canon 6d - przejscie.. wlasnie na co?
witam,
foce okazjanoalnie rodzinie i znajomym, generalnie obrazek jest ladny, iso dobre, jednak ostatnio uzywam sigmy i "planuje" zakup kolejnej..
i tu pojawia sie pytanie, to co mnie drazni a wrecz denerwuje to boczne punkty af... ostrze srodkiem, jest ok, jesli podepne canona np 100 czy 70-200 to body jeszcze sobie radzi, powiedzmy trafi 4-5 na 10, w przypadku sigmy trafi 1 na 10 i to z mega szczesciem.
zatem pytanie na co sie przesiasc?
Odp: canon 6d - przejscie.. wlasnie na co?
Na R najlepiej albo na RP jesli R za drogie.
Też proponuję R lub RP.
Ewentulenie za darmo, to fotografuj przez Live View w razie potrzeby. Ja tak robiłem czasami jak chciałem być pewny, że trafi.
1 załącznik(ów)
Załącznik 2993
to proste
sprzedaj sigme i juz nie musisz zmieniac puszki;)
Cytat:
Zamieszczone przez
macgaw
witam,
foce okazjanoalnie rodzinie i znajomym, generalnie obrazek jest ladny, iso dobre, jednak ostatnio uzywam sigmy i "planuje" zakup kolejnej..
i tu pojawia sie pytanie, to co mnie drazni a wrecz denerwuje to boczne punkty af... ostrze srodkiem, jest ok, jesli podepne canona np 100 czy 70-200 to body jeszcze sobie radzi, powiedzmy trafi 4-5 na 10, w przypadku sigmy trafi 1 na 10 i to z mega szczesciem.
Mi Sigma 50 art trafia nie gorzej niż szkła systemowe. Ale ja używam punktów bocznych. Jesteś przekonany, że brak ostrości nie jest spowodowany błędami powstałymi w wyniku przekadrowania? Z 6d punkty boczne najgorzej mi działają z 135L, zapewne ze względu na najdłuższą ogniskową tego obiektywu. Czasami jeśli punkt nie jest wystarczająco kontrastowy lub jest bardzo ciemno czy robię zdjęcie pod ostre światło obiektywowi zdarza się przejechać przez całą skalę ostrości...
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
to body jeszcze sobie radzi, powiedzmy trafi 4-5 na 10
najprawdopodobniej masz zle skalibrowany uklad.
winno byc 9/10 a nawet lepiej , z tym ze niekoniecznie zdjecia , ktore unaje sie naocznie za ostre osiagaja najwyzsza mozliwa rozdzilczosc.
winny osiagnac ok 85% aby bylo juz dobrze , czyli subiektywnie ostro.
Boczne sesnory u mnie lepiej ostrza jak centralny , a to dlatego , ze liniowe moga lepiej wyostrzyc pod warunkiem tze obiekt nie przebega rownolegle , a prostopadle. Jesli rownolegle , wowczas calkowicie zawodza , krzyzowe ostrza . Ale rownolehgle Linie to rzadkosc . Zawsze mozna aparat troche obrocic by osiagnac prostopadlosc.
Ale uwazam ze cos z kalibracja nie tak . Czy kalibrowales swoje obiektywy ?
Kazdy wymaga kalibracji. Mowa o detekcji fazy w dslr-ach.
Re: canon 6d - przejscie.. wlasnie na co?
Cytat:
Zamieszczone przez
macgaw
witam,
Zacznij ostrzyć na LV i będzie 100/100. Robiłem tak na 5D II i III. Można się co prawda zestarzeć czekając aż AF na LV wyostrzy, ale zawsze miałem foty w punkt 100/100.
BTW - istnieje też coś takiego ML i warto to przemyśleć ;)
Odp: Re: canon 6d - przejscie.. wlasnie na co?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
BTW - istnieje też coś takiego ML i warto to przemyśleć
to oznacznie sie przyjelo- logiczne , nielogiczne mniejsza o to.
pewnie, ze nie jest logicznym charakteryzowac cos , przez to czego nie ma
jakby samochod nazwac " bezkoniowiec" a lokomotywe elektryczna " bezparowiec"
ale to ostatecznie spoleczenstwa sa sedzia w sprawach jezykowych, a spoleczenstwo wybralo "mirrorles" - skrot "ML"
dla mnie logicznym byloby "DSLE" "E" od "EVF"
przyjeto oznaczac aparat , ktory posiada celownik elektroniczny skrotem "ML", gdzies czytalem ze panasonic byl pierwszym, ktory tego terminu uzyl.
w canonie "R" nasuwa skojarzenie do "Reflex" - logiczne, oznacza oczywiscie ze nie ma Lustra.
To wyzszy stopien logiki , dopatrzec sie czegos logicznego w jej braku.
W ML też AF nie trafia super, wystarczy sobie popatrzyć na testy AF-u na optycznych.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zygmuntowicz
W ML też AF nie trafia super, wystarczy sobie popatrzyć na testy AF-u na optycznych.
A które dokładnie?