Odp: Zmiana body lub szkła.
Gdybym był na twoim miejscu to kupiłbym se szkło. I bym celował w 85mm albo 135mm. Tylko dlatego że ani 35 ani 50 mi nie służy. W drugiej kolejności puszka. Chociaż wiem że 1000D i 6D to przepaść i pewnie sporo ludzi poradzi ci żeby najpierw wziąć puszkę.
No i ja bym właśnie wziął 6d i 50mm. Klasyka.
Wszystko zależy od tego jakie portrety robisz. Podstawowa sprawa: w domu, czy w plenerze? Jakie kadry? Portret to dla Ciebię tylko głowa i ew. ramiona, czy plan amerykański też?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
... Klasyka.
Do czego? Do portretu?????
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Wszystko zależy od tego jakie portrety robisz. Podstawowa sprawa: w domu, czy w plenerze? Jakie kadry? Portret to dla Ciebię tylko głowa i ew. ramiona, czy plan amerykański też?
--- Kolejny post ---
W zasadzie wszystko z wyżej wymienionych opcji po trochu.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Do fotografii. Czy pytajacy szuka sprzętu tylko do portretu?
Masz jakieś inne szkła (lub dostęp do nich np. za sprawą znajomych) poza 50/1.8? Najlepiej jakbyś miał dostęp do czegoś pokroju 18-135mm - porób zdjęcia na "stałkowych" ogniskowych (35, 85, 100, 135 itp.) i zobacz, które Ci najbardziej odpowiadają. Chyba że właśnie tak zrobiłeś i stąd decyzja o 35/1.4. Jeśli nawet po zakupie szkła planujesz w względnie bliskiej przyszłości przejść na FF, pamiętaj o współczynniku cropa - czyli jeśli np. te 50mm teraz Ci bardzo pasuje, to celuj w 85mm.
Co do puszki, ja w takiej sytuacji zastanawiałbym się nad 200D - przeskok jakościowy względem 1000D powinien być co najmniej zauważalny, a przy takiej cenie może starczy zarówno na body, jak i nowy obiektyw. Tylko warto wziąć pod uwagę, że 200D nawet od 1000D jest minimalnie mniejszy, więc dobrze byłoby wcześniej przynajmniej w sklepie pomacać i zobaczyć, jak leży w dłoni.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Do fotografii. Czy pytajacy szuka sprzętu tylko do portretu?
Przeczytaj pierwszy post w wątku.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Przeczytaj pierwszy post w wątku.
Przeczytałem. Głównie portret nie oznacza tylko portret. Zestaw ff+50 mm jest uniwersalnym i dającym pole do dalszego rozwoju rozwiązaniem.