Jaka lampa błyskowa na początek przygody
Cześć wszystkim.
Przymierzam się do zakupu lampy głównie do fotografii produktowej, kulinarnej i sporadycznie reportaże czy zdjęcia z imprez.
Jaką lampę możecie mi polecić do takich zastosowań w cenie do 300 zł? Będzie to moja pierwsza lampa więc będę się wszystkiego uczył od podstaw. Myślałem nad YONGNUO YN-560 lub VILTROX JY-680A.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam Adi
Odp: Jaka lampa błyskowa na początek przygody
Zastanów się nad lampą z E-TTL-em.
Dość tani jest Metz 36 - niewiele ponad 300pln.
Może Sunpak PF30X, choć nie znam ich produkcji. Albo zdecydować się na używki.
Wskazane przez Ciebie YONGNUO YN-560 lub VILTROX JY-680A, to manualne lampki, bez TTL-a.
Używane 430EX można kupić w podobnych pieniądzach.
Manualne lampy mają sens np. do amatorskiej fotografii produktowej lub do strobingu, ale jako jedyna lampa na sankach? Trochę bez sensu...
Jako amator kupilem sobie Voking VK550.
Cytat:
Zamieszczone przez
janpur
Jako amator kupilem sobie Voking VK550.
I jak się spisuje?
A nie lepiej jest kupić lampę Canona? Mogą być jakieś różnice we współpracy z lustrzanka pomiędzy firmową lampą Canona a lampami innych producentów?
Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L21 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
Adi1
A nie lepiej jest kupić lampę Canona?
Lepiej wydać ponad 1000zł na 430ex III, czy niecałe 400zł na tą lampę?
Cytat:
Zamieszczone przez
Adi1
Mogą być jakieś różnice we współpracy z lustrzanka pomiędzy firmową lampą Canona a lampami innych producentów?
Mogą, tak samo mogą być różnice w trwałości, jakości wykonania, dlatego każdy musi sam zdecydować, co mu jest potrzebne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Adi1
I jak się spisuje?
A nie lepiej jest kupić lampę Canona? Mogą być jakieś różnice we współpracy z lustrzanka pomiędzy firmową lampą Canona a lampami innych producentów?
Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L21 przy użyciu Tapatalka
Jak dla mnie jest OK.
EX II w komisie lezy za cos 400 pln.
Chciałbym się podłączyć do pytania. Mam możliwość zakupu canon 420ex za niewielkie pieniądze. Czy lampa bedzie dobrze współpracować z canonem 700d?
Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka
Będzie.
Co to są "niewielkie pieniądze"? Być może tylko Ci się wydaje, że są niewielkie, i w tej cenie nie warto jej kupować (pracuje tylko w TTL, nie ma trybu M, to w niektórych zastosowaniach jest problem).
ja miałem 460-tke II czyli pełen manual i powiem szczerze trafić z mocą błysku ... W fotografi jak ktoś tu pisze produktowej, czy statycznej w sumie nie jest taka zła, bo mam czas to ustawiać, ale od chwili włączenia aparatu i kierowania go w rózne strony ( u cioci na imieniach czy podobnych lepiej by się przydał ttl. Tzn ja tam problemów nie miałem, bo ustawiałem tak na 30-40% i w razie czego regulowałem sobie przysłoną itp, ale to szkoda zachodu na takie coś. osobiście przymierzam się do YN 465 bodajże z ttl. Dla mnie jako czysto amatorsko mi powinna wystarczyć jakoś nie mam jeszcze parcia na lampy canona :) ogółem Yongnuo robi dobre produkty :P