Jaki bezlusterkowiec do mojego zestawy obiektywów.
Witam, mam set obiektywów taki jak w sygnaturze i nie chce się go pozbywać bo mi pasuje. Planuję przejść na system bezlusterkowy i za bardzo nie wiem co wybrać. Czy bezlusterkowca z apsc czy ff? Czy pod ff podepnę moje obiektywy apsc przez adapter?
Pozdrowienia
Odp: Jaki bezlusterkowiec do mojego zestawy obiektywów.
podepniesz, ale w pierwszych dwóch będziesz miał mechaniczną winietę związaną z tym, że te obiektywy nie kryją pełnej klatki (obrazek będzie taki jakbyś patrzył przez lornetkę)
EOS R chyba automatycznie cropuje więc lornetki nie będzie.
Ja bym szedł w pełną klatkę.
Tak. R6 cropuje. Tzn szkła EF-S. Nie wiem jak z sigmami.
W każdym razie jak mam szkło EF to rozdzielczość jest powiedzmy 4000x3000
A na szkle EF-S winiety nie ma, ale jest rozdzielczość powiedzmy 2500x1300 (nie pamiętam dokładnych liczb ale tak mniej więcej to działa)
A jak ogólnie współpraca z sigmami to nie wiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Makudonarudo
Tak. R6 cropuje. Tzn szkła EF-S. Nie wiem jak z sigmami.
W każdym razie jak mam szkło EF to rozdzielczość jest powiedzmy 4000x3000
A na szkle EF-S winiety nie ma, ale jest rozdzielczość powiedzmy 2500x1300 (nie pamiętam dokładnych liczb ale tak mniej więcej to działa)
A jak ogólnie współpraca z sigmami to nie wiem.
Spróbuje to jakoś zweryfikować na body, nie chciałbym wymieniać moich sigm bo je lubię. bardzo dziękuje za odpowiedzi
R6 po cropie bedziesz miał cos kolo 8mpx zdjecie.
Nie wiem czy w bezlusterkowcu FF Canona niesystemowe obiektywy APS-C będą wykrywane jako cropowe i też mnie to ciekawi bo mam ich spora kolekcję a powoli przymierzam się do przejścia na takowy aparat. Ale uzywałem cropowej Sigmy art 18-35 na lustrzance FF Canon 1DX MK2 i w zakresie 30-35mm lunety nie było. Za to była piękna ostrość od f/1.8 i zabawa jak z solidną stałką. Osobiście wolałbym, żeby ta Sigma nie została wykryta jako crop bo wolę mieć super jasny zakres 30-35 na FF niż powtórzenie cropa z malutka rozdzielczoscią fragmentu matrycy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Nie wiem czy w bezlusterkowcu FF Canona niesystemowe obiektywy APS-C będą wykrywane jako cropowe i też mnie to ciekawi bo mam ich spora kolekcję a powoli przymierzam się do przejścia na takowy aparat. Ale uzywałem cropowej Sigmy art 18-35 na lustrzance FF Canon 1DX MK2 i w zakresie 30-35mm lunety nie było. Za to była piękna ostrość od f/1.8 i zabawa jak z solidną stałką. Osobiście wolałbym, żeby ta Sigma nie została wykryta jako crop bo wolę mieć super jasny zakres 30-35 na FF niż powtórzenie cropa z malutka rozdzielczoscią fragmentu matrycy.
Na 99% zostanie wykryty jako crop i aparat przejdzie w ten tryb po podpięciu.
Czy ta funkcja automatycznego przełączania na crop jest stała, czy opcjonalna? Ściągnąłbym instrukcję interesującego mnie aparatu i poczytał.
Powiedziałbym, że to cecha a nie funkcja. Po prostu tak jest. Podpinając obiektyw FF masz możliwość wyboru czy robisz w FF w czy w crop. Podpinając obiektyw do apsc nawet jeśli kryje on więcej niż apsc i mógłbyś mieć powiedzmy tryb pośredni jako wycinek z FF to to nie działa.
Chyba tylko jakbyś podpiął jakoś w pełni manualne szkło bez elektroniki.