Mikrokalibracja - dziwne spostrzeżenia...
Witam!
Mam aparat Canon 70D i postanowiłem dokonać mikrokalibracji obiektywu 50mm/1.8 II. W tym celu przygotowałem stanowisko pomiarowe i dokonałem poomiarów z możliwie największą dokładdnością (czyli odległość pomiarowa to min odległość ostrzenia + kilka celem odsunięcia się od wartości progowej; Przysłona 1.8, 2.2 i 2.8). Wyszło mi, ze na skali kalibracji muszę ustawić +10 jednostek bo obiektyw ma ff.
Robiąc natomiast zdjęcia w warunkach rzeczywistych czyli obiektów w odległościach kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu metrów i nieskończoności odnoszę wrażenie, że zdjęcia są ostrzejsze gdy na skali mikrokalibracji mam standardowe ustawienie +/-0
I teraz pytanie, ze to możliwe, ze tak może być i czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem?
Pozdrawiam
Odp: Mikrokalibracja - dziwne spostrzeżenia...
Wg Canona odległość tablicy testowej powinna wynosić w tym przypadku 1,25 metra.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Wg Canona odległość tablicy testowej powinna wynosić w tym przypadku 1,25 metra.
Gdzie to jest napisane?
POzdrawiam
Z tego co pamiętam, odległość od tablicy powinna być 50x ogniskowa.
Miałem podobny problem z 50 1.4. Na bliższe odległości miał BF a na dalsze i nieskończoność spory FF.
Nie poradzisz sobie z tym mikroregulacją. Tylko serwis, a problem kolejny to fakt, że Twojego obiektywu serwisy nie kalibrują.
Cytat:
Zamieszczone przez
Element7th
Z tego co pamiętam, odległość od tablicy powinna być 5x ogniskowa.
No tak ale ogniskowa 50mmx5 to 250mm czyli 25 cm a minimalne ostrzenie dla tego szkła to chyba (z pamięci) ok 50cm....
Cytat:
Zamieszczone przez
Element7th
Z tego co pamiętam, odległość od tablicy powinna być 5x ogniskowa.
Miałem podobny problem z 50 1.4. Na bliższe odległości miał BF a na dalsze i nieskończoność spory FF.
Nie poradzisz sobie z tym mikroregulacją. Tylko serwis, a problem kolejny to fakt, że Twojego obiektywu serwisy nie kalibrują.
raczej 50 x ogniskowa :).
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Gdzie to jest napisane?
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Tak, Jaś ma rację :) Czyli 2,5 metra, a nie 1,25 (jak błędnie napisałem).
Np. tu: http://www.learn.usa.canon.com/app/p...QuickGuide.pdf
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Czyli te wszytkie tablice z linijkami nalezy wyrzucic do kosza?
Kalibracja tego szkła nie ma najmniejszego sensu.
Zrób 10 zdjęć ze statywu za każdym razem ostrząc w to samo miejsce tym samym punktem, raz będzie FF raz będzie BF ;)
W 70D masz fajny AF na LV, można tego używać i częściowo zapomnieć o problemach z AF.