Korekcja ekspozycji w trybie M
Witam,
Mam pytanie odnośnie ustawiania ręcznej korekcji ekspozycji (aparatu, nie lampy błyskowej) w trybie M. Czemu tego nie można zrobić? W trybie AV przykładowo mogę sobie ustawić a tryb M, przecież najbardziej "ręczny" na to nie pozwala. Czy to można jakoś w opcjach ustawić? Przepraszam jeśli kogoś uraziłem swoją głupotą i proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Odp: Korekcja ekspozycji w trybie M
ekspozycję w trybie M ustawia się za pomocą czasu i przesłony - efekt ustawienia masz na drabince - jak chcesz jasniej to wydłuż czas albo zmniejsz przesłone
Dzięki za odpowiedź. To wiem. Ale aparat sam koryguje ekspozycję. Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, że tego nie da się ręcznie ustawić, a aparat sam ustawia. Prawda? Gdyby to było zupełnie wyłączone to ok, ale nie jest wyłączone i pracuje.
Aparat nie koryguje sam ekspozycji. Pokazuje tylko o ile Twoje ustawienia odbiegają od tego co zmierzył światłomierz aparatu. Do pokazania używa tej samej drabinki, której w innych trybach używasz do wprowadzenia korekcji, być może to jest przyczyna nieporozumienia.
ech to parcie na tryb M - "zawodowcy robią w trybie M", tryb M jest potrzebny, a nawet czasem wygodny, czasem umożliwia focenie sklerotykom którzy zapominają co ustawili - ale niestety trzeba rozumieć co się ustawia :mrgreen:.
Cytat:
Zamieszczone przez
PawelB
Aparat nie koryguje sam ekspozycji. Pokazuje tylko o ile Twoje ustawienia odbiegają od tego co zmierzył światłomierz aparatu. Do pokazania używa tej samej drabinki, której w innych trybach używasz do wprowadzenia korekcji, być może to jest przyczyna nieporozumienia.
Aaaa widzisz. Czyli to tylko informacja, a nie nastawy? Dzięki za wyjaśnienie. Denerwuje mnie tylko, że to tak lata we wszystkie strony.
Tryb manualny to jak mówi nazwa manualny czyli bez jakiejkolwiek automatyki....
Manualny czyli ręczny. Chyba jako przeciwieństwo nożnego ;)
Dzis nagrywalem film aparatem Sony A7s w trybie M przy 1/50sek i f4 a aparat dobieral ekspozycje automatycznie bo mialem ustawione AutoISO i wlasnie tym ISO sobie krecil. Nawet pokretlo korekty ekspozycji dzialalo a wszystko w trybie M jak manual.