Mały / miniaturowy statyw
Szanowni,
poczytałam wątki o statywach, ale tego, o co mi chodzi, nie mogę znaleźć.
Mam statyw Hama (amatorski, jak cała moja fotografia, ale w miarę solidny, na moje potrzeby wystarcza).
ALE.
We wrześniu najprawdopodobniej jadę na 8 dni na Sardynię. Biorę oczywiście aparat, chciałbym wziąć statyw (także do fotografii gwiazd…) - problem polega na tym, że lecę Ryanairem, mam limit 20 kg bagażu i w tych 20 kg muszę (poza ciuchami na te kilka dni) zmieścić namiot (mały, ale jednak), śpiwór i jeszcze kilka drobiazgów.
Obawiam się, że mój statyw (który jest jednak spory i dość masywny) już mi się w tym limicie nie zmieści.
Doradźcie mi jakiś mały / mini statyw - taki, którego oczywiście nie będę używał w trudnych warunkach czy przy wietrze, nie wymagam super stabilności etc. Chodzi mi o to, że jak będę sobie siedział na campingu w górach, w spokojną i bezwietrzną noc, to żebym mógł ustawić aparat na statywie, żeby zrobić zdjęcie gwiazd nad górami z czasem rzędu 30 sekund…
Czyli: mały, lekki, miniaturowy (i nie kosztujący milionów).
A może ktoś z Was ma coś takiego i zechciałby na te kilka dni we wrześniu pożyczyć…?
Odp: Mały / miniaturowy statyw
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Szanowni,
Mam statyw Hama (amatorski, jak cała moja fotografia, ale w miarę solidny, na moje potrzeby wystarcza).
ALE.
We wrześniu najprawdopodobniej jadę na 8 dni na Sardynię. Biorę oczywiście aparat, chciałbym wziąć statyw (także do fotografii gwiazd…) - problem polega na tym, że lecę Ryanairem, mam limit 20 kg bagażu i w tych 20 kg muszę (poza ciuchami na te kilka dni) zmieścić namiot (mały, ale jednak), śpiwór i jeszcze kilka drobiazgów.
Obawiam się, że mój statyw (który jest jednak spory i dość masywny) już mi się w tym limicie nie zmieści.
Doradźcie mi jakiś mały / mini statyw - taki, którego oczywiście nie będę używał w trudnych warunkach czy przy wietrze, nie wymagam super stabilności etc. Chodzi mi o to, że jak będę sobie siedział na campingu w górach, w spokojną i bezwietrzną noc, to żebym mógł ustawić aparat na statywie, żeby zrobić zdjęcie gwiazd nad górami z czasem rzędu 30 sekund…
A może ktoś z Was ma coś takiego i zechciałby na te kilka dni we wrześniu pożyczyć…?
Skąd jesteś?
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Okolice Warszawy…?
A bywasz w Lublinie? Mógłbym Ci pożyczyć Velbon Ultra Maxi F.
Jeśli bywasz w okolicach Katowic to mogę Ci pomóc
jp
@atsf Lublin normalnie mi w żadną stronę nie po drodze, ale jest dopiero początek lipca - jakby się okazało, że będę w tych okolicach, to pozwolę się odezwać.
@jan pawlak Katowice prędzej, ale na razie też nie wiem… Ale gdybym, to - jak wyżej :-)
Dzięki serdeczne, jakby była szansa, to się odezwę.
A bywasz w okolicach Poznania?
Kiedyś (dawno temu) też szukałem małego statywu podróżnego i wyszło mi wtedy, że najmniejszy po złożeniu jest Manfrotto Element Traveller - ma tylko 32,5 cm (po rozstawieniu 143 cm wysokości).
Waży 1,15 kg (ale można zdemontować kolumnę centralną i zostawić w domu - będzie wtedy co prawda niższy i nie da się złożyć do końca, ale będzie lżejszy i nadal będzie działać).
Jest też wersja carbon, ale była chyba 2x droższa, a niewiele lżejsza (1,09 kg) - przy tak krótkich rurkach zysk z karbonu jest niewielki (cała reszta ajzoli zostaje taka sama).
Taka wielkość (32,5 cm) pozwala podpiąć go poziomo pod plecakiem i statyw nie wystaje na boki (!) albo wsadzić w boczną kieszeń plecaka (taką na butelkę wody 1L) albo podpiąć pod torbą typu sling 6L.
Zdaje się ten rozmiar nawet dziś jest trudny do osiągnięcia dla dużo droższych statywów podróżnych (np. Peak Design: 39.1 cm i 1.25 kg), ale dokładnie nie wiem - po zakupie już nie sprawdzałem. ;)
Oczywiście ze stabilnością na pełnym wyciągu jest tak sobie, ale jak się nie wszystko rozciągnie to tragedii nie ma - zawsze to Frotka jednak jest.
Na amazonie obecnie widzę w cenie 509,99 zł czerwony albo 459,00 zł za czarny:
https://www.amazon.pl/gp/product/B073518HTP
https://www.amazon.pl/Manfrotto-Elem.../dp/B0734ZVCST
U nas w sklepach też są.
https://fotoforma.pl/manfrotto-mkeles5bk-bh-statyw-element-traveller-small-czarny
Pamiętaj też, że przy takim ograniczeniu wagowym nie musisz brać pełnego statywu - może wystarczy jakiś monopod z nóżkami (np. iFootage Cobra) albo jakaś elastyczna gorilla albo inne śruby/imadła/podpórki.
A ten wątek przeglądałeś?
https://www.canon-board.info/threads...023?highlight=
Ja dla mnie ten maluch Manfrotto jest super - dziś dźwignął R (z gripem) + RF 100-500 ;)
Przykręcony oczywiście do mocowania szkła.
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Szanowni,
ALE.
Jest też mozliwość położenia i wpasowania/wbicia aparatu w np. plecak/kurtkę/złozony spiwór leżące na pniaku, kamieniu itd. Stosowałem z sukcesem gdy byłem bez statywu
To bywa lepsze od "chwiejnego" statywu gdy np. wieje
Widziałem też mocowanie gumami do walizki.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jest też mozliwość położenia i wpasowania/wbicia aparatu w np. plecak/kurtkę/złozony spiwór leżące na pniaku, kamieniu itd. Stosowałem z sukcesem gdy byłem bez statywu
To bywa lepsze od "chwiejnego" statywu gdy np. wieje
Widziałem też mocowanie gumami do walizki.
jp
I jeszcze trytytki :lol:
A tak poważanie to też mi się zdarzało robić jak Jan opisał :)
Kiedyś nawet za statyw zrobił dach samochodu - dzięki czemu udało mi się zrobić to zdjęcie
https://lotnictwo.net.pl/gallery/pho...to-659090.html