Sigma 40mm F/1.4 DG HSM I Art
Jest już oficjalnie na stronie Sigmy. Jest to dziwny, bo poteżny jak na swoje parametry.
Wynika chyba to z tego że najpierw to szkło było zaprojketowane do filmowania, a potem przełozone do fotografowania.
https://www.sigmaphoto.com/lenses/40mm-f14-dg-hsm-a
Sigma Art 40/1.4 ma 16 soczewek, waży 1,2kg, filtr 82mm
Jego bliscy sąsiedzi to:
Sigma Art 35/1.4 - 13 soczewek, waży 0,66 kg, filtr 67mm
Sigma Art 50/1.4 - 13 soczewek, waży 0,80 kg, filtr 77mm
Czy to szkło bliskie ideału optycznego?
Patrząc na MTF chyba tak:
Przy tym szkle Sigma pisze: Optical performance of high-end cine lens.
Odp: Sigma 40mm F/1.4 DG HSM I Art
kolejna stalka do grona milosnikow pomiarow DXO... ktora potem bedzie lezec na polce. albo na allegro...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
+1
dobre... dobre...
(tylko jak fote odbiorą "wyznawcy" sigmy...) :D
To szkło jest dla tych co się wahają co lepsze 35 czy 50? :)
Sigma powinna się skupić na nieco ciemniejszych i zdecydowanie mniejszych i lżejszych odpowiednikach stałek 35, 50 i 85.
Miałem kiedyś 40mm pancake w połączeniu z 6d był świetnym zestawem podróżniczym. Do tego ogniskowa była dla mnie znakomita. Brakowało czasem, a nawet często światła. Tutaj mamy jasny obiektyw ale to już kloc. Zauważyłem ile lepiej i wygodniej robi się tymi najkrótszymi stałkami śluby. Często jest tak, że się koło ludzi dosłownie przeciskamy i nie rzadko pamiętam jak komuś przywaliłem 24-70 z tulipana, a już taka 28 1.8 człowiek o dziwo przemykał po pierwsze nie rzucając się w oczy po drugie dużo wygodniej. Stałki typu f=1.8/2.0 są idealnym kompromisem wielkość/cena/jakość i najbardziej je polubiłem. Do takiej Sigmy dochodzą do plecaka ze 2 szkła by mieć szeroki zakres, a to już wagowy dramat jeśli chcemy tylko takie f=1.4 .
Długi ogór. Przewiduję winietę od połowy kadru ;).
@akustyk - i like it :lol:.....
40mm i ponad kilogram... "wyznawcy" rozdzielczości będą w niebie - w końcu szkieł nie noszą, tylko się nimi podniecają.
To ja już wolę naleśnika:)
No właśnie... a nawet gofra :D