Smiena i inne muzealia - wątek sentymentalno wspomnieniowy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
I mówiąc szczerze nie rozumiem dlaczego chcesz z EOSa R zrobić Smienę 8 z wizjerem przeziernikowym bez żadnych informacji w wizjerze :shock:
O ile dobrze pamiętam to w Smienie 8, w celowniku, były dwa światełka - czerwone na niepoprawne naświetlenie oraz żółte na poprawne lub akceptowalne. Byle jak ten światłomierz dzialał, ale był. I nie dawało się go wyłączyć [emoji6].
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Odp: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
O ile dobrze pamiętam to w Smienie 8, w celowniku, były dwa światełka - czerwone na niepoprawne naświetlenie oraz żółte na poprawne lub akceptowalne. Byle jak ten światłomierz dzialał, ale był. I nie dawało się go wyłączyć [emoji6].
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
ja co prawda miałem smienę symbol taki lepsiejszy model bo miał dźwignię do przesuwu filmu jak w lustrzance a nie pokrętło - te aparaty nie miały światłomierza :) miały chmurkę słoneczko dwie chmurki na pieściemiu czasów (czasy z dołu chmurki z góry) ale światłomierza niet.
8M też miała chmurki wygoglowałem se grafiki :)
a jeśli chodzi o celownik/wizjer to był słabszy nawet od tych w cyfrowych canonach :mrgreen: te obcinają kadr do 95% no czasem do 98%, a smienia ciachała jak chciała - to co widać przez ten wizjer a to co dostałeś na zdjeciu mogło się znaaaacznie różnić
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
ja co prawda miałem smienę symbol taki lepsiejszy model bo miał dźwignię do przesuwu filmu jak w lustrzance a nie pokrętło - te aparaty nie miały światłomierza :) miały chmurkę słoneczko dwie chmurki na pieściemiu czasów (czasy z dołu chmurki z góry) ale światłomierza niet.
8M też miała chmurki wygoglowałem se grafiki :)
Nawet nie próbowałem prostować tego, co posiadała a czego nie posiadała w "wizjerze" moja Smiena 8M oraz Fed -2, Welti IC, Fleksaret (te mam do dzisiaj), czy Elikon 35 C i Zenit E. Tu są same znafce, którzy tych aparatów nie mieli nigdy w rękach, nie mówiąc już o fotografowaniu ;)
BTW - zaraz się dowiemy, że Smiena 8M posiadała wbudowany dalmierz ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Rzeczona Smiena nie mogła mieć nic takiego gdyż nie posiadała żadnego zasilania. Faktem jest że Smieny używałem ze 40 lat temu ale tyle jeszcze pamiętam ;).
"Smena Symbol" ma światłomierz jak najbardziej. To ogniwo selenowe umieszczone wokół obiektywu i był to duży postęp w stosunku do "Smeny 8M" jeśli weźmiemy pod uwagę ilość prawidłowych exp.
--- Kolejny post ---
A co do "dalmierza" to miała go Czajka. Robiła w formacie APSc i na kiliszy wychodziło 72 klatki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
"Smena Symbol" ma światłomierz jak najbardziej
Gdzie? ;)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:0_Smena_symbol.jpg
Jak wygrzebię ją z piwnicy to wrzucę fotkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
"Smena Symbol" ma światłomierz jak najbardziej. To ogniwo selenowe umieszczone wokół obiektywu i był to duży postęp w stosunku do "Smeny 8M" jeśli weźmiemy pod uwagę ilość prawidłowych exp.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Jak wygrzebię ją z piwnicy to wrzucę fotkę.
SMENA 8M i SYMBOL nigdy nie posiadały żadnego światłomierza.
http://www.sovietcams.com/index.php?1769084597
http://www.sovietcams.com/index.php?1136011310
Smena
Smena-2
Smena-3
Smena-4
Janus (prototype)
Smena-M
Smena-2M
Smena-5
Smena-6
Smena-7 (prototype)
Smena-7
Smena-8
Smena-9
Smena-11, -12, -14, -15
Smena-8M
Smena-35
Smena-20 (prototype)
Smena Rapid
Smena SL
Signal-SL (prototype)
Smena Symbol
Smena-E (prototype)
Ladoga, Cosmic-10
Symbol-136 (prototype)
Smena-19
Smena-18
Smena Stereo (prototype)
Zenit-35F
Lomo 35F-1
Zenit-35FM
Vesna
Vesna-2
Vzgliad
Diody i światłomierz miała dopiero Smiena-E
http://www.sovietcams.com/index.php?-1099293564
tzw. Smiena-E na rynek radziecki z 1971 roku
Produced: 1971-1972
Name: „Смена-E“
Producer: LOMO
Lens: Triplet-43 4/40
PK3905. Wczesna "elektroniczna" wersja aparatu Smena. Niektóre zewnętrzne i wewnętrzne szczegóły pozwalają nam określić dokładną datę premiery prototypu - 1971! Wewnętrzna klapa na akcesoria i szara dźwignia przesuwania w kolorze szarym, podobnie jak w przypadku wczesnych aparatów Smena-Symbol w kolorze szarym. Brak numeru seryjnego na korpusie ani na obiektywie. 2 diody ostrzegawcze w oknie tylnego celownika (patrz rysunek poniżej).
Panowie, nie zaśmiecajcie kolejnego wątku :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
PrzemekM72
Panowie, nie zaśmiecajcie kolejnego wątku :-)
Так точно, господин лейтенант! :)