Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Zapomnialem napisac, ze to crop 100% a wyostrzanie jest po to zeby go uzywac ;)
Oczywiście, tylko tu porównujemy efekty jakie daje szkło a nie umiejętności operatora w LR czy PS. Jak masz wklejać obrobione, to zapraszam do wątku ze zdjęciami z tej sigmy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Zmien monitor, to przejzysz na oczy...
Ja mam dobrze skalibrowany eizo i też to widzę dość dobrze...
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Poprzedni crop 100% byl zrobiony z obrabianego jpega, bo nie chcialo mi sie babrac z RAW-em, dlatego robi wrazenie przeostrzonego. W normalnym rozmiarze jest OK.
Jak juz napisalem, ten 100% crop byl z obrabianego jpega, zdjecie w calosci nie jest przeostrzone.
Dziwne, bo jak crop jest przeostrzony, to zdjęcie w całości jest mega przeostrzone...
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
I co nie jest ostro?
Twój egzemplarz nie ma sie czego wstydzić, jest jak najbardziej OK. Miałeś szczęście ;).
Ja w sumie korzystałem z tego obiektywu kilka razy - konkretnie z 2-ch rożnych egzemplarzy i obydwa były świetne. Jak czytam, że ludzie przebierają kilka sztuk i jest słabo, to trochę mnie to zaskakuje. FF czy BF da się skalibrować, ale jak szkło nie jest ostre, to już kiepsko.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Jak czytam, że ludzie przebierają kilka sztuk i jest słabo, to trochę mnie to zaskakuje. FF czy BF da się skalibrować, ale jak szkło nie jest ostre, to już kiepsko.
Mozna to zrozumieć mało kto ostrzy w nieskończoność. Skupiamy się na tablicach, suwakach w torbach czy tabliczkach z ceną. Jednym się uda i trafią innym nie. Do tej pory bez przebierania udawało mi sie trafić każde szkło jednak ile to szczęście może trwać :).
crop @1.4 z ręki - JPG z puchy
wycięty z:
https://lh3.googleusercontent.com/-o...o/IMG_4600.jpg
może się nie znam i także mam mydlany, ale tego nie widzę bom ślepy.
Masz ciut ostrzej ode mnie....ale tak naprawdę masz lepiej oświetloną scenę więc ciężko coś wyrokować... zadzwonię do sigmy pogadać.
Ok serwis gada żeby jednak wysłać do kalibracji. I się teraz zastanawiam co robić, bo średnio mi się widzi wysyłanie do kalibracji...jak się wkurzę to jednak zmienię na 35 IS
Też swój wyślę. Skoro piszesz, że mam nieostro - a byłem przekonany, z mam jednak ostro ;) widać mało wymagający jestem - jednak.
Picasa też trochę psuje swymi kompresjami, na LCD w PS wygląda to troszkę lepiej.
Daj spokój... wysyłaj do kalibracji :) 35 IS kusi ceną, ale optycznie to chyba stary poczciwy 35 wg. mnie bez szału (dwa używałem, i jakoś CA mnie nie przekonały oraz średnia ostrość @2.)
Podesłałem linka do rawów gościom ze sklepu. Zobaczymy co powiedzą... :D
Hejka, ja mam Canona 35IS i tak się ostatnio pokusiłem i poszedłem pobawić się tą Sigmą... ha... i co ? Zdecydowanie AF Canona jest szybszy... ale również zdecydowanie AF Sigmy jest celniejszy :D Ja chętnie zamienię się na sigmę nawet jak mam wysłać ją i body do kalibracji :D
Miałem chęć również sprawdzić 18-35 ale nie mieli na stanie :/
Obrazek z sigmy jest zdecydowanie przyjemniejszy... a przymknięty do f2 to canon odstaje na mile.... Sigma deklasuje IS w przedbiegach ;)
Jak jest ciemniej... Canon i sigma tak samo "myślą"...
PS. IS kupiłem ze względu na cenę która mi się trafiła ;) żeby nie było... :P
Cytat:
Ok serwis gada żeby jednak wysłać do kalibracji. I się teraz zastanawiam co robić, bo średnio mi się widzi wysyłanie do kalibracji...
Nic nie boli. Chwilę trwa, a pewnie będziesz miał żyletę. Zawsze możesz dokupić USB-Doc i samemu się bawić. Można próbować też pożyczyć z Sigma Pro Centrum.
Ok, tylko czy to kwestia mydlanego egzemplarza czy AF?
Jak robiłeś zdjęcia? Wycelowałeś w jakiś bardzo odległy obiekt i zrobiłeś zdjęcie na 1.4? Jeżeli tak to raczej problem kalibracji AF. Miałem tak w Sigmie 50.