Kilkudniowe wyjazdy, jaki sprzęt w plecaku ?
Kilka/kilkanaście dni, wiele godzin przez wiele dni nosisz cały sprzęt foto i dodatkowe niezbędne rzeczy "na sobie"
Ulice/uliczki, place, zabytki, wnętrza, widoki, panoramy, ludzie, nocne, ...
Czasami jest czas a czasami go nie ma na "poważne" przygotowanie do zdjęcia.
Jakie masz obiektywy/sprzęt w plecaku (jaki chciałbyś mieć) i dlaczego taki Twój wybór ?
jp
Odp: Kilkudniowe wyjazdy, jaki sprzęt w plecaku ?
czyli wycieczka zorganizowana - wiele godzin, brak czasu na zdjęcia - krótka odpowiedź - telefon wystarczy
jak ktoś się upiera przy aparacie to jest kilka opcji
- 24-105 i po zawodach
- 16-35 i 24-105 lub 50 czyli dwa obiektywy jeśli ktoś woli UWA bo 24mm to za wąsko i chce mmieć coś do tych "ludzi"
dłuższa odpowiedź - jakieś zdjęcia na takim przepędzie owiec mogą się trafić np. będzie burza i pojawi się lepsze światło ale jest to kwestia przypadku, jeśli chce się mieć zdjęcia to zwykle trzeba być w określonym miejscu o określonej porze (trzeba to po prostu zaplanować) i trzeba mieć taką ogniskową jaką trzeba mieć np. 400mm, a to praktycznie wyklucza wyczeczkę zorganizowaną - praktycznie bo jestem daleki od twierdzeń że "nigdy , żadnych" po prostu to kwestia szczęścia i przypadku - chyba że to wycieczka zorganizowna w celu robienia zdjęć ale to inny temat jak sądzę bo wtedy jest czas na zdjęcia i jest się we właściwym miejscu o właściwej porze - ktoś to zaplanował - znaczy jest nadzieja że widział już kiedyś plener i zaplanował to dobrze.
normalnie napisałbym że statyw to podstawa ale w przypadku wycieczki zorganizowanej statyw jest bardzo problematyczny
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Kilka/kilkanaście dni, wiele godzin przez wiele dni nosisz cały sprzęt foto i dodatkowe niezbędne rzeczy "na sobie"
Jakie masz obiektywy/sprzęt w plecaku (jaki chciałbyś mieć) i dlaczego taki Twój wybór ?
jp
Dobry telefon ;) A poważnie na wakacyjne wojaże to chociażby dobry , uszczelniony i w miarę jasny (z f/2.8 na starcie) siedmiokrotny zoom "all-in-one" w rodzaju: https://spidersweb.pl/2020/06/oto-ta...a-wakacje.html Pomimo, że większości kojarzyć będzie się z foto-januszami to MZ idealnie spełni swoje zadanie , zdecydowanie lepiej niż smartfon.
to zależy;
Tanie linie -
fuji xt-10+ fuji 10-24 f4, mini statyw
podróżowanie autem
R+16-35L+24-105L+70-200 L( 24-240),statyw
podróżowanie z plecakiem
R+24-240( ewentualnie + C 10-18), mini statyw
Fuji lata ze mną po europie, bo ja tylko z podręcznym i R zabiera za dużo miejsca,
ten C10-18 jest moim ostatnim znalezionym Gralem, jest mały,lekki i tani wiec idealnie pasuje na długie wyprawy gdzie cały czas masz wszystko na grzbiecie
Wiele/wszystko zależy od tego poco/dlaczego się fotografuje i poco/dlaczego się "szlaja" po świecie
mirror, candar, doprecyzujmy pytanie.
To Ty wyjeżdżasz na 2 tygodnie do X by poznać zabytki/kulturę/życie tam, grupa Y osób.
Samolotem a tam przemieszczanie to mikrobus/autobus/pociąg/samolot, pobudka rano około 6-7 i wyjazd/wyjście i powrót na noclegi w różnych (bywa że jest ich w sumie na wyjeździe np. 10) miejscach około 20-21.
Bywa że 1-3 godziny w kilku dniach wolne "od zwiedzania", bywa że można zostać na kilka dni w wybranym hotelu/miejscu
Szansa że będziesz tam drugi raz praktycznie zerowa.
Jaki sprzęt TY byś zabrał ze sobą i dlaczego ?
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Plecak - C24 + C135 + 6D ale jeżeli miałbym kilkanaście dni to nosić bez możliwości podmiany to zamieniłbym te obiektywy na te których nie mam - C16-35F4 + 24-105.
A co chciałbym mieć w plecaku ? 1 korpus i 1 obiektyw - coś co da mi jakość zdjęć z 6D i zastąpi 16-34F4 + S85A + C135L + 70-200 (wystarczy klasa wersji IS F4)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to zależy;
Tanie linie -
podróżowanie autem
R+16-35L+24-105L+70-200 L( 24-240),statyw
podróżowanie z plecakiem
Fuji lata ze mną po europie, bo ja tylko z podręcznym i R zabiera za dużo miejsca,
ten C10-18 jest moim ostatnim znalezionym Gralem, jest mały,lekki i tani wiec idealnie pasuje na długie wyprawy gdzie cały czas masz wszystko na grzbiecie
Jesteśmy więc na innych etapach życia.
Teraz dla mnie moich 95% zdjęć to te "ze świata" przy okazji wyjazdów.
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Plecak - C24 + C135 + 6D ale jeżeli miałbym kilkanaście dni to nosić bez możliwości podmiany to zamieniłbym te obiektywy na te których nie mam - C16-35F4 + 24-105.
A co chciałbym mieć w plecaku ? 1 korpus i 1 obiektyw - coś co da mi jakość zdjęć z 6D i zastąpi 16-34F4 + S85A + C135L + 70-200 (wystarczy klasa wersji IS F4)
piszesz :
....i 1 obiektyw - coś co da mi jakość zdjęć z 6D i zastąpi 16-34F4 + S85A + C135L + 70-200 (wystarczy klasa wersji IS F4)
no to chyba musisz sam skonstruować :p
jp
Cytat:
Jesteśmy więc na innych etapach życia.
Teraz dla mnie moich 95% zdjęć to te "ze świata" przy okazji wyjazdów.
nie rozumiem?
ja latam 6-7 razy w roku(ten rok będzie miał mniej wyjazdów;)
ja autem jeżdżę tez na drugim końcu świata, po to są wypożyczalnie;)
i jak wiem ze gdzieś tam będę miał auto to tez biorę sprzętu w opór bo nie muszę nosić
doprecyzuje
Tanie linie -Europa
podróżowanie autem- świat, Europa,Polska
R+16-35L+24-105L+70-200 L( 24-240 lub 70-300L),statyw
podróżowanie z plecakiem-świat
Przez wiele lat jeździłem z zestawem: body FF + C16-35/4L + C70-300L w plecaku Fastpack 350.
Od pewnego czasu nie sposób w mieście wyciągnąć białe C70-300L. I nie daj Boże się przepinać z UWA.
W rezultacie w mieście noszę zestaw R+C16-35/4L oraz M50+M55-200 w małej torbie Event Messenger 150. Nie przepinam nic. W rezerwie M22 i M32 dla światła i bokehu.
Jak wyjazd wyraźnie w plener krajobrazowy to biorę tylko R+C16-35/4L i C70-300L.
u mnie 70-300l zostało wygryzione przez 24-240 i jeszcze teraz mam 70-200 2.8 L RF
wiec nawet nie ująłem tego szkła, na razie robi za zapas
no i pogłowie mi chodzą te nowości RF:shock: