Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Zabawne jest to, że dosłownie kilka lat temu ludzie na tym forum płakali i złorzeczyli, że znowu megapikseli dowalili (bo komu potrzebne więcej niż 10) i że dodali "filmiki" do 5dII (a po co w tak poważnym sprzęcie głupie filmiki).
Teraz forumowicze płaczą, że 26 Mpix to zastój i propozycja dla ubogich, i że brak filmów 4k to poważna ułomność w nowym body.
A Canon był od dawna mądrzejszy i wiedział lepiej niż schizofreniczny konsument, czego konsument potrzebuje. Systematycznie dodawał pikseli i nie miał bynajmniej zamiaru kiedykolwiek odjąć filmowania w lustrzankach. Jeśli ktoś ma ochotę krytykować różne strategie Canona, najczęściej lepiej się powstrzymać i tylko krzyknąć ochoczo "hai!" co wg. Wikipedii oznacza "I agree with you".;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Teraz forumowicze płaczą, że 26 Mpix to zastój i propozycja dla ubogich
To ja :oops:
"Przepuściłem" 5D i kupiłem dopiero 5DII bo dowalili pixeli :) i wyświetlacz. Przebolałem brak AF.
"Przepuściłem" 6D bo odjęli pixeli i wprowadzili jeden punkt AF.
Teraz dają AF i wydzielają pixele jak mięso na kartki :mrgreen:. Wkurza mnie to, bo muszę kupić to body a tu znowu kompromis.
Nie wierzę też w jakiś cud z DR i sprawnością śledzenia AF.
Na dodatek jakoś drętwo się obrabia RAWy z 5DIV. Canon chyba jeszcze nie ogarnął sensora DP.
45 punktów af, to przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Mam nadzieję, że jednak GPS zostanie w nowym modelu. To bardzo potrzebna funkcja w aparacie wycieczkowo-krajobrazowym.
Brak zapisu 4K nie jest problemem :mrgreen:
Magic Lantern odblokowało zapis 4K RAW w canonie 5d mkIII, zrobi to samo w 6d mk II
Czy cos wiadomo o joyu w nowej 6'ce? Jakos trzeba wybierac te punkty.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
w 750D tez trzeba i zadnego joya nie ma ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Wiadomo. Nie będzie go.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Wiadomo. Nie będzie go.
fuck !
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Wiadomo. Nie będzie go.
Szkoda...
ale w czym problem? jesli 6D mkII ma kosztowac kolo 2200 EUR (jak znam zycie) a nowki 5D mkIII chodza po 2500EUR... no to jak komus to jest potrzebne do zycia, to doplata 300 EUR za joystick (i dodatkowa karte pamieci) moze byc sensowna opcja.