Koledzy czy któryś z was używał statywu Giottos MT 9241 . Co myślicie na jego temat ma utrzymać zestaw 5D bez gripa i 17-40L oraz stałkami 50 i 85 f /1.8
Wersja do druku
Koledzy czy któryś z was używał statywu Giottos MT 9241 . Co myślicie na jego temat ma utrzymać zestaw 5D bez gripa i 17-40L oraz stałkami 50 i 85 f /1.8
Po rekomendacjach akustyka oraz własnoręcznym macaniu wyrobow firm manfrotto, benro, triopo, sirui - zakupiłem velbona cf-630 i głowicę benro b-2. Nie mialem jeszcze okazji porządnie przetestować go na zdjęciach, tylko tak wizualnie-mechanicznie. Jakość którą otrzymałem za tę cenę (w przeciwieństwie do wyżej wymienionych) mnie przekonała.
Witam postanowiałem pozbyć się swojego bardzo taniego statywu, który używałem jeszcze z Fuji S9600, a do którego boję się podpiąć 550d...
Zastanawiam się na zestawem Triopo C-258 + głowica K2 (zestaw chodzi w necie po ok. 200 zł). Niestey jest bardzo mało opinii na temat tego zestawu. Czy może któś z użytkowników posiada takowy i mółby coś napisać.
Wiem, wiem, zaraz się odezwą użytkownicy Manfrotto, Velbon i mi napiszą, że szkoda kasy wydawać itd., pewnie poniekąd będą mieli rację, ale w sumie nie chcę wydawać więcej kasy. Zestaw, który będę podpinał będzie ważył maks, 2,5 kg, statwy ma udźwig 5,5 kg, głowcia niby 10kg, więc wyglądą na to, że powinno być ok. Statywu potrzebuje sporadycznie, głównie na wakacje i czasem jakiś wypad za miasto - bez esktremalnych użyć, Tylko, że na temat Triopo mało w necie :(.
Ewentulanie alternatywą mógłby być Velbon DF 60 ale w sumie cięższy i większy po złozeniu...
Jesli ma ktoś jakieś sugestie innego zestawu w cenie do maks. 250-300 zł toi również chętnie przyjmę od wiaodmości.
Pomoże ktoś, please :)
Używam Velbon DF60 już kawałek czasu i mogę Ci go spokojnie polecić, zwłaszcza że będziesz z niego korzystał sporadycznie. Jest solidnie wykonany, nie trzęsie się (przy całkowitym rozłożeniu mimo wszystko lepiej dociążyć go czymś) itd. Podpinam do niego co prawda tylko 1000D z kitem ale chyba nie ma wielkiej różnicy w wadze między nim a 550D.
Velbon-y DF widziałem, macałem, rzeczywiście sprawiają wrażenie solidnych, tylko właśnie wydaje mi się (niestety nie miałem okazji macać TRIOPO), że Triopo trochę lepiej się składka, przynajmniej tak wygląda na fotach ni głowica kulowa....
Rzeczywiście, na zdjęciach wygląda naprawdę solidnie. Nie pozostaje nic innego jak pójść do jakiegoś sklepu foto gdzie akurat będzie i sprawdzić samemu, albo polegać na czyjejś opinii.
No właśnie, na zdjęciach jest niby OK ten TRIOPO.
Napisałem też na Nikoniarzch do 3 userów (wypatrzyłem,że mają) PW i na razie czekam na info. Niestey dość niedługo mam urlop i wyjazd stąd nagła potrzeba pilnego zakupu statywu.
Macałem Triopo MT-3228X8C + Triopo B-3 1,5 kg sprzętu nie robi na nim wrażenia.
Solidna i lekka konstrukcja :)
Torchę zaczynam samoi sobie odpowiadać...
Znalzałem w necie taki oto opis Triopo C-258 + KJ-2
wklejam linka z Google Tłumacza od razu więć tłumaczenie trochę łopatologiczne ;)
http://translate.google.pl/translate...%26prmd%3Divns
może się komuś przyda, niemniej czekam na ewentulane odpowiedzi naszych Użytkowników :)
Mam nogi GX-1127 i MT-228 oraz jedną głowicę B-3.
Pierwsze nogi czekają spokojnie na szafie na lepsze czasy (czyt.: urlop), MT-228 użytkuję na co dzień. Zestaw daje radę, jednak praca głowicy nie jest idealnie płynna, a 70-200 zapięte do 40D po dokręceniu pokręteł jednak minimalnie siada. Nie wiem czy to ja mam takie wygórowane wymagania, czy to normalne w tej klasie sprzętu, bo nie mam za bardzo z czym porównać.