Pytanie:
Canon w trybie "malpim" ma mozliwosc doswietlenia sobie sceny blyskiem flasha w celu latwiejszego zlapania ostrosci. Czy jest taka mozliwosc w trybie "P"?
Tak, szukalem w instrukcji - nie znalazlem :(
Wersja do druku
Pytanie:
Canon w trybie "malpim" ma mozliwosc doswietlenia sobie sceny blyskiem flasha w celu latwiejszego zlapania ostrosci. Czy jest taka mozliwosc w trybie "P"?
Tak, szukalem w instrukcji - nie znalazlem :(
Chyba tak, ale najpierw musisz ręcznie otworzyć lampę przyciskiem, bo w tym trybie sama nie wyskoczy.Cytat:
Zamieszczone przez gregor40
Napisałem "chyba" bo nie używam tego, ponieważ ten sposób wspomagania AF doprowadza mnie do szału. Jedyne co dla mnie ma sens to zewnętrzna lampa błyskowa (i to zarówno w zakresie wspomagania AF, jak i błysku głownego).
Ehhh... gdzie te stare dobre kliszaki (EOS 10/100/50) które miały normalne wspomaganie AF:(
Ja sie tym ostatnio bawiłem i działa znakomicie.Cytat:
Odplasz lampę z boku przyciskiem a następnie w menu, na drugiej zakładce na drugiej pozycji (chyba) masz Flash exp. settings i suwak - ustawiasz od -2 do +2. Jak chcesz wypełnienia, to poruszasz się od -2 do 0 co 1/3 EV. Świetna sprawa. "Odkryłem" to niedawno, przypadkiem, gdy znudzony zacząłem pstrykać kwiatki na działce :-) I już nie mam "przepalonych zdjęć" jak użyję lampy :)
PS. Nie działa to chyba dla trybów "full auto" czyli tych z obrazkami na pokrętle ;-)
Brodi!Cytat:
Zamieszczone przez Brodi
"...w celu latwiejszego zlapania ostrosci" !!!:mrgreen:
Podnieść lampę, ustawić ostrość, zamknąć lampę. Funkcja od wyłączania błysku (w CF) nie działa.
Dziękuje za odpowiedzi, ale chyba nie łapię.
1)Tryb "małpka" (zielony kwadracik) - aparat otwiera sobie lampę, strzela flasha kilka razy, łapie ostrość. Jest git (gdyby nie to, że nic nie mogę zmienić).
2)Tryb "p" - otwieram ręcznie lampę - aparat nie strzela błysków żeby sobie pomóc złapać ostrość! Miga lampka potwierdzenia ostrości. Lampa strzela w momencie zrobienia zdjęcia. Scena jest doświetlona ale nie ostra.
Chodzi mi o to, żeby w trybie "p" aparat doświetlił sobie scenę, żeby mógł złapać ostrość...
Sprawdź CF 05: AF-assist beam.Cytat:
żeby działało to powinno być ustawione 0: Emits
Mea culpa. Chciałem "błysnąć" tym co odkryłem, a co inni już znali ;-) No i pomóc of coz...Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
BTW. Jeśli nie masz przedbłysków (te są tylko gdy jest ciemno), to jak ktoś mądrzejszy pisał kiedyś: aparat i tak błyska dwa razy: raz na pomiar, drugi raz leci flesh właściwy. Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi :)
Hmmm.. pytanie nadal w mocy - co trzeba zrobić, aby aparat przed-błyskał w trybie P (funkcja custom ustawiona na "emits" :) )
Troche wymiekam. W 300D w kazdym trybie (nie obrazki i zielony - tam sama sie wlacza) jak jest ciemno lampa (jesli jest podniesiona) blyska aby dopomoc AF. Tak nie jest w 350D ?? Phii a ja chcialem to kupic :lol:Cytat: