Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
dreamstorm
Nie chcę wyjść na "narzekacza", ...
Ale wychodzisz, i to takiego, który narzeka na sprzęt, którego nie testował. Canon dość jasno zadresował swoją ofertę. 6d jest adresowany do ludzi, którzy nie potrzebują szybkiego AF-u (np. nie robią sportu) a poszukują doskonałej jakości obrazowania w małej i lekkiej puszce. Gwarantuje Ci, że połączenie 6d + 24-70/4 is zrobi furorę u wszystkich ludzi, którzy dużo podróżują. Zestaw 6D + 35/2.0 IS to killer w reportażu. Podejrzewam, że nawet moje M9 będzie miało problem aby wygrać konkurencje w mojej torbie. Dostanę rewelacyjny zestaw za 9 000 PLN. Jak go rozwalę w Maroku, albo okradną mnie w Azji to na pewno będę cierpiał dużo mniej niż na utracie zestwu M9 ze szkłem o wartości 35 000 PLN. Ja czekałem na taki aparat, Ty najwyraźniej nie. Bardzo wielu, których znam liczą każdy gram swojego bagażu, a ilość bocznych punktów mają głęboko w d... I wiesz co? Robią niesamowite zdjęcia
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
Ale wychodzisz, i to takiego, który narzeka na sprzęt, którego nie testował. Canon dość jasno zadresował swoją ofertę. 6d jest adresowany do ludzi, którzy nie potrzebują szybkiego AF-u (np. nie robią sportu) a poszukują doskonałej jakości obrazowania w małej i lekkiej puszce. Gwarantuje Ci, że połączenie 6d + 24-70/4 is zrobi furorę u wszystkich ludzi, którzy dużo podróżują. Zestaw 6D + 35/2.0 IS to killer w reportażu. Podejrzewam, że nawet moje M9 będzie miało problem aby wygrać konkurencje w mojej torbie. Dostanę rewelacyjny zestaw za 9 000 PLN. Jak go rozwalę w Maroku, albo okradną mnie w Azji to na pewno będę cierpiał dużo mniej niż na utracie zestwu M9 ze szkłem o wartości 35 000 PLN. Ja czekałem na taki aparat, Ty najwyraźniej nie. Bardzo wielu, których znam liczą każdy gram swojego bagażu, a ilość bocznych punktów mają głęboko w d... I wiesz co? Robią niesamowite zdjęcia
Wychodzi na to, że narzekam, bo termat rozstał podchwycony i moja opinia skomentowana - nie ma się co dziwić, tak właśnie działa forum.
Każdy ma swój styl fotografowania, fotografuje w inny sposób i inne rzeczy. Zdjęcia da się zrobić nawet starym słoikiem po ogórach. Aparat ma nie przeszkadzać w robieniu zdjęć. Brak pewnych bocznych punktów mi akurat przeszkadza, inni tak jak piszesz nie zwracają na to uwagi. Sprawa indywidualna. Ten aparat jest dla tych co właśnie nie zwracają na to uwagi.
Mam nadzieję, że dyskusja nie skończy się stwierdzeniem, że powinienem wymienić lustrzankę na kompakt :)
BTW to "I wiesz co? Robią niesamowite zdjęcia" - mogłeś sobie darować :) Dobrze, że nie trafiłeś na jakiegoś pieniacza.
Pozdrawiam
Ilu użytkowników, tyle preferencji, tyle potrzeb. Rzeczy istotne dla jednego, są drugorzędne dla innego fotografa. Z racji tego, że nie ma możliwości składania aparatów na zamówienie, pod konkretnego fotografa, musimy pogodzić się z tym, że nie ma i nie będzie aparatu idealnego. 6D jak dla mnie broni się jednym: jakością obrazu (przynajmniej sądząc po dotychczas pokazanych samplach).
Myślę że EU powinna wprowadzić dyrektywę że FF powinny być co najmniej z 5 crosami tak jak nowe auta z ABS ;)
Cytat:
Zamieszczone przez dreamstorm
...BTW to "I wiesz co? Robią niesamowite zdjęcia" - mogłeś sobie darować :) Dobrze, że nie trafiłeś na jakiegoś pieniacza.
Pozdrawiam
Nie rozumiem. Co ma wspólnego to, że znam ludzi, którzy prostymi aparatami robią świetne zdjęcia z tym, ze nie trafiłem na pieniacza?
Z tym, że znasz takich ludzi nic, tyle że niektórzy mogli by taki komentarz potraktować bardzo osobiście, że sugerujesz, że nie wiedzą, że da się robić zdjęcia na centralnym punkcie - oczywiście w kontekście całej wypowiedzi, ale to taka moja luźna uwaga. Jak powiedział prezes Lato ... Wróćmy do meritum.
@wain - UE już lepiej niech nic nie wprowadza, bo trzeba będzie uzyskiwać pisemną zgodę wszystkich fotografowanych przed użyciem zdjęcia z lampą.
Kto będzie miał kupić i tak go kupi, kto ma narzekać, i tak będzie to robił całe życie. Ja tylko kasę dozbieram i idę do sklepu bo na taką puszkę długo czekałem.
W sumie jak się okaże, że boczne są niezłe to kupuję na 100%.Dla mnie pozycjonowanie za pomocą gps jest wypasem, bo często po wyprawie nie wiem gdzie zrobiłem jakie zdjęcia...co tu dużo gadać...często nie wiem gdzie się znajduję :), takie uroki 4x4.
Ale ja się zgadzam z Dreamstorm'em. Sam przez ponad trzy lata pstrykałem 5d2. Ale czy to znaczy. że nie brakowało mi bocznych? Nie, to znaczy, że nie mogłem ich użyć. Zamieniłem na 5d3 w chwili gdy przeczytałem pierwsze specyfikacje 6d, mimo, że tak jak Arkanowi marzyła mi się lżejsza i mniejsza puszka FF. Zamiana 5d2 na 6d to IMO dreptanie w miejscu. Co innego dla nowych użytkowników, czy tych którzy chcą się przesiąść na FF z cropa. Ci mają wybór - 6d, 5d2 czy 5d3 z zaletami i wadami wszystkich puszek. Taka jest moja opinia.
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
W sumie jak się okaże, że boczne są niezłe to kupuję na 100%.
Młody jesteś, to i naiwność można wybaczyć ;-)