Witam,
Czytam i czytam i coraz bardziej głupieje. chciałbym prosić o pomoc w wyborze obiektywu do fotografi ciast i tortów. Cena myślę że do 2000 zł bedzie ok.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Wersja do druku
Witam,
Czytam i czytam i coraz bardziej głupieje. chciałbym prosić o pomoc w wyborze obiektywu do fotografi ciast i tortów. Cena myślę że do 2000 zł bedzie ok.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
100 macro, 90 macro
tak jak kolega wyżej, jedyny słuszny wybór to 100 macro i niekoniecznie L-ka ale koniecznie statyw, no chyba że tort ma ze dwa metry ale to już inna bajka
24-70 2.8 lub 4 IS
Najlepszy będzie taki sam jak do fotografowania kiełbasy i platerów z garmażerką.
Tak do tortów. No chyba że chcesz je robić 35mm to bardzo proszę.... :D
Jeśli obiektyw ma być dokupiony do posiadanego już aparatu, to powinniśmy wiedzieć, jaki to aparat.
Najważniejsze: pełna klatka, czy APS-C.
Pamiętajmy też, że za 2000 zł musimy raczej ograniczyć marzenia o 24-70 ze stałym światłem. Zresztą przy niepełnej klatce byłoby to zupełnie nieoptymalne rozwiązanie.
Osobiście wolałbym coś zaproponować dopiero, jak dowiem się czegoś bliższego o samym aparacie.
PS. No i te torty, o których ktoś przytomnie wspomniał: jakie one będą. Jeśli czasem wypieką się jakieś wielkie, to długa lufa macro mogłaby się okazać mało poręczna.
Albo ma się odpowiednio dużo miejsca albo się je organizuje. 50mm do zdjęć lifestyle, 85mm do planów ogólnych, 100mm macro do wszystkiego :)