[Italy] Gdy mam czas to zdjęcia robię...
A czasu brakuje na cokolwiek......
Jednak kiedy znajdę wolną chwilę poza pracą i pasją jaką są góry, połażę i porobię zdjęcia.
Kilkanaście dni temu przyszedł do mnie całkiem nowiuteńki obiektyw Sigma 150-600 C.Może demonem szybkości AF w porównaniu z modelem Sport nie jest, ale co dla mnie ważne waży 1kg mniej.Plecak Lowepro Flipside 500 AW też swoje waży -2 kg, głowica plus statyw to następne 2 kg , plus inne klamoty i lekko na plecach nie będzie :)
Dziś wrzucę kilka zdjęć wykonanych tydzień temu nad jedną z rzeczek wpadających do Morza Ligurskiego.
Aparat Canon 60d i w/w obiektyw -ustawienia fabryczne.A jak znajdę czas to poprzez usb Docka poustawiam mu swoje priorytety-tu myślę o szybkości AF.
Nie znam się na ptakach ale myślę że to czapla siwa - ewentualnie proszę o poprawę.Kadr zrobiony rankiem jak słońce się podnosiło a Ją/Jego wypatrzyłem wśród trzcin.Znaczna odległość ok 200 m.Crop.
nr 1
Airone cenerino by bogdan l, on Flickr
nr 2
cormoran /cormorano by bogdan l, on Flickr
Gdy już dochodziłem do ujścia rzeczki do morza podpłynął do mnie łabędź
nr 3
Łabędź /cigno by bogdan l, on Flickr
--- Kolejny post ---
A tak się przedstawił :)
nr 4
Untitled by bogdan l, on Flickr
Odp: [Italy] Gdy mam czas to zdjęcia robię...
Tom77 nie to nie crop
Nie jestem z niego zadowolony bo jakościowo kicha.Ale wszędzie kolory w kolo jakieś takie nijakie, po
zrobieniu ok 20 kadrów i tak ten wybrałem jako w miarę ok.Choć muszę przyznać dużo czeka mnie nauki :)
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Tom77 nie to nie crop
Nie jestem z niego zadowolony bo jakościowo kicha.Ale wszędzie kolory w kolo jakieś takie nijakie, po
zrobieniu ok 20 kadrów i tak ten wybrałem jako w miarę ok.Choć muszę przyznać dużo czeka mnie nauki :)
Sam myślałem nad T150-600 albo S150-600 ale jak ma to tak wyglądać to zostawię 100-400 i 400 5,6 i będę cropy robił.
1 zdjęcie 600mm i 1/50s to z reki ?
Na pewno ta sigma to nie cud miód :) ale chciałem obiektyw z zoomem wiec taki padł wybór a nie inny.
nr 1 ze statywu. Z tej cholery na 600 mm z ręki nie idzie ustawić nic dobrego:)
Ale to są 1 moje zdjęcia , muszę poznać ten obiektyw i jego pracę.
Czemu zniklo 4 djecie?:)
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Czemu zniklo 4 djecie?
Nie, jest i widzę portrecik.
--- Kolejny post ---
Najładniejsze nr 1, bo takie miękkie światło.
Nr 2 podostrzyć, a nr 3 odszumić. Widzę, że DXO jest w użyciu, tam to odszumianie jest całkiem niezłe.
nr 3 i 4 za wielkie pliki, jak się załadują to coś się zadzieje, że taka "pikseloza" jest widoczna, jak szum, a to nie szum.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Na pewno ta sigma to nie cud miód :) ale chciałem obiektyw z zoomem wiec taki padł wybór a nie inny.
nr 1 ze statywu. Z tej cholery na 600 mm z ręki nie idzie ustawić nic dobrego:)
Ale to są 1 moje zdjęcia , muszę poznać ten obiektyw i jego pracę.
Czemu zniklo 4 djecie?:)
Mi nic nie znikło.
4 zdjęcie to crop ? :)
Tak jest, za duży plik. Tak to wygląda po niewielkiej obróbce.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
4 zdjęcie to crop ?
Nie, był blisko.
Robert, no i dostałem lanie od Ciebie widać należało się :)fajnie ze poprawiłeś nr 3, o wiele lepiej to wygląda.Widać na obróbkę fauny i flory muszę pobrać nauki u Ciebie :)
tom77 znalazłem lepsiejszą chyba wersję nr 2
Untitled by bogdan l, on Flickr
bez żadnej obróbki
To pierwsze to widać, że krop od razu i to dość potężny plus chyba ptak był mocno wyostrzany :)Ten łabądek z profilu ładny. Znaczy fota jak fota, chodzi mi o ostrość i detal bardziej. Ten ptak na kamieniu wydaje się być jakby ociupinkę poruszony, stąd może wrażenie kiepskiej jakości (no ja nie krytykuje tych fot, haha, patrzę na techniczna strone tylko - moje pierwsze foty trzystką z ręki wyglądały znacznie gorzej, hehe), ale imho biorąc pod uwagę ogniskową i cenę tego szkła to kurde jest naprawdę nieźle. Porób więcej jak znajdziesz czas :)