Tablet do wstępnej selekcji zdjęć
Koledzy i koleżanki,
przeszukałem już forum i nie trafiłem na żaden wątek w tym temacie a podejrzewam, że nie jestem osamotniony z takim pomysłem.
Otóż szukam jakiegoś sprawnego rozwiązania, które umożliwiło by mi wstępną selekcję zdjęć bezpośrednio z karty CF/SD. Przeglądanie, tagowanie, powiększanie zdjęć bezpośrednio na aparacie jest męczące i mało efektywne. Myślałem nad zakupem jakiegoś iPada lub innego tabletu, który umożliwi mi sprawne działanie podczas przerw w robieniu zdjęć. Wiem, że jest ligtroom mobile ale nie wiem czy pozwala na przeglądanie karty pamięci (przez odpowiednią przejściówkę). Import zdjęć na tablet nie wchodzi w grę bo po pierwsze jest to strata czasu a po drugie pamięci na tablecie.
Może ktoś z Was ma wypróbowany sposób na wstępną selekcję materiału i się podzieli doświadczeniami?
Odp: Tablet do wstępnej selekcji zdjęć
Moim zdaniem jest to bardzo kiepski pomysł, rozumiem w reporterce dla agencji jak trzeba zdjęcia wysyłać od razu na serwer to może być to jakieś rozwiązanie zamiast laptopa, ale na ślubie i weselu to ciężko to widzę. Lepiej kupić więcej kart pamięci lub większe niż bawić się w selekcję od razu na zleceniu. Miał byś na to czas? Po co kasować zdjęcia? Te zupełnie nie udane (wiadomo zdarzają się takie - grymas , nieodpowiedni moment ) to od razu wywalam ale dokładna selekcja to praca po weselu. pozdrawiam. Paweł.
Pawko, nie chodzi mi o dokładną selekcję, bo taką robię w domu przy kompie. Chodzi mi o sprawne kasowanie nieudanych / nieostrych zdjęć po to by zaoszczędzić sobie czas w domu. To samo tyczy się rankingu. Jeśli zrobię sobie ranking zdjęć + kasowanie wstępne to mam 2 dni do przodu w postprodukcji:)
Nie brakuje mi miejsca na kartach pamięci, brakuje mi czegoś, czego nie da się rozszerzyć i dokupić - brakuje mi czasu.
PS.
Sam piszesz, że nieudane fotki od razu wywalasz - rozumiem, że robisz to z poziom aparatu? (mnie to strasznie męczy i frustruje, dlatego właśnie szukam innego rozwiązania).
Oszczędzisz dwa dni selekcjonując fotki "jakoś" w ile? Pół godziny? Jeśli sama selekcja na kompie zajmuje Ci dwa dni, to jak bez kompa, a więc w gorszych warunkach, chcesz to samo poczynić 20-50 razy szybciej? Czy to nie poszukiwanie świętego graala?
Chester, niestety jak pewnie większość z fotografów ślubnych ciągnę dwie roboty na raz. W związku z tym dziennie przy zdjęciach mogę spędzić max 1,5 - 2h.... Sam rozumiesz, że każda "oszczędność" czasu jest dla mnie na wagę złota... Na tablecie na pewno szybciej dokonam selekcji wstępnej niż przeglądając foty na bieżąco w aparacie. A do tego nie dostanę oczopląsu. Nie wierzę, że tylko ja mam taki problem.
PS.
No może trochę przesadziłem, dokładna selekcja na kompie wraz z rankingiem i wyborem najlepszych zajmuje mi 2 dni... Więc robiąc wstępną selekcję na weselu oszczędzę może 1 dzień :)
Tablet do wstępnej selekcji zdjęć
Canon 6d i aplikacja eos remote np na iPada i możesz robić to bezprzewodowo.
O proszę... Tego nie wiedziałem:) W sumie czemu na to nie wpadłem? Może jest jakaś apka, która po prostu umożliwi przeglądanie zdjęć na podłączonym kabelkiem Canonie 5d mk3 :) Jak na coś takiego wpadnę to oczywiście dam znać... Hmmm chociaż nie wiem czy Chester nie miał racji... Już kilka dobrych godzin spędziłem na poszukiwaniu rozwiązania, które zaoszczędzi mój czas :D Obrobił bym już z pół wesela :)
No to tablet z Windows 10 i USB. Podłączasz albo aparat albo czytnik kart.
Trzeba tylko znaleźć aplikację co czyta z karty i pozwala tam oznaczać zdjęcia. Prawdopodobnie z fast picture viewer może to się udać.
Mysle, ze warto przed selekcja keeperow odczekac troche. Na slubie wciaz jestes w emocjach itd. Oczywiscie smieci typu zupelnie nieudane kadry, zamkniete oczy itd. da rade kasowac prawie od razu albo w przerwie. Co do ostatecznej selekcji - moze ten art. Cie zainteresuje: https://fstoppers.com/originals/how-...process-128294
Microsoft surface, masz pelnego windowsa z i5 lub i7 na pokladzie. Do tego czytnik na USB i jestes w domu. Dodaja tez rysik, cos ala wacom sie robi :).