Wybór pierwszego FF, by sie dowiedzieć, czy to miłość :)
Od dluzszego czasu przegladam forum w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie: jak sie przesiac na ff zeby nie zadszarpnac budzetu rodzinnego, a zeby jednak spelnic swoje marzenie i sprobowac jakosci pelnej klatki.
Przygode z fotografia zaczynalam od analogowego Zenita wiec waga ciezka mnie nie przeraza :)
Fotografię kocham od...chyba od zawsze. Teraz chciałabym sprawdzic, to to jest milosc odwzajemniona.
Na kwiecień zostałam zaproszona na ślub jako drugi fotograf.
Chce ta okazje wykorzystac do sprawdzenia sie w takiej roli. I to mnie mobilizuje do kupna (jak już wspomniałam, od lat wymarzonej) pełnej klatki. Jesli to mnie wciagnie i zostane, pomysle o nowszym sprzecie, a jesli nie to bede i tak szczesliwa z posiadania ff do uzytku wlasnego a nie bede miala wyrzutów sumienia, że przeinwestowałam.
Ale tutaj wlasnie potrzebowalabym Waszej pomocy w ocenie sytuacji
znalazlam dwie oferty (zaleta taka, ze z miasta w ktorym mieszkam, wiec moge sprawdzic na miescu)
opcaj nr 1 Canon d1 mark II .stan niemalże 200tys klapniec cena 1400 nowa migawka (podobno tylko kilkaset zdjec)
opcja nr 2 Canon d5 calssic, przebieg ok 70tys , cena 1600, oryginalna migawka i lustro (co gorsza tez)
Czy jest sens kupowac ktory z z tych aparatów czy szukac dalej :)?
Acha. w tej chwili posiadam
canon 550d oraz
canon 50mm 1,8
canon 85 1,8
sigma 10-20
Odp: Wybór pierwszego FF, by sie dowiedzieć, czy to miłość :)
Tylko jeden z nich to FF, więc wybór prosty ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
ewie
Canon d5 calssic, przebieg ok 70tys , cena 1600, oryginalna migawka i lustro (co gorsza tez)
Tylko ten jest FF, i jak na mój gust nieco za drogo jak na przebieg i nie poprawiane lustro.
5d będzie dobrym wyborem tylko ze raczej poszukaj innego egzemplarza
dziękuję. faktycznie. jakos sie zakrecilam. czesto natykalam sie na 1d w watkach o sprzecie slubnym
--- Kolejny post ---
dziekuje bardzo za odpowiedzi. czyli powinnam szukac czegos z naprawionym lustrem i w nizszej cenie?
pożycz za piwo od kolegi na 3 dni i zobaczysz
Są też 1D z pełną klatką więc twoja pomyłka jest jakby tylko połowiczna.
Pierwsze 1d miały matrycę aps-h jeśli się nie mylę z współczynnikiem 1,3 potem wyszły też z FF ale to musiałabyś poszukać który jest już z FF bo tego nie pamiętam. (Poprawcie mnie jeśli się mylę)
Co do drugiego pytania to szukaj czegoś z mniejszym przebiegiem no i najlepiej naprawionym lustrem. Choć nie powiedziane jest , że lustro na pewno się popsuje. Nie będzie to łatwe ale masz szansę :D
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Są też 1D z pełną klatką
... i nazywają się 1Ds ;)
Jak chcesz sie zakochac w pelnej klatce, jest tylko jedno rozwiazanie i nazywa sie... 1DX mark II ^^
Wydaje mi sie, ze w pewnych momentach rozwoju lustrzanek pelnoklatkowych nastapil skok jakosciowy i od tego momentu sa to sprzety, ktore mozna brac pod uwage jako sprzet do zastosowan profesjonalnych , a wczesniejsze modele to jakby modele probne ( co nie oznacza, ze nie mozna ich uzywac z pelna satysfakcja - ale jakos tak jakby uzywanie wiaze sie z koniecznoscia znacznie lepszego opanowania sprzetu). I tak 5D - to od modelu MkII , 1Ds - MkII lub z matryca APS-H 1D, - model MkIII. W kazdym razei , gdybym szukal - to wlasnie w tej grupie. Pewnie, ze im nowszy model, tym lepszy, ale ceny powoduja istnienie ceny zaporowej dla sensu ich zakupu. No, ale ja nie jestem fascynat...