Sprzęt do sportów - dla nowicjuszy
Hej, mam mały problem z wyborem body i obiektywu(ów?). Jako, że nigdy nie miałam do czynienia z Canonami nie wiem jak dobrze wybrać. Potrzebuję sprzętu, który nie jest drogi (na takiego używanego 700D już mnie nie stać). Musi sprawdzić się z szybkością autofokusu i celnością, ponieważ zamierzam wykorzystywać go do zdjęć sportowych, w dynamice. Jestem początkująca w sferze C więc nie musi być to zaawansowany sprzęt, tylko zależy mi by dawał radę w takich sytuacjach.
Mój budżet to tysiąc złotych (+/-), więc w takich widełkach cenowych musi zmieścić się body wraz z obiektywem, a co rusz mam pewność do sprzętu, jest on za drogi. Laik prosi o pomoc :?
Odp: Sprzęt do sportów - dla nowicjuszy
Tysiac na body czy tysiac na body z obiektywem?
Za 1000zl body z obiektywem do sportu? Lol, nie ma opcji.
1000zl body to 40d za jakies 600zl i doloz do obiektywu na poczatek 70-200 f4 L albo stalka 85 1.8
Musisz sobie zdac sprawe, ze 1K to relatywnie niska kwota, a Twoje wymagania sa (zdaja sie byc) wysokie ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Damnn
Hej, mam mały problem z wyborem body i obiektywu(ów?). Jako, że nigdy nie miałam do czynienia z Canonami nie wiem jak dobrze wybrać. Potrzebuję sprzętu, który nie jest drogi (na takiego używanego 700D już mnie nie stać). Musi sprawdzić się z szybkością autofokusu i celnością, ponieważ zamierzam wykorzystywać go do zdjęć sportowych, w dynamice. Jestem początkująca w sferze C więc nie musi być to zaawansowany sprzęt, tylko zależy mi by dawał radę w takich sytuacjach.
Mój budżet to tysiąc złotych (+/-), więc w takich widełkach cenowych musi zmieścić się body wraz z obiektywem, a co rusz mam pewność do sprzętu, jest on za drogi. Laik prosi o pomoc :?
Masz bardzo specyficzne poczucie humoru :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Damnn
Jakie to sporty, szachy czy joga? Za mało danych, ale i tak budżet zwiększ do pięciu, albo lepiej dziesięciu tysięcy złotych.
Za te pieniądze to niestety NIEDASIE.
Nawet z brydżem byłoby ciężko coś sensownego uchwycić.To nie architektura czy pejzażyk, który zrobisz 40D + kitem 18-55.Jak umiesz oczywiście.
Kłaniają się podstawy:czas,przysłona,ISO.
Ale kto ma chęć w dzisiejszych czasach to zrozumieć ?
Mówię tu oczywiście o sprzęcie używanym, poza tym niepotrzebny jest mi sprzęt za pięć tysięcy, bo A najzwyczajniej go nie ogarnę i B - nie mam po co brać czegoś, czego nie wykorzystam choćby w połowie możliwości. Chodzi mi o prosty sprzęt, który poprawnie ustrzeli np. sporty konne czy psie agility, a nie od razu jakiś żużel. Skoro w Nikonach taki sprzęt mogłabym kupić, w Canonach tym bardziej znajdzie się coś odpowiedniego. Nie zależy mi na wydaniu takiego hajsu tylko po to żebym mogła ustrzelić sobie co chcę i zdjęcie gotowe! Skoro mogę to zrobić gorszym sprzętem i po prostu dobrze go wykorzystać. Wasze podejście mnie dobija, bo skoro ktoś ma wypasiony sprzęt i duże doświadczenie, to gorszym po prostu... "NIEDASIE" :'))
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Jakie to sporty, szachy czy joga?
Ani to, ani to nie jest sportem. Bum..
Cytat:
Zamieszczone przez
mareqm
Jak umiesz oczywiście.
Kłaniają się podstawy:czas,przysłona,ISO.
Ale kto ma chęć w dzisiejszych czasach to zrozumieć ?
Laik w Canonach, ale tak tępą dzidą to ja nie jestem.
O jakim sprzęcie Nikona piszesz?
Teoria fotografii nie zależy od marki sprzętu.Działa tak samo w Canonie, Nikonie czy Sony.Pewnych ograniczeń nie przeskoczysz, to po prostu prawa fizyki.
Nie atakujcie początkującego. Obrazi się i pójdzie. Ja sam jestem ciekawy jaki sprzęt Nikona za 1000zł jest w stanie ogarnąć sport (jaki sport też jestem ciekawy). Może czas pomyśleć nad zmianą systemu.
Nie oszukujmy się, Nikon ma wysokie ceny, szczególnie obiektywów. Dlatego też wybrałam Canona - wiadomo, że budowa odpowiadających mi modeli jest bardzo podobna w obu markach, lecz jest nieraz spora różnica cenowa. Dlatego jestem pewna, że znajdę w Canonie to czego potrzebuję z nie tak wypasionym budżetem. Jak wspomniałam, nigdy C w łapach nie trzymałam, dlatego piszę na forum. Prawdopodobnie szkiełka są o wiele ważniejsze niż puszka, więc dajmy na to, że szukam konkretnych obiektywów z autofokusem, który jest celny i szybki, i nie ma wielkiej tendencji do łapania ostrości przed obiektem. Kto uważa, że to górnolotne marzenia? Schylam się do body takich jak 1100D, 1000D, 450D i 400D. Czytałam gdzieś, że np. nowy obiektyw nie będzie dawał tak dobrych efektów na starszym body jak z nowym i inne tego typu nierozszerzone aspekty. Nie wiem więc, jakie obiektywy będą dobrze współgrały z wymienionymi body.
Zależy mi na posiadaniu dwóch obiektywów z zoomem około 28 - 135 i tele, jednak wiem że żeby móc robić zdjęcia jakie chcę, nie starczy mi na to pieniędzy (bieda chyba piszczy! :D). Więc może w moje warunki wpada jakiś zoom 40-150mm i coś koło tego? Wiecie, przez pewien czas będzie jedynym obiektywem, a pędzące zwierzęta wymagają jakiegoś odcinka zoomu..
PS.
Cytat:
Zamieszczone przez
McMelassa
Nie atakujcie początkującego. Obrazi się i pójdzie. Ja sam jestem ciekawy jaki sprzęt Nikona za 1000zł jest w stanie ogarnąć sport (jaki sport też jestem ciekawy). Może czas pomyśleć nad zmianą systemu.
I po co wspomniałam o Nikonach... Nie o tym toczy się wątek, a forumowicze nadal nawet żadnej wskazówki nie podali. Ja pierdziu. No i, McMelassa, nie masz się co ciekawić o sportach, bo wszystko jest napisane.