jakich filtrow UV lub polarkow uzywacie i jakie polecacie? czym sie kierowac przy ich wyborze? jak okreslic jego jakosc?
:oops: zna ktos moze rankingi - jakosc/cena?
- jestem w tym temacie calkiem zielony
Wersja do druku
jakich filtrow UV lub polarkow uzywacie i jakie polecacie? czym sie kierowac przy ich wyborze? jak okreslic jego jakosc?
:oops: zna ktos moze rankingi - jakosc/cena?
- jestem w tym temacie calkiem zielony
UV jeśli już to najlepszy bo inaczej może mocno popsuć jakość optyczną szkła
polar tez najlepszy :)
dobra myśle że heliopan, b&w, hoya czarna
może kolejność inna :)
IMO tu jakość u znanych producentów idzie w parze z ceną (wprost proporcjonalnie)
pozdrawiam
A próbowałeś poszukać na forum, ten temat był "wałkowany" wiele razy.
Generalnie wszystko zależy od funduszy. Dobre filtry UV i polary to: HOYA, Marumi MC, B&W, Heliopan - wszystkie raczej wielopowłokowe. A polary tylko kołowe, ale to pewnie wiesz.
oczywiscie ze wiem ze kolowe :) czy jest duza roznica miedzy HOYA a Marumi?Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
i czy wiecej powlok to lepiej... wiem ze trywaialne pytanie ale co tam
Miałem Hoyę, mam Marumi MC i moim zdaniem polar lepiej się czyści (bez smóg). Co do drugiego pytania to tak, im więcej powłok tym lepiej - niestety odbija się to na cenie :-). Jeżeli myślisz o filtrach do EF-S 18-55 to nie przesadzaj z nimi, żebyś nie zapłacił za nie więcej niż za szkło. Tak naprawdę jakość wielopowłokowych (lub nie) filtrów uwidacznia się w większym stopniu na szkłach z wyższej półki.
To się tak nie da....Cytat:
Zamieszczone przez fmagik
Marumi WPC lub DHG na pewno będzie lepsze od HOYA z zielonej serii i odwrotnie HOYA SHMC na pewno lepsza od bezpowłokowego Marumi.
Ogólnie rzecz biorąc - tak.Cytat:
Zamieszczone przez fmagik
Też to chciałem napisać.Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Do tego szkła UV jest raczej kompletnie niepotrzebny, ponieważ mało prawdopodobne aby ktoś potrzebował filtrować ultrafiolet; zaś do ochrony tak taniego obiektywu nie widzę najmniejszego sensu stosować nic innego niż filtr nieprzeźroczysty czarny zwany potocznie dekielkiem :-) Za to zdecydowanie lepiej dokupić osłonkę przeciwsłoneczną - przynajmniej ma szanse poprawić jakość zdjęc, a nie pogorszyć jak tani UV.
Jeśli zaś chodzi o polar, to rozsądnym kompromisem wydaje się być HOYA Standard z serii fioletowej.
tak do kita to szkoda wydawac kase ale chce dokupic szkielka cos w stylu tamron 28-75 i cos szerokiego i jakies tele i do tych obiektywow maja byc filtry
ja wogóle nie używam filtrów
UV-ka jest IMO zupełnie niepotrzebna. Dołóż lepiej do dobrego polara. Typy już dostałeś.