Jaki aparat wybrać na początek?
Witam serdecznie :)
Chciałam zacząć fotografować ciekawe miejsca - szczególnie krajobrazy i właśnie zamierzam kupić pierwszy aparat ale ciągle się waham jaki będzie odpowiedni. Czy możecie doradzić coś godnego polecenia i nie trudnego w obsłudze? :)
Odp: Jaki aparat wybrać na początek?
Kup sobie 10-18 IS STM i do tego jakiś korpus (to już zależy od budżetu) z kitem.
Canon 6d i ef 24-105/4 IS + 16-35/4 IS
Nie określiłaś budżetu, ale nawet jeżeli chcesz zacząć przygodę z fotografią, to ja np. nie widzę przeciwwskazań żeby zacząć ją porządnie.
Kup porządny smartphone i zacznij Twoja przygodę z fotografia w ten sposób. Przy dziennym światłe i na ekranie monitora nie będzie wielkiej różnicy w porównaniu z żadnym z obecnych aparatów. Jak się już przekonasz do zabawy (czytaj: fotografii ;)), to będziesz się zastanawiała, jaki aparat kupić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Kup porządny smartphone i zacznij Twoja przygodę z fotografia w ten sposób. Przy dziennym światłe i na ekranie monitora nie będzie wielkiej różnicy w porównaniu z żadnym z obecnych aparatów. Jak się już przekonasz do zabawy (czytaj: fotografii ;)), to będziesz się zastanawiała, jaki aparat kupić.
daj spokój z takimi radami...jak dla Ciebie nie ma różnicy między zdjęciem ze smartfona a z lustrzanki to chyba nigdy nie miałeś w rękach jednego z nich, albo jesteś niedzielnym pstrykaczem. A ten niby porządny smartfon to jaki ? Samsung s8 za 2500 zł ? za tą cenę kupi rewelacyjny zestaw do nauki, nawet jakby miał być używany
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Ty tak na poważnie???
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
daj spokój z takimi radami...jak dla Ciebie nie ma różnicy między zdjęciem ze smartfona a z lustrzanki to chyba nigdy nie miałeś w rękach jednego z nich, albo jesteś niedzielnym pstrykaczem...
Zgadłeś, jestem niedzielnym pstrykaczem. Choć coś tam kiedyś w tygodniu też pstryknąłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
Ty tak na poważnie???
Całkiem poważnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lunita90
Chciałam zacząć fotografować ciekawe miejsca - szczególnie krajobrazy i właśnie zamierzam kupić pierwszy aparat ale ciągle się waham jaki będzie odpowiedni. Czy możecie doradzić coś godnego polecenia i nie trudnego w obsłudze? :)
Pamiętaj o statywie, nie takim za 50 zł, plus kabelek lub pilot.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lunita90
Tanio nie będzie:
1 tradycyjnie: 800D + C18-135 IS STM + 10-18 IS STM - zestaw dość sprawdzony i zwyczajny
2 nowocześnie i kompaktowo: nowy EOS M50 + EF-M 11-22 + EF-M 18-150 - dla mnie to na razie teoria ale w tą stronę pewnie pójdzie APS-C.
Tanio będzie... jeśli kupisz sobie canona 100D za niecałe 1500 a do tego obiektyw "naleśnik" 24/2.8 za kolejne 600 zł. Będziesz miała mały poręczny zestaw, idealny na początek. Z czasem zobaczysz, czego Ci trzeba. Nie daj się zwariować. Fotografia w niewielkim stopniu zależy od sprzętu.