Zdalne wyzwalanie lampy błyskowej
Witam serdecznie,
chyba nadszedł ten moment w którym nadeszła pora aby zdjąć lampę błyskową z aparatu i sprawdzić jej możliwości poza stopką aparatu. Chciałbym coś niedrogiego ale dość fajnego. Pan w sklepie powiedział mi iż powinienem szukać wyzwalacza z trybem HSS. Co to jest i do czego może mi się to przydać??? Mój sprzęt Canon EOS 7D i lampa Speedlite 600EX-RT.
Czy coś takiego na początek bedzie OK czy lepiej dopłacić i kupić coś na przyszłość???
Wyzwalacz lamp + wężyk spustowy 2w1 YongNuo RF-603C1 YN-603
Odp: Zdalne wyzwalanie lampy błyskowej
Najtaniej to możesz ją wyzwalać błyskiem lampy wbudowanej. Kupić sterownik radiowy YN-E3-RT lub wyzwalacze radiowe ETTL np. YN 622c. HSS służy do tego abyś mógł w aparacie ustawić czas krótszy niż czas synchronizacji np. 1/500s potrzebne jest to gdy doświetlasz lampą robiąc zdjęcia np w słoneczny dzień.
Jesli masz 600ex-rt kup st-e3-rt lub chinski odpowiednik. Ewentualnie mozesz kupic druga 600'ke i uzywac jej radia.
Z 7D sync speed spada do 1/100 czy cos takiego w przypadku st-e3-rt. High Speed Sync powinien dzialac bez zarzutu. Przynajmniej u mnie dzialal z 60D. Oczywiscie mowie o sprzecie Canona, chinczyki moga nie miec tych ograniczen.
Chodzi o to ze nie chce wyzwalać błysku przez wbudowaną lampę bo widać to na zdjęciach w przypadku nocnych zdjęć. Czy ten sterownik radiowy YN-E3-RT działa tylko z lampami 600EX??? (bo tak patrze na allegro to wychodzi na to że obsługuję tylko ten dany model).
A ten wyzwalacz co pokazałem to warto czy to do czegoś innego???
Cytat:
Zamieszczone przez
Dymny
Chodzi o to ze nie chce wyzwalać błysku przez wbudowaną lampę bo widać to na zdjęciach w przypadku nocnych zdjęć. Czy ten sterownik radiowy YN-E3-RT działa tylko z lampami 600EX??? (bo tak patrze na allegro to wychodzi na to że obsługuję tylko ten dany model).
Obsługuje lampy z wbudowanym radiem 600tki Canona i YN
Cytat:
Zamieszczone przez
Dymny
A ten wyzwalacz co pokazałem to warto czy to do czegoś innego???
To wyzwalacz bez przeniesienia automatyki. Jeśli wystarczy Ci wyzwalanie lampy w trybie M to pewnie się sprawdzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dymny
Czy ten sterownik radiowy YN-E3-RT działa tylko z lampami 600EX??? (bo tak patrze na allegro to wychodzi na to że obsługuję tylko ten dany model).
Teoretycznie może obsłużyć nową lampę Canon 430 EX III-RT, a także lampy założone na odbiorniki YN-E3-RX.
Na początku miałam z tym trochę problemów. Nauczyłam się. Pomocną dłoń wyciągnęła do mnie bardziej zaawansowana przyjaciółka.
Dokładnie!
Mam YN-e3-rt i bardzo sobie chwalę z YN 600tkami. Mega wygodna sprawa bo nie trzeba podpinać wyzwalaczy pod lamy tylko wyzwalacz na aparat. Bardzo polecam. Minus jaki zauważyłem to taki, że jak się czasem idzie do studia i korzysta tam z 622C to można użyć swoich wyzwalaczy :) ...no i jeszcze nic tym nie wyzwolisz prócz 600tek.
e3-rt genialnie się też sprawdza na weselach. Mniej gratów w plecaku. Ma sens szczególnie jak masz kilka lamp.
Cytat:
Zamieszczone przez
dreamstorm
nic tym nie wyzwolisz prócz 600tek
Czy jesteś tego pewien?
YONGNUO – YNE3-RX Receiver Revealed! | FLASH HAVOC
Canon SPEEDLITE 430EX III-RT - Optyczne.pl (na razie zapowiedzi)
fakt, są te "protezy" jeszcze:) Dziękuję za korektę. Myslalem kiedyś nawet czy czegos takiego nie kupic jak mialem 580 ex II, ale wybralem pozbycie się lampek canona na rzecz chińczyków i nie żałuję