Pełne formatowanie a odzyskanie danych
Witam, mam problem usunąłem przy ‚pełnym formacie’ kartę SD (50GB danych na karcie SD 128gb) w Canonie 6D. I moje pytanie do was, jest jakiś sposób na odzyskanie danych? Karte wyciągnąłem z aparatu i nic więcej z nią nie robiłem.
Są firmy zajmujące się odzyskiwanie danych. Ale co znaczy pełen format w Canonie? Czy to już usunięcie plików na amen?
Odp: Pełne formatowanie a odzyskanie danych
Raczej odzyskasz darmowymi sposobami.
Napisz do tego typa, powinien pomóc: https://www.facebook.com/marek.socha.524?fref=nf
Obawiam się że pełen format to nadpisanie karty zerami, wtedy nie ma szans na odzyskanie. Ściągnij i zainstaluj sobie testową wersję DMDE i zobacz co da się zrobić. Wspomniany wyżej Marek Socha uważa to za najlepszy program do odzyskiwania danych.
Cytat:
Zamieszczone przez
makvelix
jest jakiś sposób na odzyskanie danych?
Jeśli cały nośnik został zapisany nowymi danymi, to niestety się nie da, ale jeśli tylko zostały usunięte informacje o położeniu plików, można spróbować. Poszukaj programu "Recuva" (lub innego "program do odzyskiwania zdjęć"). Karta do czytnika, i pełne skanowanie. Gwarancji nie ma, ale sprawdzenie nic nie kosztuje.
Canun przy formatowaniu nadpisuje dane zerami także nici z danych :)
Pełny format w 6D całkowicie niszczy dane na karcie
Gdyby aparat zapisywał CAŁĄ kartę zerami - 128 GB - to ta operacja trochę by trwała.
A sądzę że ten format zajął chwilkę. Więc raczej nie nadpisywał fizycznie każdego bajta po kolei.
Sprawdź takim programem jak test disc.
Cytat:
Zamieszczone przez
Makudonarudo
Gdyby aparat zapisywał CAŁĄ kartę zerami - 128 GB - to ta operacja trochę by trwała.
A sądzę że ten format zajął chwilkę. Więc raczej nie nadpisywał fizycznie każdego bajta po kolei.
Sprawdź takim programem jak test disc.
Tez mnie to zastanowiło. Zapisałem kartę 4GB danymi, po pełnym formacie w aparacie nie odzyskałem absolutnie nic z karty. Format trwał kilka sekund więc nie ma możliwośći żeby w takim czasi cała karta została nadpisana zerami
Hmm
Czy jak się sformatuje kartę w czytniku w kompie to da się to potem odformatować?
Będzie trzeba sprawdzić
Czy to zły urok formatu kart czy tylko formatu prze canona
Wałkowane wiele razy
Ściągnij HirenBoot: Download Hirenâs BootCD 15.2 | HBCD Fan & Discussion Platform
Używając narzędzi z HirenBootCD zgraj binarny obraz karty pamięci, dodatkowo zarchiwizuj kopię obrazu karty aby drugi raz nie zgrywać
dopiero wtedy działaj programami z HirenBootCD do odzyskiwania na obrazie binarnym