Odp: Problem z ostroscia 40d
Mogą być zabrudzone czujniki AF w aparacie, może być źle wyjustowana matryca i powodować front/back focus. To wszystko przy założeniu, że obiektyw jest ok I że 450D jest ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
chester_jds
Mogą być zabrudzone czujniki AF w aparacie, może być źle wyjustowana matryca i powodować front/back focus. To wszystko przy założeniu, że obiektyw jest ok I że 450D jest ok.
50 1.8 II nie jest ok :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
50 1.8 II nie jest ok :mrgreen:
50 f1,8 takumara - dokładniej
tylko patrzac na rawy to czasy mam 1/30 1/100 1/25 iso jakie uzywam 100-250 ( fotki robie w pomieszczeniach ) moze tu robie jakiś błąd ?
Sprawdź na live view Canon EOS 40D Live View Demonstration - Video Dailymotion ze statywem.
BTW - jedna z zasad fotografowania mówi, że przy fotografowaniu z ręki czas naświetlania powinien być równy lub krótszy niż odwrotność ogniskowej. Ponieważ wspomniana zasada odnosi się do aparatów FF, a wynika ona z kąta widzenia a nie ogniskowej, to stosując ją do aparatów o mniejszej matrycy należy mówić o ekwiwalencie ogniskowej. Czyli w przypadku obiektywu 50 mm na APS-C należy ustawić czas nie 1/50 s ale x1,6 czyli 1/80 s. Tyle teoria :) ale wyjaśnia dlaczego fotografując APS-C szkłem 50 mm z czasami dłuższymi niż 1/80 s możesz mieć poruszone/nieostre zdjęcia :)
albo źle ustawiłeś ostrość, albo poruszyłeś - obie opcje równie prawdopodobne, bo manual i czasy za długie.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
albo źle ustawiłeś ostrość, albo poruszyłeś - obie opcje równie prawdopodobne, bo manual i czasy za długie.
cieżko sie dzieci fotografuje bo ciagle uciekaja, ale nawet jak zonka pozuje to wychodza mi mydło ( zamazane kontury twarzy ), tylko czasy tez na fotkach dziwne nawet 1/15 - 1/20 widze niektore jak przegladam rawy, sprubuje ustawic czas na sztywno 1/80 i nadrabiac to ISO
jezeli uzywam ogniskowej 55 x 1,6 wychodzi 88 czyli czas 1/88 lecz takiego nie ma wiec przyjmuje 1/100 no i ekspozycje nadrabiam tylko ISO
zrób to co pisał candar, postaw gdzieś stabilnie aparat włącz LV daj powiększenie - ustaw ostrość i zrób fotę :o mydła raczej na pewno nie będzie
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
zrób to co pisał candar, postaw gdzieś stabilnie aparat włącz LV daj powiększenie - ustaw ostrość i zrób fotę :o mydła raczej na pewno nie będzie
czyli mam poruszane zdjecia poprzez nie profesjonalny dobór czasu :D
raczej tak, ustaw sobie dla pewności te 1/100 a jak masz dobre światło to i czasy będą krótsze i na pewno będzie więcej dobrych zdjęć