Oferowanie usług fotograficznych bez otwierania firmy.
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czy na dłuższą metę można oferować usługi fortograficzne(różnego rodzaju: reportaże, śluby itp...) bez potrzeby otwierania firmy.
Pracuję na etacie i chciałbym sobie po prostu dorabiać na fotografii i nie chcę otwierać firmy.
Jakie są ograniczneia w moim przypadku?
1) zlecenia: czy jest jakiś pułap roczny którego nie mogę przekroczyć(liczba zleceń, sumaryczny dochód z tych zleceń)?
2) czy Firmy z branży fotogrficznej wolą współpracować z Firmami czy też chętnie wchodzą w układy na zasadzie umowy o dzieło?
Odp: Oferowanie usług fotograficznych bez otwierania firmy.
Co do punktu 2. się nie wypowiadam, ale jeśli chodzi o 1. ("roczny pułap") to wydaje mi się, że nic takiego nie ma.
Ja mam podobną sytuację: jestem gdzieś zatrudniony na pół etatu, ale moje główne źródło dochodu stanowią prace wykonywane na umowy o dzieło (nie są to działania fotograficzne, ale także "twórcze", objęte 50 proc. stawką uzyskania przychodu). Na umowach o dzieło zarabiam rocznie jakieś 3 - 4 razy tyle, co na umowie o pracę. Grzecznie rozliczam PIT-y, płacę podatki... I już.
Jeżeli znajdziesz firmę, która zechce z Tobą współpracować na zasadzie Umowy o dzieło, to nie ma problemu - będziesz się sam rozliczał z US i już. :)
Problem stanowi znalezienie bezpośrednich klientów i świadczenie usług bezpośrednich nie mając firmy i zarejestrowanej działalności.
Podpinam się pod pytanie jak to jest w przypadku, jak ktoś nie posiada działalności gospodarczej i chce robić foty za kasę.
Dla przykładu chodzi np. jeśli jakaś zwykła dziewczyna/chłopak chce żebym zrobił sesje portretową. Jak jest w tym przypadku z imprezami za pieniądze (śluby, wesela, komunie itp.). Jakieś warunki trzeba spełnić, nie przekraczać jakiejś sumy czy coś?
Cytat:
Zamieszczone przez
Mackownik
Podpinam się pod pytanie jak to jest w przypadku, jak ktoś nie posiada działalności gospodarczej i chce robić foty za kasę.
Dla przykładu chodzi np. jeśli jakaś zwykła dziewczyna/chłopak chce żebym zrobił sesje portretową. Jak jest w tym przypadku z imprezami za pieniądze (śluby, wesela, komunie itp.). Jakieś warunki trzeba spełnić, nie przekraczać jakiejś sumy czy coś?
jesli zrobiles to jednorazowo , sporadycznie to dzialnosci zglaszac nie musisz.
jesli przychody masz nizsze niz dolna granica podlegajaca opodatkowaniu ( np jestes niezarabiajacym sudentem ) to podatku nie odprowadzasz .
jesli przekroczyles , to na zasadach ogolnych .
jesli dzialalnosc chcialbyc prowadzic regularnie , powtarzalnie to nalezy ja zarejestrowac.
Ale chodzi o przychody z tego roczne, czy jak? Jestem zwykłym obywatelem, nie student. I jaka jest ta granica opodatkowania?
Poszukaj hasla kwota wolna od podatku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
jesli dzialalnosc chcialbyc prowadzic regularnie , powtarzalnie to nalezy ja zarejestrowac.
Dokładnie.
Warto sprawdzić co o tym mówi "ustawa o swobodzie działalności gospodarczej", bo ustawa jasno określa, co jest taką "działalnością" (i nie chodzi o kwotę jaką na tym zarabiamy, nawet strona z informacją "zapraszam na sesje, w sprawie cen proszę o kontakt" może zostać uznana za prowadzenie "działalności"). Oczywiście można spokojnie działać kilka lat "na szaro", ale jeśli będzie się mieć pecha...
Dzięki za informacje. Tak na marginesie to szkoda, że pracujący na etacie nie mogą dostać dofinansowania z UE :), pierszeństwo mają inne grupy społeczne.
A tak podchodząc pod temat. Jak wykazać ile zleceń się zrobiło i ile pieniędzy się wzięło? Tak gdyby ktoś się przyczepił. Albo w drugą stronę jak wykazać że się nie zrobiło czegoś za pieniądze.