Odp: D80 ale jakie obiektywy.
To będzie pierwszy aparat, czy działałeś już z czymś wcześniej?
Może na początek zostań przy kitowym, porób trochę zdjęć i wtedy oceń czego Ci brakuje.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Prędzej czy później spotkasz się z obiektywami stałymi, zależy od konkretnych wymagań proponowąłbym wybrać między obiektywami o ogniskowej 35, 50 i 85 mm. Dla Twojego aparatu 35 mm będzie bełnił funkcję obektywu standardowego. Jako uzupełnienie do obiektywu kitowego na pewno przyda ci się obiektyw z zakresem 55-250mm, albo ewentualnie 70-300mm. A potem się zobaczy. Jeśli chcesz wyglądać bardziej cool rozważ zakup obiektywu 70-200L f/4 - to popularny obiektyw klasy L.
Cytat:
Zamieszczone przez
Maniek333
To będzie pierwszy aparat, czy działałeś już z czymś wcześniej?
Może na początek zostań przy kitowym, porób trochę zdjęć i wtedy oceń czego Ci brakuje.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Siema. Pracowałem na canon 760d ostatnio, a teraz coś nowego chce. Kitowy był do kitu w poprzednim.
Jak patrzę na allegro to różne można zestawy kupić.
Kitowy i 18-135,
TAM 70-300 i kitowy.
I na cyfrowe.pl są różne oferty.
Cytat:
Zamieszczone przez
Szalonu
Siema. Pracowałem na canon 760d ostatnio, a teraz coś nowego chce. Kitowy był do kitu w poprzednim.
A co konkretnie Ci w nim nie pasowało ?
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
A co konkretnie Ci w nim nie pasowało ?
To było jakiś czas temu, musiałem się go pozbyć, a i tak wolę teraz coś innego kupić.
tez bym wolał kupić coś innego
myślałeś o Sony?
@Szalonu - stawiając pytanie jak na początku wątku, popełniasz podstawowy błąd jakich wiele osób tu popełnia i ja kiedyś (7 lat temu) popełniłem. Nikt za Ciebie na to pytanie nie odpowie. Poczekaj, pofotografuj i dopiero potem bierz się za zakupy...
Cytat:
Zamieszczone przez
Szalonu
To było jakiś czas temu, musiałem się go pozbyć, a i tak wolę teraz coś innego kupić.
Czyli nie wiesz co było nie tak, ale chcesz coś lepszego ? :)
No to kupuj:
- do imprez okolicznościowych - Canon 16-35 f/2.8L
- do portertów - Sigma 50 1.4 ART
- do koncerów - Canon 70-200 f/2.8L
Myślę, że będziesz zadowolony :)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
tez bym wolał kupić coś innego
myślałeś o Sony?
Myślałem ale przyglądałem się tylko a7s itp.
Co masz na myśli, że kupiłbyś co innego?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
@
Szalonu - stawiając pytanie jak na początku wątku, popełniasz podstawowy błąd jakich wiele osób tu popełnia i ja kiedyś (7 lat temu) popełniłem. Nikt za Ciebie na to pytanie nie odpowie. Poczekaj, pofotografuj i dopiero potem bierz się za zakupy...
W sumie możesz mieć racje, najlepiej mieć jeden obiektyw i po jakimś czasie samemu się przekonać, czego brakuje. Ale tak na teraz to co kupić, bo wolę w zestawie kupić, chociaż 1-2 obiektywy, niż samo body, a później obiektywy.
Gdy będę zdjęcia robił w domu to wiadomo, że coś szerokiego wystarczy. Na koncertach będzie akredytacja głównie, więc coś długiego się przyda i ewentualnie ta 50mm lub ten 16-35 będzie w miarę?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
Czyli nie wiesz co było nie tak, ale chcesz coś lepszego ? :)
No to kupuj:
- do imprez okolicznościowych - Canon 16-35 f/2.8L
- do portertów - Sigma 50 1.4 ART
- do koncerów - Canon 70-200 f/2.8L
Myślę, że będziesz zadowolony :)
Po prostu irytował mnie ten aparat, jakoś za bardzo mnie nie porwał, więc wolę coś kupić na dłużej i inwestować już tylko w obiektywy.