Fotografia produktowa + makro. Dobór aparatu.
Dzień Dobry!
Jako, iż jestem nowy na forum chciałbym serdecznie przywitać wszystkich forumowiczów!
Prowadzę bloga o tematyce zegarkowej. Noszę się z zakupem jakiegoś aparatu, którym mógłbym robić zdjęcia z dużych odległości (trochę ponad metr). Spowodowane jest to tym, że zegarki mają wiele błyszczących powierzchni, przez co widać na nich przedmioty będące w niewielkiej odległości od zegarka. Mój budżet to 800 zł, nie więcej.
Zasięgnąłem trochę wiedzy od kochanego wujka Google i przeczytałem, że do takich celów nadawały by się aparaty marki Fujifilm z serii HS. Jednak nie jestem do końca przekonany, ponieważ mają one ponad trzydziestokrotne przybliżenie, a mi wystarczy zaledwie 10-20 krotne. W związku z tym mam pytanie: Który kompakt miałby w tym przedziale cenowym najlepszą jakość zdjęć?
Zastanawiałem się również nad kupnem taniej lustrzanki pokroju Nikon D3100 + dokupienia soczewki Raynox, jednak nie jestem pewien, czy do moich celów byłby to dobry zestaw.
Poniżej przedstawiam jak wyglądałoby moje studio, proszę również o sprawdzenie, czy dobrze to sobie wykombinowałem:
Odp: Fotografia produktowa + makro. Dobór aparatu.
Kup kompakt sprawdzi się swietnie do fotografii produktowej, olej dslr i rynoxa , nie przejmuje się tak bardzo nad sprzętem a bardizej nad obróbką, polecam obejrzec filmik z linku poniżej otworzyć ci to trochę oczy na to że najwięcej pracy jest w postprodukcji a baze możęsz fotografować czymkolwiek z trybem M
https://www.youtube.com/watch?v=GblMRN039K0
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Kup kompakt sprawdzi się swietnie do fotografii produktowej, olej dslr i rynoxa , nie przejmuje się tak bardzo nad sprzętem a bardizej nad obróbką, polecam obejrzec filmik z linku poniżej otworzyć ci to trochę oczy na to że najwięcej pracy jest w postprodukcji a baze możęsz fotografować czymkolwiek z trybem M
https://www.youtube.com/watch?v=GblMRN039K0
Tylko, że to cokolwiek, musi mieć dobrego zoom'a, żebym nie odbijał się obiektyw itp.
Zastanawiam się nad PANASONIC LUMIX DMC-TZ55. Dobry wybór?
Canon 600d plus ef-s60mm f2.8 macro. CPL tez sie przyda wiec polar hoyii (czy tak sie to pisze ? :)).
Na forum rolexa (uk) jeden typ podobnym zestawem niezle foty cyka.
RAWy by się przydały, a to co podajesz chyba rawów nie ma
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
RAWy by się przydały, a to co podajesz chyba rawów nie ma
To w takim razie, do wymagan aparatu dodaje mozliwosc zapisu w RAW.
Jakieś propozycje?
panasonic lx3 albo jakiś canon g9 lub coś ogólnie coś z serii G to wtedy Ci starczy na resztę bajerów
Panasonic lx3 nie mieści się w budżecie, a Canon ma za małego zooma!
Znalazłem takie dwa spełniające kryteria: Canon SX610HS, SONY DSC-H300, dobre to to?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolak.
Panasonic lx3 nie mieści się w budżecie, a Canon ma za małego zooma!
Znalazłem takie dwa spełniające kryteria: Canon SX610HS, SONY DSC-H300, dobre to to?
ale po co ci duzy zoom :) przeicez z coraz większym zoomem masz coraz mniejszą głębię ostrosci? wybierz cos co ma max 3-5 zoomu czyli standard a aparat ustaw delikatnie pod kątem żeby nie odbijał ci się obiektyw w szkiełku, pracuj na warstwach jak na filmie i masz ładne zdjęcia produktowe ;)