PASKUDNY TROJAN=KŁOPOTY(cryptolocker)
Jedna z osób z mojego otoczenia otworzyła e-mail ,gdzie wyświetlał się jako nadawca Poczta Polska.
Tekst w stylu potwierdź odbiór paczki ,itd .Znam to z przekazu .
Resztę widziałem. żaden plik sie nie otwiera .W kazdym katalogu dodane 2 pliki : txt i html z instrukcją
gdzie i jak zapłacić za odblokowanie kompa.
Komp trafił do firmy specjalistycznej. jak zareagowalibyscie na taki kłopot ?
Zainstalowany aktualny ESET
btw
też otrzymałem podejrzany e-mail-ostatnia fotka.
Fotka pierwsza: okno po starcie laptopa.
1
2
3
4
5
6
Odp: PASKUDNY TROJAN=KŁOPOTY(cryptolocker)
te maile zawierają program typu screensaver, i trzeba naprawdę mieć mało w głowie żeby to zainstalować
bo zainstalował
teraz albo płaci albo twardy reset
dostałem taki z pocztypolskiej,tnt i fedex
dostaje regularnie "invoice do mojego zamówienia" na 10 000, 15000 i 30 000 tys euro/$/PLN
można otwierać by przeczytać ale nie wolno otwierać załączników
aha, moja mama dostala pismo od komornika z linkiem ,tylko ze wtedy chodzi o wyłudzenie danych
w przypadku allegro czy appstore chodzi o przejecie konta i karty kredytowej
dokladnie wczoraj cos takiego dostalem od niby dhl . akurat oczekuje na przesylke , mail otwarlem i juz omal nie otworzylem zalacznika , ktory jest w zip.
w ostatniej chwili instykt mnie powstrzymal.
Witam. Też dostałem taką wiadomość niby z DHL. Nic nie zamawiałem. Więc natychmiast do kosza. Pozdrawiam.
Format i odtworzenie z backupu. Jeżeli nie ma backupu to 1 krok mniej.
Czy pliki są do odzyskania ? /odczytania ?
Bo fizycznie są na dysku.
Też nie klikam na byle co ,więc do tej pory jest OK,
ale statystycznie rzecz biorąc ,kiedyś trzeba się pomylić :roll: .
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Czy pliki są do odzyskania ? /odczytania ?
Bo fizycznie są na dysku.
Pliki szyfrowane są bodajże AESem z indywidualnym dla każdego pliku kluczem. Następnie klucze szyfrowane są RSA o długości min. 1024 bitów (widywano 2048).
W skrócie mało kto dysponuje taką mocą, żeby to bruteforce'm potraktować z sukcesem.
Maile tego rodzaju można otrzymać na każdą okoliczność, popularne są faktury z telefonii komórkowych, ale właściwie nagłówek może być dowolny. Jestem na 99% pewien, że jeżeli w porywie szaleństwa zapłaciłbyś haracz, to dostęp do plików odzyskasz, ale kontrolę nad laptopem stracisz.
Niektóre antywirusy nie widzą trojanów, musisz mieć inny program z ochroną sprzętu i sieci w czasie rzeczywistym. U mnie jak na razie sprawdza się Yet Another Cleaner, ale jeżeli chcesz go pobrać, to tylko ze strony producenta. Pliki instalacyjne z popularnych serwisów są "wzbogacone" o paskudne treści.
PASKUDNY TROJAN=KŁOPOTY(cryptolocker)
Ostatnio podobno twórca kryptolockera udostępnił klucze w ramach skruchy. Jest program do odszyfrowania . Poszukajcie na forach IT.
Ja dostaje regularnie z dhl (niemieckiego) i raz z poczty polskiej. Z poczty polskiej o malo nie sprawdzilem, bo czekalem na przesylke. Na szczescie sprawdzilem email nadawcy: info1@poczta-p-olska.biz
Cytat:
Dzień dobry!
Kurier nie mógł dostarczyć przesyłkę w dniu 21 moze 2015, z przyczyny, że nikogo nie było w domu. Otrzymaj informacje dotycza ce przesyłki korzystaja c z linku. Do odebrania przesyłki należy wydrukować informacje i udać się do najbliższego biura.
Odbierz dane dotyczące twojej przesyłki
Uwaga!
Jeżeli paczka nie zostanie odebrana w okresie 30 dniu, zostanie naliczona opłata z tytułu przechowywania. Całosć informacji w sprawie opłat znajdziesz na naszej stronie internetowej.
Z powazaniem,
Poczta Polska.
A tak z ciekawosci ile kosztuje rozkodowanie? Nie majac backupu moze to byc jedyne wyjscie :(.
Nawet jezeli zdecydujemy sie na nieplacenie i format, ja bym zostawil zaszyfrowane pliki, moze za jakis czas da sie to rozkodowac bezbolesnie.