Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Nie chcę wyjść na "narzekacza", ale Canon znów świadomie sprzedaje nie w pełni sprawną puchę. Cwaniaki.
Tylko sprawny centralny punkt AF, jakkolwiek celny by nie był to nie zastąpi pozostałych (przynajmniej mi).
Wiele osób musiało się przyzwyczaić do używania tylko centralnego punktu pracując na 5tkach, ale nie czarujmy się - przyzwyczailiśmy się do tego, bo musieliśmy. Nie dla wszystkich punkty boczne mają duże znaczenie, ale nie zmienia to faktu, że dostajemy aparat z pewną ułomnością i to celowo zaimplementowaną.
Taki zabieg pozwoli na utrzymanie ceny 5d mk3 na podobnym poziomie.
Ale co w tym dziwnego/nowego? Od zawsze tak się pozycjonuje sprzęt.
Cytat:
Zamieszczone przez
dreamstorm
Nie chcę wyjść na "narzekacza", ale Canon znów świadomie sprzedaje nie w pełni sprawną puchę. Cwaniaki..
Wszystko zależy od ceny produktu. Sam masz Ds'a i 5MKII - tu różnica jest w jakości AF ale i w poziomie cenowym. Tak jak pisał Merde - Ale co w tym dziwnego. Chcesz wszystkie sprawne pola AF i FF to zostaje Ci wybór 1Dx, 5MKIII, no może jeszcze D800 (choć z tego co wyczytałem u kolegów z Nikona to sprawny AF po wizycie w serwisie) i D600.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ale co w tym dziwnego/nowego? Od zawsze tak się pozycjonuje sprzęt.
Dziwnego nic. Wiem o tym doskonale. Po prostu po raz kolejny jestem zniesmaczony. W klasie XXD jakoś nie było tego problemu. Tam boczne punkty były gorsze od centralnego, ale przynajmniej działały w miarę dobrze. W 1DS mk2 też szału nie ma z bocznymi punktami. Te krzyżowe jeszcze są ok, ale może za dużo wymagam od aparatu :)
Wracając do tematu, to wszyscy wiedzą jak jest. Zawsze można nie kupować :) Szkoda tylko, że Canon pokazał, że potrafi zrobić dobry aparat z dobrym AF - mowa o 5d mk3 i 1Dx, więc użytkownicy mogli by się spodziewać, że już teraz nie będą się musieli zastanawiać czy nowsze modele będą miały dobrze działający AF.
Co innego jednak potrzeby użytkowników a co innego strategia biznesowa. Doskonale to rozumiem :)
Gdyby 6d szumiał podobnie jak 5d mkII, ale miał AF jak z 5d mk3 (12 Mpix byłoby nawet ok), to z pewnością pomyślałbym o przesiadce.
6d to dla mnie następca (albo inaczej zastępca) 5d mk2.
Cytat:
Zamieszczone przez
dreamstorm
Gdyby 6d szumiał podobnie jak 5d mkII, ale miał AF jak z 5d mk3 (12 Mpix byłoby nawet ok), to z pewnością pomyślałbym o przesiadce.
6d to dla mnie następca (albo inaczej zastępca) 5d mk2.
Wtedy inni by narzekali ze nie zrobiono nic z szumem. I tak w kółko. Nie da sie zadowolić wszystkich .. a w sumie to się da .. za pomocą 5D3 :mrgreen:
Czas zacząc przyjmować rynek takim jaki jest, a nie snuć fantazje o wyimaginowanych produktach które nie mają racji prawa bytu ze względów ekonomicznych i marketingowych.
To prawda. Zawsze tacy narzekający się znajdą. Chcę tylko powiedzieć, że 6D jest zupełnie nie dla mnie, choć na pewno znajdzie swoich wielbicieli. To tyle prywaty.
Cytat:
Zamieszczone przez
dreamstorm
Gdyby 6d szumiał podobnie jak 5d mkII, ale miał AF jak z 5d mk3 (12 Mpix byłoby nawet ok)
Robiąc panoramy mogę powiedzieć, że 6D mogli całkiem pozbawić AF (nawet centralny punkt), a wstawić matrycę tak ponad 30MPx i poprawić DR na ISO 100 o dobre kilka EV ;)
Narzekacie na tego 6D i narzekacie. Czasy się zmieniają właśnie teraz. Tak jak kilka lat temu zmieniały się jak wchodziły na rynek pierwsze lustrzanki cyfrowe. Przez wiele lat ludzie przyzwyczaili się, że FF (jakiekolwiek) jest mega-ultra-maxi-profecjonalne. Po tych kilku latach producent zmienia pozycjonowanie swoich produktów. Lustrzanki są podzielone na dwie grupy: APS-C i FF. I w obu grupach są 3 klasy: amatorska 650D i 6D, półprofesjonalna 60D i 5D3 i zawodowa 7D i 1DX. Tak Canon pozycjonuje swoje produkty, a że ktoś chce zawodowo używać 6D i narzeka, że nie jest to high-end...... No cóż.
A tak wracając do tematu to miał ktoś okazję dłużej pobawić sie tym środkowym punktem AF? Jak toto śmiga, celne toto czy może działa ale nie trafia? O matryce sie nie boję ale ten AF mnie ciekawi.
Z krótkich oględzin 6D mogę powiedzieć, że AF działa bardzo sprawnie i szybko. Porównań jednak czynił nie będę.