Czy wchodzić (już) w system z wymiennymi obiektywami (lustrzanki, bezlustra)?
Cześć,
od prawie 8 miesięcy używam Sony RX100M3. Zastanawiam się, czy już pora na spróbowanie czegoś więcej. Chciałbym się was poradzić: czy już, a jeśli już, to co (obiektywy, system - nikon/canon/coś innego?). Myślę, że już.
Dlaczego w ogóle rozważam system z wymiennymi obiektywami (oraz body z matrycą DX/APS-C), skoro mam taki wspaniały aparat jak RX100? ;)
Powodów jest kilka:
1. makro - próbowałem z małymi zwierzątkami (typu szerszenie ;)) i wyglądało na fajną zabawę, ale efekty i łatwość użycia mnie nie zadowalają
2. UWA - lubię robić krajobrazy, może UWA mi się spodoba?
3. czasami mi brakuje czegoś dłuższego niż ekwiwalent 70mm, np. jak robię zdjęcia na zawodach jeździecki
4. czasami brakuje mi małej GO - bo tło jest mało interesujące (zawody jeździeckie)
5. czasami używalne ISO 400 to za mało; do tego teoretyczne jasne f/1.8 tak na prawdę ostre jest od f/4, więc w praktyce takie jasne nie jest
6. chciałbym spróbować robić zdjęcia stałkami
7. inne zalety lustrzanek też są pociągające:
+ ergonomia (guzikologia, trzymanie)
+ szybszy i pewniejszy AF
Oczywiście widzę też minusy:
1. rozmiar, waga - czy będzie mi się chciało targać puszkę i obiektyw(y) np. w góry?
2. kiepskie filmowanie (ograniczenia czasowe, kiepskie AF-C, z wyjątkiem paru puszek)
3. brak focus peakingu, timelapsów i pewnie innych bajerów
4. brak cichej migawki
5. możliwe problemy z BF/FF
6. cena
Na razie przejrzałem różne wątki o obiektywach do makro i do UWA na Nikoniarzai na tutaj. Zacząłem od tych 2 typów obiektywów, bo tego mi RX100 nie umożliwia. Jeśli chodzi o puszkę, to będzie chyba zależało od wybranych obiektywów? Jeszcze nie nie zastanawiałem co dokładnie, ogólnie myślę o Nikonie albo Canonie. Bezlusterkowców raczej nie biorę pod uwagę, bo są droższe, wcale nie takie mniejsze (a jak mniejsze to brak im guzikologii), też mają swoje minusy (chociaż i plusy). Bardziej bym się skłaniał ku Nikonowi, bo powinien mieć lepszą jakość obrazka.
A więc obiektywy, które są polecane:
1. makro (wątki: 1, 2, 3, 4, 5, 6) :
- Tamron 90mm (Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD?)
- Canon 100/2.8 macro
- Tamron 60mm/2
- Tokina 100mm (Tokina AT-X M100 PRO AF D 100 mm f/2.8?)
- Nikkor AF-S Micro 60 mm f/2.8G ED
2. UWA: (wątki: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)
- Nikkor 10-24
- Sigma 10-20 4-5,6 lub 3,5
- Canon 10-22 lub 10-18
- Tokina 11-20 lub 11-16 lub 12-24/4
Później (lub równolegle) dokupiłbym coś szerszego oraz jakieś stałki.
Plan: kupić używane obiektywy i jakąś puszkę. Jak się nie spodoba to sprzedać z małą stratą.
Pytanie: jakie obiektywy i jaką puszkę?
Dziękuję za pomoc :)
PS. Prawie identyczny post zamieściłem na Nikoniarzach - myślę, że nie wszyscy czytają oba fora, a zastanawiam się głównie nad sprzętem tych dwóch firm.
Odp: Czy wchodzić (już) w system z wymiennymi obiektywami (lustrzanki, bezlustra)?
to będzie długi i krwawy wątek
Odp: Czy wchodzić (już) w system z wymiennymi obiektywami (lustrzanki, bezlustra)?
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
4. brak cichej migawki
- W 5DmkIII masz tryb cichej migawki
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
2. kiepskie filmowanie (ograniczenia czasowe, kiepskie AF-C, z wyjątkiem paru puszek)
3. brak focus peakingu, timelapsów i pewnie innych bajerów
->MAGIC LANTERN
Tak bardzo się rozpisałeś, że zapomniałeś o najważniejszym - jaki masz na to przeznaczony budżet?
Bo inaczej to ci doradzimy EOS1DX/5DsR i wszystkie stałki od 14L do 600L
Masz luźne propozycje, a jak podasz więcej szczegółów to Ci coś doradzą!
5d mkII i 17-40 f/4 L - używki chodzą teraz w śmiesznych pieniądzach, jak dobrze kupisz to raczej przy ewentualnej sprzedaży nie stracisz.
60d i c10-22 /t 11-16 podobnie - za 1500zł kupisz body z małym przebiegiem
Jakościowo obrazek będzie lepszy z 5d i 17-40 niż 60d i c10-22
Macro to canon 100mm f/2.8 usm i dobre makro i spokojnie ogarniesz sport, bo AF jest szybki i pewny.
Oprócz tego masz w canonie tanio "Lkę dla ubogich" 70-200 f/4 L i też raczej nie stracisz przy sprzedaży
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
- W 5DmkIII masz tryb cichej migawki
To FF, chciałbym APS-C
Dodam jeszcze, że chodziło mi o naprawdę cichą migawkę, tzn. elektroniczną.
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
->MAGIC LANTERN
Czy dzięki temu AF-C działa równie dobrze jak np. w 70D ?
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Tak bardzo się rozpisałeś, że zapomniałeś o najważniejszym - jaki masz na to przeznaczony budżet?
Bo inaczej to ci doradzimy EOS1DX/5DsR i wszystkie stałki od 14L do 600L
Chciałbym budżetowo. Kupić używane żeby przekonać się czy mi się podoba. Trudno mi teraz powiedzieć ile mogę maksymalnie wydać. Załóżmy, że na body + UWA + makro (+ jeszcze coś?) jakbym się zmieścił w 4000 to byłoby OK. Nie wiem czy to mało czy nie?
O jeśli ma być krwawo - to melduję się i mam radę " nie kupuj FF"
I oczywiście .....czytaj jak najwięcej.
Bo jeśli piszesz, że aparaty nie mają trybu cichej migawki to...słyszałeś jak strzelają lustra w zaawansowanych puszkach APS-C ?
Brakuje Ci małej GO, a chcesz w niej uchwycić np konia i mieć resztę w bokehu ? Zdajesz sobie sprawę z tego, że potrzeba do takeij zabawy dosyć "długiej" ogniskowej ?
Makro ? Wiesz, że osoby, które zajmują się tym zagadnieniem w sposób "bardziej" amatorski przechodzą na mniejsze( gabarytowo) matrycę, by uzyskać w miarę duża przestrzeń GO ( matryca APS-C też może być za dużą).
Makro - to oznacza wg Ciebie....co ? Paź Królowej czy oko Pazia Królowej?
UWA ? Ta szerokość to jaki kąt widzenia akceptowalny jest przez Twe "pragnienia"? Albo inaczej- jaką ogniskową bierzesz pod uwagę ( bardziej 10mm czy np 16mm)?
Focus Peaking ? Jest np w aparacie ( lustrzance) już za 1800zl.
Nie widzę kwoty jaką zamierzasz przeznaczyć na zakup( te 4000 to max?)w przyszłości.
Ps
Canon 50D/7D (lol- mój "ulubieniec") + EF S10-18 + 70-200 2.8
Nikon D7100 + Sigma 10-20 ( światło uzależnione od ceny) + Sigma/Tamron 70-200/2.8
Pentax K-50/K-3 + obiektywy z zestawu Nikona
Makro to najpierw pierścienie odwrotnego mocowania ( byś poczuł to, czego chcesz oczekiwać) ; potem dopiero obiektyw (z ogniskową) uzależnioną od potrzeb.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Masz luźne propozycje, a jak podasz więcej szczegółów to Ci coś doradzą!
5d mkII i 17-40 f/4 L - używki chodzą teraz w śmiesznych pieniądzach, jak dobrze kupisz to raczej przy ewentualnej sprzedaży nie stracisz.
Ale wejście w FF to oprócz zalet w stylu lepszego obrazka, także wady - droższe i większe obiektywy i puszki. A myślę, że dla początkującego jakość APSC wystarczy w zupełności.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
60d i c10-22 /t 11-16 podobnie - za 1500zł kupisz body z małym przebiegiem
Macro to canon 100mm f/2.8 usm i dobre makro i spokojnie ogarniesz sport, bo AF jest szybki i pewny.
Oprócz tego masz w canonie tanio "Lkę dla ubogich" 70-200 f/4 L i też raczej nie stracisz przy sprzedaży
Dzięki, to wygląda ciekawie, chociaż jak się zaczyna dodawać, to już mniej ciekawie ;)
1500-1700 canon 60d
1300-1500 canon 10-22
1500 ? canon 100mm (wersja z IS czy bez?)
1200-1500 canon 70-200 f/4L
===
5700-6200
100mm makro mógłbym pewnie też jako stałkę do normalnych zdjęć używać. Bo inaczej musiałbym coś innego kupić.
+ jakieś filtry, statyw, wyzwalacz...
Cytat:
Zamieszczone przez
BLS19
O jeśli ma być krwawo - to melduję się i mam radę " nie kupuj FF"
Nie planuję :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BLS19
Bo jeśli piszesz, że aparaty nie mają trybu cichej migawki to...słyszałeś jak strzelają lustra w zaawansowanych puszkach APS-C ?
Słyszałem w kościele ;)
Ale cicha (elektroniczna) migawka nie jest moim priorytetem. Wiem, że mało która lustrzanka ma taką. Musiałbym coś z bezlusterkowców wybrać. Brak naprawdę bezgłośnej migawki nie wyklucza aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
BLS19
Brakuje Ci małej GO, a chcesz w niej uchwycić np konia i mieć resztę w bokehu ? Zdajesz sobie sprawę z tego, że potrzeba do takeij zabawy dosyć "długiej" ogniskowej ?
200mm nie wystarczy?
To też nie jest priorytetem. Nie da się to trudno.
Cytat:
Zamieszczone przez
BLS19
Makro ? Wiesz, że osoby, które zajmują się tym zagadnieniem w sposób "bardziej" amatorski przechodzą na mniejsze( gabarytowo) matrycę, by uzyskać w miarę duża przestrzeń GO ( matryca APS-C też może być za dużą).
W matryce rozmiaru 4/3 nie chcę wchodzić. Mam już kompakt z 1" matrycą (RX100) i moim zdaniem bez sensu byłoby mieć coś tylko trochę (2x? ;)) większego. Zresztą 4/3 to bezlusterkowce tylko?
Cytat:
Zamieszczone przez
BLS19
Makro - to oznacza wg Ciebie....co ? Paź Królowej czy oko Pazia Królowej?
Głównie owady. Podobają mi się wątki z fotografią owadzią ;) Sam próbowałem robić np. szerszenia:
Mimo obiektywu 2cm od siebie nie uciekał. Może był pijany jabłecznikiem ;)
Do RX100 zastanawiam się nad kupnem Raynoxa DCR-250, ale wielu zdjęć z takiego zestawu nie widziałem, więc pewnie w praktyce to się kiepsko sprawdza.
Cytat:
Zamieszczone przez
BLS19
UWA ? Ta szerokość to jaki kąt widzenia akceptowalny jest przez Twe "pragnienia"? Albo inaczej- jaką ogniskową bierzesz pod uwagę ( bardziej 10mm czy np 16mm)?
Nie wiem jak w praktyce to wygląda. Myślałem o czymś rzędu 16-18mm. Głównie do krajobrazu.
Cytat:
Zamieszczone przez
BLS19
Focus Peaking ? Jest np w aparacie ( lustrzance) już za 1800zl.
OK, ale nie we wszystkich jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
BLS19
Nie widzę kwoty jaką zamierzasz przeznaczyć na zakup( te 4000 to max?)w przyszłości.
Bo nie wiem ile zamierzam ;)
Chciałem głównie zobaczyć, czy lustrzanki/większe aparaty mi się spodobają, i co oferują w porównaniu do RX100.
--- Kolejny post ---
Widzę, że dopisałeś po tym jak zacząłem odpowiadać.
Cytat:
Zamieszczone przez
BLS19
Canon 50D/7D (lol- mój "ulubieniec") + EF S10-18 + 70-200 2.8
Nikon D7100 + Sigma 10-20 ( światło uzależnione od ceny) + Sigma/Tamron 70-200/2.8
Pentax K-50/K-3 + obiektywy z zestawu Nikona
Pentax - chyba mało popularne body, przez co mało używek i cena wysoka.
Wersja z Nikonem:
2000-2500 Nikon D7100
1000 Sigma 10-20 f/4-5.6
1400-1900 Sigma 70-200 f/2.8
1200-1500 Tamron 90mm
===
5600-6900 hmm podobnie do zestawu Canonowego, tylko mniej firmowo ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
BLS19
Makro to najpierw pierścienie odwrotnego mocowania ( byś poczuł to, czego chcesz oczekiwać) ; potem dopiero obiektyw (z ogniskową) uzależnioną od potrzeb.
Nie rozumiem ;)
Pierścienie odwrotnego mocowania, o ile wiem, nie są niezbędne. Chyba, że sugerujesz użycie jakiegoś obiektywu nie-makro z pierścieniami? Np. z tym 70-200?
Pierścienie pośrednie lub odwróconego mocowania kosztują grosze w porównaniu z obiektywem makro.
Więc jeśli jest dla Ciebie priorytetem fotografowanie koni to skup się na tym celu (finansowo).
Jeśli chcesz złapać parę srok za ogon to niestety musisz się liczyć z większymi kosztami, bo 70-200 to cena pomiędzy 2 a 3 tyś, obiektyw makro to 1000zl ( Tamron 90mm ; jakaś Sigma 105mm czy 70mm) a gdzie aparat ?
Dlatego priorytet priorytetem a dopiero potem reszta.
Plusem Canona są obiektywy z zakresu 70-200 ( nawet zwykła "czwórka")
Pentax dodaje " gratis" stablizację. Nikon trochę lepsze matryce niż Canon.
4000zl to body slabsze kup :(
600d za 1000zl
100 macro usm bez IS 1100/1200zl
C 10-18 1000zl
C 55-250 stm value basket 600zl
Masz budzetowo [emoji14]
tak przy okazji: używasz Rx, ale czy to jest Twój aparat?
jeśli tak, to właściwie w jakim celu go kupowałeś?
może od razu należało nabyć lustrzankę, a dopiero potem pakować się w "lajkę"