Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
Panowie mam problem. Brakuje mi szerokiej ogniskowej na małe sale. Brałem pod uwagę 24L, ale wtedy 35L leżałoby w torbie, a tego bym nie chciał bo jest genialne.
Mój zestaw to 35 1.4, 50 1.4 ,85 1.8
Co proponujecie ?
jak "po pieniądzach" to używane canonowskie 20mm f/2.8 lub I wersja 16-35 (zamiennie z 17-40 -tym naprawde da się robić :-) jest tez uniwersalnie 16-35 f/2.8 wer II,mozna tez 28mm 1.8 ale to chyba za blisko do 35mm, a jeśli może byc sigma to masz wybór (20mm i 24-35mm)ja osobiście nie używam szkieł na "S"
Rónież nie wiem o co chodzi z tym AF przy 24L. Mam wer 2 i po regulacji na żytniej to jedne z lepszych szkieł. Zawsze trafia, obrazek świetny. Nawet MEGA winiety na 1,4 nie widzę ;). Serio, nie mam ani jednego powodu by się czepaić tego szkiełka, ba powiem więcej że jest mega, kolor i ostrość wyróżniają je. Przy obróbce od razu widzę co przeszło przez 35 a co jest od 24.
pozdrawiam
Posiadam 24L wer.2 i też sobie chwalę, czasem lubi przestrzelić (w reportażu)ale to przy puszce 5d mark2:).
Cytat:
Zamieszczone przez
darecky
Przy obróbce od razu widzę co przeszło przez 35 a co jest od 24.
Mógłbyś to rozwinąć?
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
Panowie mam problem. Brakuje mi szerokiej ogniskowej na małe sale. Brałem pod uwagę 24L, ale wtedy 35L leżałoby w torbie, a tego bym nie chciał bo jest genialne.
Mój zestaw to 35 1.4, 50 1.4 ,85 1.8
Co proponujecie ?
16-35/2.8, jak ma być taniej to 17-40/4
jak kupisz stałkę to i tak kiedyś zechcesz mieć coś szerszego...
Panowie jak by ktoś miał na sprzedaż 5d MK2 w dobrym stanie biorę od ręki
Cytat:
Zamieszczone przez
weddphoto
Panowie jak by ktoś miał na sprzedaż 5d MK2 w dobrym stanie biorę od ręki
a co zamknęli allegro? na ogłoszenia kupię jest giełda (ale jak sie nie ma dostępu...:evil:)
5D2 używałem przez ok 3 lata potem zmieniłem na 1Ds3 i juz wiem że do niej nie wróce:) AF w drugiej wersji piątki na bocznych jest punktach jest mało skuteczny. Najbardziej się o tym przekonałem na S20/1.8 i canonie 24L II w słabych warunkach oświetleniowych.
WItam przesiadłem się z Nikona na 5d Mk2, jestem po pierwszej sesji narzeczeńskiej z obiektywami 35mm 2.0 i 501.8. Ogólnie jestem zadowolony ale chciałęm Was podpytać na jakich trybach AF pracujecie najcześciej... muszę się teraz przestawić z N na C i może macie już swoje sprawdzone ustawienia ?
Dzięki
Cytat:
Zamieszczone przez
weddphoto
WItam przesiadłem się z Nikona na 5d Mk2, jestem po pierwszej sesji narzeczeńskiej z obiektywami 35mm 2.0 i 501.8. Ogólnie jestem zadowolony ale chciałęm Was podpytać na jakich trybach AF pracujecie najcześciej... muszę się teraz przestawić z N na C i może macie już swoje sprawdzone ustawienia ?
Dzięki
U mnie canon 5d mk2 miał problem z innymi punktami niż centralny. Polecam więc używanie centralnego. Trzeba tylko uważać podczas kadrowania bo na małych przeslonach może ostrość iść za cel.
Ale i to mi się rzadko zdarza:)
Tryb AF - S
All servo bardzo rzadko i z marnymi efektami