[pan.kolega] Słońca zaćmienie totalne! nad moim dachem
Dzisiaj, czyli już wczoraj, odbyło się w moim miejscu zamieszkania Słońca zaćmienie i to totalnie całkowite. Słońce git planeta, więc odkurzyłem szybko teleskop, podczepiłem Canon M do tego teleskopu, wyszedłem na taras z piwem i czipsami i zrobiłem pare zdjęć na pamiątkę . Akurat tak się złożyło, że tydzień temu nabyłem filtr w sam raz do fotografowania bardzo bliskich gwiazd. Może NASA pokaże lepsze zdjęcia, ale nikt pewnie nie pokaże jak to dokładnie wyglądało nad moim dachem.
(Wszystkie zdjęcia są lustrzanym odbiciem rzeczywistości, ale góra i dół są tam gdzie trzeba.)
1.
2.
3.
4.
5. To jest całkowite zaćmienie, chociaż nie sam środek.
6. A tu już kawałek wystaje.
7.
8.
9.
10.
Odp: [pan.kolega] Słońca zaćmienie totalne! nad moim dachem
Zazdroszczę bo podobnego zjawiska w PL to ja już się chyba nie doczekam.
pan.kolega mieszka w Stanach?
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Zazdroszczę bo podobnego zjawiska w PL to ja już się chyba nie doczekam.
Najbardziej fartownym miejscem dla miłośników kompletnych zaćmień Słońca jest Carbondale na południu stanu Illinois. Było w środku wczorajszego zaćmienia i za niecałe 7 lat znowu będzie w środku kompletnego zaćmienia. Chyba tam się udam (Inshallah, oczywiście), bo to całkiem niedaleko, skoro już mam okulary zaćmieniowe.....8-) Ludzie się zjeżdżali do wczorajszego zaćmienia z o wiele dalszych odległosci.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
pan.kolega mieszka w Stanach?
Od niepamiętnych czasów. Jeszcze cyfrowej fotografii w ogóle nie było...
Aha, skłamałem w poprzednim poście, bo obrazki nie są odwrócone, tylko tak jak widać okiem, bo aparat był przykręcony do teleskopu bezpośrednio bez lustra. Ogniskowa 1000 mm, czyli w kropie jak 1600 mm na FF...
Cudo! U nas dopiero za sto lat. Jak zwykle jesteśmy sto lat za....:)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
za niecałe 7 lat znowu będzie w środku kompletnego zaćmienia. Chyba tam się udam (Inshallah, oczywiście), bo to całkiem niedaleko, skoro już mam okulary zaćmieniowe...
To jest myśl. Trzeba będzie się w końcu przelecieć do tych Stanów. Jak to mawiał klasyk "człowiek musi sobie od czasu do czasu polatać" :)
pan.koledze gratuluję poprawnej polszczyzny i jasności w wyrażaniu sądów w ojczystym języku - szacun!
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Słońce git planeta
Mnie uczyli, że gwiazda... :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Mnie uczyli, że gwiazda... :roll:
Widać, że nawijki Cię w szkole nie nauczyli. :D
Palisz fajkę to chyba czasem ktoś ci kopsnie żaru albo sam kopsniesz komuś żaru. A jak słońce kopsa żaru, można sobie dermę zjarać.8-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Nie uchwyciłem. ISS przelatuje przez Słońce jak błyskawica więc trzeba by się specjalnie przyczaić żeby złapać. Nawet robiąc kilka GB zdjęć można nie trafić. Czy oni celowo zmienili kurs żeby się pokazać w czasie zaćmienia? Bo wydaje sę to mało prawdopodobne, żeby tak przypadkiem akurat przelatywali Słońce w tym czasie i to kilka razy.