Lampa błyskowa do sesji w pomieszczeniu
Cześć,
Niedługo będę wykonywać swoją sesję ślubną w pomieszczeniu pewnego pałacu.
Zastanawiam się nad tym czy zakupić lampę błyskową.
Myślałem o takim zestawieniu:
lampa błyskowa na statywie, wyzwalana bezprzewodowo z małym softboxem na niej.
Zdjęcia, które planuję nie będą z bardzo szerokim kadrem, raczej wąski.
Pomieszczenia w pałacu są z dużymi oknami, więc raczej będzie w nich jasno w ciągu dnia.
Zastanawiam się nad tym, czy lampa mi będzie potrzebna, żeby doświetlić lekko.
Uważacie, że takie zestawienie jest wystarczające ? Ewentualnie może uważacie, że w ogóle nie jest potrzebne ? :)
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Odp: Lampa błyskowa do sesji w pomieszczeniu
Lampa przydaje się bardzo często w takich warunkach. W pomieszczeniu jest ca 30x ciemniej, niż na dworze, a zdjęcia pod okno wręcz wymagają doświetlania.
O to właśnie chodzi, że niektóre zdjęcia będą pod światło dzienne z okna.
Możesz po prostu odbijać światło lampy od ścian lub sufitu. Statywy i softboxy to alternatywa, gdy najprostsze metody nie dają pożądanych rezultatów.
Polecam w takiej sytuacji doświetlać chociażby jakąś lampą reporterską na statywie z softboxem (ja używam parasolkowej octy - bardzo wygodna, lekka, łatwo się składa i bardzo tania)
Nie za bardzo mam doświadczenie w błyskaniu, chciałbym, żeby ludziki na zdjęciach nie były ciemne, a okna nie były przepalone.
Cytat:
Zamieszczone przez
snatchorg
Nie za bardzo mam doświadczenie w błyskaniu, chciałbym, żeby ludziki na zdjęciach nie były ciemne, a okna nie były przepalone.
może byc cięzko...,
sprawdz/dowiedz sie jak układa sie swiatło słoneczne/skąd pada o jakiej godzinie i jesli możesz to tak dostosuj pore zdjęc żeby nie "waliło" wprost w okna (chyba że bedziesz używał dymu lub "kurzu" zeby miec ładne smugi światła)
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
(chyba że bedziesz używał dymu lub "kurzu" zeby miec ładne smugi światła)
Z tym to bym uważał ;) Jeżeli pałac jest odrestaurowany to może być naszpikowany czujnikami dymu... Lepiej nie "zapraszać" strażaków do sesji :p
Zdecydowanie dym i para odpadają :)
Muszę się jeszcze dowiedzieć czy w ogóle błyskanie wchodzi w grę, czy na to pozwolą :)
Cytat:
Zamieszczone przez
krajes28
Z tym to bym uważał ;) Jeżeli pałac jest odrestaurowany to może być naszpikowany czujnikami dymu... Lepiej nie "zapraszać" strażaków do sesji :p
dobre, dobre:D
ale raczej nie miałem na mysli palenia ogniska w pałacu:mrgreen:, a raczej wywołanie EFEKTU dymu lub kurzu ( ciekawe czy te czujki reaguja na "dym sceniczny" wywołany powiedzmy ze srodków chemicznych)