Przesiadka z canon 550d na eos r10
Dzień dobry
jestem posiadaczem canon 550 d z obiektywami canon 50 f 1,8 , sigma 17-50 f 2,8 i canon 70-200 f 4 , chciałbym przejść na coś nowego i moje pytanie czy wybór eos r10 będzie dobrą zmianą i czy przy wykorzystaniu adaptera będę mógł korzystać z moich obiektywów.
Odp: Przesiadka z canon 550d na eos r10
Lemowi się przypisuje, nie wiadomo czy słusznie, cytat "Dopóki nie skorzystałem z Internetu...". Na środę, 25 maja 2022 roku godzinę 20:40 gwarantuję, że nikt z użytkowników CB nie nabył jeszcze tego korpusu i nie przypiął szlachetnych obiektywów, które wymieniłeś. Odpowiadając bardzo precyzyjnie: "czy wybór eos r10 będzie dobrą zmianą" - może tak, może nie. "czy przy wykorzystaniu adaptera będę mógł korzystać z moich obiektywów" - tu póki co 200% tak. Ale co się stanie po następnej zmianie softu w tej puszcze, to tylko wróżki wiedzą...
Na pewno będzie tak dobrze, jak tylko dobrze może być u Canona, i ani o mysi włos lepiej :mrgreen:
dzięki za info, pisałem , że chciałbym przejść na coś nowszego ,ale myślałem też o canon 80d. z opisów wygląda całkiem fajnie i w porównaniu do r10 lepiej chyba leży w dłoni. może to też niezły wybór, co prawda na chwilę obecną dostępne są raczej używki.
Cytat:
Zamieszczone przez
alex1964
dzięki za info, pisałem , że chciałbym przejść na coś nowszego ,ale myślałem też o canon 80d. z opisów wygląda całkiem fajnie i w porównaniu do r10 lepiej chyba leży w dłoni. może to też niezły wybór, co prawda na chwilę obecną dostępne są raczej używki.
Problem polega na tym, że R10 jest dostępny tylko na papierze i nikt Ci odpowiedzialnie nie powie czy to doby wybór czy zły. Reszta jest równie wiarygodna jak wróżby z wosku ;)...
czy dzisiaj kiedy canon r10 jest już jakiś czas dostępny na rynku wiadomo ,że taki obiektyw jak sigma 17-50 f 2,8 przy użyciu adaptera będą działał prawidłowo z canon r10 ?
powinien bez problemów, ew. może jakiś upgrade firmware obiektywu, choć np. moja Sigma 12-24 tego nie potrzebowała, ale za to Tamron tak
Cytat:
Zamieszczone przez
alex1964
Dzień dobry
jestem posiadaczem canon 550 d z obiektywami canon 50 f 1,8 , sigma 17-50 f 2,8 i canon 70-200 f 4 , chciałbym przejść na coś nowego i moje pytanie czy wybór eos r10 będzie dobrą zmianą i czy przy wykorzystaniu adaptera będę mógł korzystać z moich obiektywów.
pytanie zasadnicze - co Cię boli w kontekście 550d i w ogóle czego oczekujesz od nowego aparatu? Wiem, że 550d stary, sam od niego zaczynałem, ale zasadnicze pytanie - czego chcesz więcej, co czego oczekujesz , co będziesz focił, czy to hobby na poważnie, a może już praca?
Wiele osób myśli o kupnie czegoś nowego, ale tak naprawdę nie analizuje gruntownie swoich potrzeb, co potem rodzi nieudane zakupy i rozczarowania.
p-stwo, że przesiadka z 550d na R10 będzie chybiona jest minimalne :) to 12 lat różnicy, właściwie pod każdym względem R10 będzie lepszy. Z tego co porównuję to R10 ustępuje tylko w kompensacji ekspozycji, ale to kwestia minimalna:
https://www.optyczne.pl/porownaj.php...1137&add1=2366
sam miałem krótko 500D i jakkolwiek fajny był aparacik, to gdybym był aktywnym fotografem i mając doświadczenia z R6, nie wahałbym się ani chwili
Sam AF będzie o niebo lepszy. Nawet, tylko z tego powodu warto!