weselnie nierzeczywiste foty
Cześć,
Mam dylemat fotografa ślubnego. Nie znoszę lamp błyskowych, uważam, że jest to sztucznie wprowadzone światło które zaburza samym błyskiem otaczający świat jak i efekt na zdjęciach jest zakłamanym obrazem rzeczywistości. Po pierwszym ślubie który wykonałam z lampą od razu po oddaniu materiału młodym usunęłam cały materiał z pamięci i dysku aby się z nimi nie utożsamiać. Taką nienawiścią pajam do ów technik doświetlenia obrazu. :x I od tamtej pory nigdy nie używam lampy, nauczyłam się, że wszędzie jest jakieś światło... może być nawet to bijące od księżyca. ;)
Zastanawiam się jednak czy nie jestem zbyt egoistyczna co do mojego poglądu, bo przecież nie zawsze da się zrobić "żyletę" w ciemnej sali przy tańczących ludziach i migających kolorowych światełkach. Lubię ten efekt zaszumienia.. nawet przy iso 10000- dokładnie tak.
Zastanawiam się jednak czy to tylko kwestia tego co ja lubię a klient wybiera mnie przez to, że on też to lubi. Albo nie ma porównania? ;P
Ja bym chciała bardzo zobaczyć jakieś zdjęcia z lampą które trzymają ten klimat dnia, miejsca, ludzi. Bo z całym szacunkiem wszystkie weselne zdjęcia robione podczas wesela trącają mi czymś nierzeczywistym, plastikowym, bez duszy i serca.
Bardzo Was proszę. Może ktoś z Was robi z lampą takie cuda, że o cho!?
I mnie przekona?
Odp: weselnie nierzeczywiste foty
Jeśli masz klientów, mimo że nie latasz z lampą to się niczym nie przejmuj i rób swoje :mrgreen:
A swoją drogą to chętnie bym zobaczył Twoje portfolio.
Na brak klientów nie narzekam. Właściwe z fotografią znam się nie od dziś.. ale ślubniaki to nowy obszar mojej namiętności. Aczkolwiek wielkie zdziwienie słyszę, że "Pani bez lampy robi?"
a robię.. lubię.. i zastanawiam się po co ta lampa tym wszystkim innym fotografom ślubnym?
Chociaż czasami pukam się sama w głowę, co ja do diaska robię.. przekładam klimat nad jakość.
moje skromne portfolijsko tu Strona
Zgaduję, bo z opisu to nie wynika. Czy masz na myśli używanie lampy ala : "spawarką po oczach" ?
Ogólnie to ja się nie znam, sam lampy używać nie lubię w swojej amatorszczyźnie, ale to głównie dlatego, że nie umiem.
Pewnie znawcy tematu bardziej sensownie się wypowiedzą ;)
Dzięki za linka, lubię oglądać zdjęcia innych, a Twoje mają ciekawy klimat, i są dla mnie dość intrygujące (w pozytywnym znaczeniu).
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Zgaduję, bo z opisu to nie wynika. Czy masz na myśli używanie lampy ala : "spawarką po oczach" ?
To jasne- ale odbicia o ściany, sufity czy inne płaszczyzny lub wraz z rozpraszaczem/dyfuzorem też mnie nie satysfakcjonują.
Chyba to właściwie chodzi mi o to aby się całkiem zbuntować tej technologii.
Cytat:
Zamieszczone przez
lena
To jasne- ale odbicia o ściany, sufity czy inne płaszczyzny lub wraz z rozpraszaczem/dyfuzorem też mnie nie satysfakcjonują.
Chyba to właściwie chodzi mi o to aby się całkiem zbuntować tej technologii.
No to wątek możemy już zamknąć.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
No to wątek możemy już zamknąć.
No nie do końca.
Myślałam, że jest tu grono ludzi którzy podzielą się swoimi spostrzeżeniami na ten temat i wyłonią się ciekawe wnioski.. refleksje..
nie mów mi, ze się myliłam? w końcu to forum dyskusyjne.
Niechęć do błysków doskonale rozumiem - też nie lubię i sięgam tylko w ostateczności.
Obejrzałem Twoje zdjęcia. Ja jestem wprawdzie totalny amator, ale dla mnie są kapitalne. A ich piękno polega także właśnie na tym, że są inne.
Cytat:
Zastanawiam się jednak czy nie jestem zbyt egoistyczna co do mojego poglądu
Może jesteś - tylko co z tego? Ludzie, którzy wybierają fotografa ślubnego, rzadko biorą pierwszą ofertę z brzegu. Zwykle oglądają portfolio, widzą efekty. Jak im się nie spodoba - pójdą do kogo innego. A skoro, jak piszesz, na brak klientów nie narzekasz - to w czym problem? Widać jest sporo ludzi, którym Twój klimat odpowiada.
Jeśli masz "rozdrap moralny", to może po prostu uprzedzaj potencjalnych klientów, co i jak.
Piszesz, że lampa wprowadza "nierzeczywistość", ale Ty robisz to również poprzez sposób obróbki (mam na myśli wszechobecne brązy) ;P
Wszystko jest pojęciem względnym... Wg mnie - rób tak, jak potrafisz najlepiej. Masz swój styl i jest on bardzo dobry. Mnie się podoba tak, jak jest. Bez lampy...