wielkość matrycy, perspektywa, głębia ostrości
nie chciałbym rozpoczynać nowej wojny w temacie, ale niejaki Jimmy podsyła mi od czasu do czasu artykuły na maila więc tym razem postanowiłem się podzielić, w dziale dla początkujących bo to temat dla początkujących - do poczytania jeśli ktoś chętny, nie mam wielkiego zamiaru dyskutować w temacie bo takie dyskusje nie prowadzą do niczego (podobnie jak dyskusje czy ziemia jest płaska czy okrągła), dość oczywiste tematy, ale mz warto przeczytać.
https://photographylife.com/sensor-s...depth-of-field
Odp: wielkość matrycy, perspektywa, głębia ostrości
ahahah i znów wychodzi że mój iPhone6 robi tak samo dobre zdjęcia jak D600 :D
nie ma co się oszukiwać "wielkość ma znaczenie"
Bardzo fajny artykuł dla początkujących. Można linkować w odpowiedzi na 10 pytań dziennie o ostrość, jej głębie, FF czy crop, itd. itp.
@dj_exon, nie tak do końca. D600 może zrobić identyczne do ajfonowych zdjęcia. Niestety nie działa to w drugą stronę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
ahahah i znów wychodzi że mój iPhone6 robi tak samo dobre zdjęcia jak D600 :D
chyba nie przeczytałeś do końca, ale ostatnie reklamy iphona6 (krótkie filmy) mi się podobały liczy się pomysł koncepcja i realizacja, narzędzie również ale w dalszej kolejności - ale ogólnie to niestety iphone nie będzie robił tak samo dobrych zdjęć jak D600 :).
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
nie chciałbym rozpoczynać nowej wojny w temacie, ale niejaki Jimmy podsyła mi od czasu do czasu artykuły na maila więc tym razem postanowiłem się podzielić, w dziale dla początkujących bo to temat dla początkujących - do poczytania jeśli ktoś chętny, nie mam wielkiego zamiaru dyskutować w temacie bo takie dyskusje nie prowadzą do niczego (podobnie jak dyskusje czy ziemia jest płaska czy okrągła), dość oczywiste tematy, ale mz warto przeczytać.
https://photographylife.com/sensor-s...depth-of-field
Zgoda z tym kompletna, jak również z tym, że nie ma co tego dyskutować, bo to jest oczywiste. Z tym wyjatkiem, że należy pomagać osobom niezorientowanym fizycznie, o ile tego sobie życza. Poniżej link do innego artykułu, też sama prawda. Niestety temat niepotrzebnie się robi kontrowersyjny, z powodu patriotyzmów systemowych, tzn. ludzie z małym rozmiarem nie zgodza się nigdy z oczywista prawda, że większy rozmiar zawsze da potencjalnie lepsza jakość zdjęć. Mały rozmiar ma mnóstwo innych zalet, a jeżeli jakość jst bardzo dobra, to nie ma potrzeby się smucić, że ktoś jest obdarzony badź obarczony czymś większym.
https://photographylife.com/sensor-c...nd-equivalence
Wspaniale, że na stronach przeznaczonych dla początkujących często udzielają rad (jak widzę) luminarze współczesnej fotografii.
Nie zaskoczyło mnie jednak, że (poza mną) jakoś nikt z początkujących nie garnie się do wypowiadania "w tym temacie". Powód jest prawdopodobnie prosty: początkującemu potrzebna jest przede wszystkim polska strawa duchowa, a nie angielska. I nie chodzi tu wcale o to, że początkujący fotograf zna angielski gorzej od uznanego profesjonalisty, bo z pewnością często jest akurat odwrotnie. Chodzi o to, że w technice (w tym przypadku fotograficznej) funkcjonują pewne idiomatyczne zbitki słów, stanowiące fundamentalne pojęcia, których dobre rozumienie jest konieczne do rozumienia szerszego kontekstu wypowiedzi.
Przykład pierwszy z brzegu: czy depth of field na pierwszy rzut oka nie wygląda bardziej na głębokość pola niż na głębię ostrości? Albo ... a zresztą każdy odnajdzie w podanych rozprawkach kilkanaście takich idiomatycznych określeń, które potrafią utrudnić trawienie tekstu. Pamiętam, jak paręnaście lat temu mimowolnie parsknąłem śmiechem, gdy jakiś (znakomity zresztą) tłumacz wobec bardzo poważnego gremium polsko-zagranicznego użył swojego polskiego określenia na wykorzystywaną w zagranicznym radarze travelling wave tube (było w tym przekładzie coś o podróżach, co trochę wyglądało na robienie idiotów z szacownego gremium).
Może jednak nie mam racji i pojawi się wiele wypowiedzi ludzi początkujących, którzy przeczytali z zapartym tchem polecane lektury?
Cytat:
Zamieszczone przez
mqqlka
Wspaniale, że na stronach przeznaczonych dla początkujących często udzielają rad (jak widzę) luminarze współczesnej fotografii.
Nie zaskoczyło mnie jednak, że (poza mną) jakoś nikt z początkujących nie garnie się do wypowiadania "w tym temacie". Powód jest prawdopodobnie prosty: początkującemu potrzebna jest przede wszystkim polska strawa duchowa, a nie angielska.
nie poczuwam się do noszenia kaganka, ani nie mam jakiejś szczególnej potrzeby nauczania, jest analogiczny wątek w bardziej zaawansowanym obszarze forum - sami luminarze i po polsku ale ma jedna wadę - nic z niego nie wynika. temat jest podstawowy ale pełen mitologii, ludzie nadal potrafią napisać ze EF17-40L i EFS17-55 podpięte do tego samego cropowego korpusu będą miały "różne ogniskowe" :mrgreen: bo przecież jeden jest pod pełną klatkę a drugi pod cropa :mrgreen:
nie spodziewam się jakiejś wielkiej dyskusji tu nie ma o czym dyskutować.
nu ale prawdę napisali ze 12-40 nie równa się 24-70:roll: