Obiektyw do fotografowania wnętrz
Witam.
Zajmuje się projektowaniem wnętrz i poszukuję obiektywu do fotografowania swoich realizacji. Posiadam body Canon 70D jednak na obiektywach, ich opisach i parametrach kompletnie się nie znam. Na chwilę obecną szukam czegoś w kwocie do 1500zł. Czy mogę liczyć na Waszą pomoc co wybrać ?
Pozdrawiam
Iza
Odp: Obiektyw do fotografowania wnętrz
Znajomy sobie chwali Canon TS-E 17/4L, ale to inny rząd wielkości.
Jak ma być po pierwsze tanio to sprawdź Canon EF-S 10-18.
Pytanie prawie bez związku: wiesz jak fotografować wnętrza, tylko nie znasz się na obiektywach, ich opisach i parametrach, czy potrzebujesz obiektyw, który sam z siebie zapewni profesjonalnej jakości wyniki?
sprawdz testy uwa i wybierz ten z najmniejsza dystorsja :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
izmac90
Witam.
Zajmuje się projektowaniem wnętrz i poszukuję obiektywu do fotografowania swoich realizacji. Posiadam body Canon 70D jednak na obiektywach, ich opisach i parametrach kompletnie się nie znam. Na chwilę obecną szukam czegoś w kwocie do 1500zł. Czy mogę liczyć na Waszą pomoc co wybrać ?
Pozdrawiam
Iza
10-18, bardzo dobry, tani obiektyw
10-22 mam polecam
fakt jeśli chcesz nówkę to bedziesz musiał wydać troszkę więcej ale i na allegro chociaż znajdziesz używki w znacznie lepszej cenie
http://allegro.pl/listing/listing.ph...w-ele-1-1-0812
Ja bym na Twoim miejscu rozważył jeszcze Tokinę 11-16 f/2.8 w pierwszym wydaniu, troszkę droższa od Canonów 10-18mm i 10-22mm ale używka mieści się w założonym budżecie. Jedyny problem - po przejściu na FF będzie używalna tylko w przedziale 15-16mm.
Dziękuję za odpowiedzi.
A czy różnica w jasności pomiędzy 10-18mm f/4.5-5.6 a 10-22 mm f/3.5-4.5 jest jakoś bardzo i znacząco odczuwalna ? W grę wchodzi tylko nowy obiektyw ze względu na FV. Wiadomo, że im jaśniejszy obiektyw tym lepszy, i w związku z tym zastanawiam się czy lepiej poczekać i kupić ten droższy model, czy jednak 10-18 będzie wystarczający.
Pozdrawiam
Iza
Cytat:
Zamieszczone przez
izmac90
czy jednak 10-18 będzie wystarczający.
To "ciemny" obiektyw do ladszaftów, nawet bez skali na pierścieniu ustawiania ostrości.
Wnętrza najczęściej nie są dobrze oświetlone, dlatego może wpierw zamów z jakiegoś sklepu internetowego, popróbuj i ewentualnie odeślij.
Światła nigdy dość, jak to ktoś napisał, stąd się wzięła moja powyższa propozycja Sigma 10-20mm F3.5 EX DC HSM, ze stałym światłem.
Jakoś tak zwykle się dzieje, że jak się tanio kupuje, to robi się to po kilka razy, a przynajmniej dwa :)
Oczywiście zrobisz co zechcesz, ale poczytać warto.
http://www.optyczne.pl/170.4-Test_ob...ć_obrazu.html