przepraszam za "głupie pytanie" ale dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią. Bawiłem się narazie w sklepie dwoma modelami tj. 350D i 30D. Jak wykonać prawidłowo zdjęcie aby całe było ostre a nie tylko wybrana jego część?
Wersja do druku
przepraszam za "głupie pytanie" ale dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią. Bawiłem się narazie w sklepie dwoma modelami tj. 350D i 30D. Jak wykonać prawidłowo zdjęcie aby całe było ostre a nie tylko wybrana jego część?
im mniejsza przesłona- tym mniejsza głębia ostrośći
im dluższa ogniskowa- też tym mniejsza głębia ostrości
im bliżej ostrzysz- tym mniejsza głębia ostrości
niedawno wstawiałem fotki ktore powinny odpowiedziec na Twoje pytanie.. znajdziesz je tu - http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=11
dzięki, postaram się szybko to przyswoić
Jeśli zdecydujesz się na zakup, to ja polecam kupić sobie też książki i sobie poczytać o fotografii. Szkoła fotografowania National Geographic na przykład.Cytat:
Zamieszczone przez artex
Im mniejsza przysłona (wartość wyrażona liczbą np. f2,8 ) tym mniejsza głębia ostrości.Cytat:
Zamieszczone przez AdrianP
Zazwyczaj mówiąc o przysłonie mamy na myśli wielkość otworu przez który wpada światło. Tak więc:
Im mniejsza przysłona (otwór przysłony np. f16 ) - tym większa głębia ostrości
Może by tak zrobić ankietę co rozumiemy przez mniejszą przysłonę względną, czy:
1. większy otwór
2. mniejszy otwór
:)
Nas to nie interesuje co Ty przez to rozumiesz :mrgreen: Prawda jest taka, ze czym mniejsza przyslona tym, otwor przeslony wiekszy i co za tym idzie wiecej swiatla przez niego wpada a glebia ostrosci jest mniejsza ...oraz odwrotnie. Koniec, kropka ;)Cytat:
Zamieszczone przez Andrew
OMG... Znowu będzie dyskusja jak z GO, krążkiem rozproszenia, ogniskową i kadrem... Każdy mówi to samo, ale co z tego, pokłócić się można. :-DCytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Nie przesadzaj ;)Cytat:
Zamieszczone przez piast9
No nie to samo ;) Chyba, ze mniejsza wg Ciebie znaczy to samo co wieksza. Dobry flejm z rana nie jest zly :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez piast9