedość, że łapałem niemal za każdym razem to po ustawieniu bodajże siedmiu punktów wybierania ostrości (aktywuje się to którąś funkcją idywidualną) AF się wręcz przyklejał do tej ważki (o ile oczywiście udało mi się w nią trafić :mrgreen:). Wtedy szła seria i ... fotka gotowa. Różnica była taka że jak na 30D zrobiłem ponad 100 zdjęć to ostrych było kilkanaście, a w 1D na kilkanaście zdjęć może ze dwa były lekko nie ostre (myślę że raczej lekko poruszone).
Sam powoli będę myślał o takim body i też 5D biorę pod uwagę (robię trochę krajobrazy) ale chyba zdecyduję się na 1D, póki co wydaje mi się bardziej uniwersalny. Rozważam też D2X wydaje mi się że jest trochę pośrodku.
serdeczne dzięki, szkoda ze nie masz fotek z tego porównania
Fotki mam tylko z 30D (robione nawiasem mówiąc wczoraj, bo te z 1D mi gdzieś wsiąkły niestety :x).
ja mialem 350 i 30d , teraz mam marka2 bez "N"
AF w 5D nie wiem nie bawilem sie ale w 1 powala na kolana jak pisal kolega , bylem 2 dni na wyscigach stalem na prostej servo i wszystkie punkty AF , nie bylo nie ostrych .W 30d nie bylo tak wesolo sprzedalem po miesiacu.
1dynki sa super tylko cena :-o
Pozdrawiam
chcialem potwierdzenia i otrzymałem :-) czas rozgladac sie za 1D II lub 1D II N to moj faworyt.Nie stac mnie na zamarnowane foty
bedziesz happy :)Cytat:
Zamieszczone przez toma20D
moze uda ci sie trafic 1d mark II bez "N" byly sprzatane magazyny przynajmniej tak mowili sprzedawcy i roznily sie cena przynajmniej u mnie np N`ka ok 4500 euro a bez "N" 3099 wiec za roznice wziolem 70-200 2,8 L i cana koncowa wyszla ta sama.Tylko kieszenie puste :sad:
Pozdrawiam Dariusz