-
12 załącznik(ów)
[cauchy] Islandia
Geologiczne dziecko, ląd w trakcie tworzenia, rzeźbiony przez wszystkie żywioły.
Zimowa wycieczka, trafiliśmy w polską zimę, tj. 5st, czapa chmur i mżawka, choć to gdzieniegdzie i co jakiś czas się zmieniało.
Głównym celem była jaskinia lodowa i polowanie na zorze i to się udało, choć spodziewałem się więcej, zwłaszcza wodospady w otoczeniu śniegu i lodu, z pięknym porannym światłem i błękitnym niebem z cirrusami :) no ale tego prognozy nie zapowiadały na żaden dzień, szkoda..
1. Gullfoss
Załącznik 10787
2. Seljalandsfoss
Załącznik 10799
3. Skogafoss
Załącznik 10788
4. Dyrholaey
Załącznik 10790
5. Dyrholaey
Załącznik 10791
6. Reynisfjara
Załącznik 10792
7. jeden z jęzorów Vatnajokull
Załącznik 10793
8. jaskinia lodowa
Załącznik 10794
9. jaskinia lodowa
Załącznik 10795
10. zorza
Załącznik 10796
11. zorza
Załącznik 10797
12. tęcza na Reykjanes
Załącznik 10798
-
Odp: [cauchy] Islandia
Ekstra foty; od dawna Islandia chodzi mi po głowie ale cóż to jeszcze przede mną...Stamtąd to chyba nie da się wrócić bez ********ych fot.
-
Tak samo jak z Dolomitów :)
-
-
To ostatnie zdjęcie to jakiś szczególny typ zorzy :)
Islandia piękny i inny kraj. Byłem jakiś czas temu w listopadzie i też było podobnie z pogodą. Jeszcze chcę się wybrać w lecie kiedy dzień jest dłuuuugi.
-
@cauchy, fajny film. Ewidentnie dron również przydaje się na wycieczkach, a nie tylko aparat :D.
-
właśnie dlatego go rozważam :)
-
10 załącznik(ów)
Ostatni tydzień czerwca spędziłem znów na tej bajecznej wyspie. Znakomicie się tam czuję, zupełnie jak u siebie (i nie mam tu na myśli licznej polskiej diaspory). Uwielbiam tą zmienność pogodową, czas tam nigdy nie jest stracony. Wypożyczyłem Dustera 4x4 i pojechałem w teren. Cele były 3 - wulkan, interior i puffiny. Wulkan spał, a z czasem okazało się, że i tak nie miałem na niego czasu. Z reszty jestem zadowolony :) a największą niespodziankę sprawił mi Seljalandsfoss o zachodzie słońca, zawsze tam chciałem mieć taki warun i jednego wieczora się udał :)
Byłem sam i powiem tylko, że maxymalnie mógłbym zabrać jedną osobę, i to też fotografa. Każda osoba nie-foto dostałaby ze mną ciężkiego *******ca.
Miałem 4 kamery - R6, drona, Osmo Pocket 3 kupione dzień wcześniej (bo chciałem mieć coś lepszego niż wideo z ajfona) i gopro zamontowane na dachu Dustera, odpalane zdalnie z kabiny. Z ujęć z R6 i z gopro jestem mega zadowolony. Dronem nie latałem za dużo z dwóch powodów - prawie wszędzie zakazy, a raz podczas wichury prawie go straciłem. Z Pocketa jestem średnio kontent, ustawiłem go na D-loga i teraz się babram z LUTami i korekcją barw. LUT firmowy produkuje tak cukierkowe kolory, że ujęcia nadawałyby się do filmu Barbie. A do tego 4k z 1" Osmo a 4k z R6 to przepaść w obrazie jeśli chodzi o detale. Nawet nie wiem jak montować te ujęcia obok siebie, bo różnica jest spora. Zmienię mu ustawienia na auto i jeszcze potestuję, ale niewykluczone że pójdzie pod młotek. Aczkolwiek sam zamysł takiej kamery bardzo fajny, super gimbal, mieści się do każdej kieszeni.
Tęcz miałem na wyjeździe z kilkadziesiąt, ot taki miesiąc (bez związku z wiadomo czym :D )
13. Budir
Załącznik 17231
14. Svodufoss
Załącznik 17232
15. Kirkjufell
Załącznik 17233
16. Koniki gdzieś przy trasie 54
Załącznik 17234
17. kilka ujęć z gór Landmannalaugar
Załącznik 17235
18.
Załącznik 17236
19.
Załącznik 17237
20.
Załącznik 17238
21.
Załącznik 17239
22.
Załącznik 17240
-
7 załącznik(ów)
c.d.
więcej na flickrze
23. Seljalandsfoss
Załącznik 17241
24.
Załącznik 17242
25. Czarne plaże w okolicy Dyrholaey i Reynisfjara
Załącznik 17243
26.
Załącznik 17244
27.
Załącznik 17245
28. Skogafoss - ten wodospad nigdy się nie nudzi. W lutym spędziłem tu godzinę, tym razem 2 :)
Załącznik 17246
29.
Załącznik 17247
-
Jakbyś ponumerował, powiedziałbym które mi się podobają. ;) Na pewno ostatnie, ale nie tylko.