a co to są te kobyłki?
Wersja do druku
a co to są te kobyłki?
witam
a mnie ciekawi czy komuś z Was udaje się uzyskać idealnie białe tło bez żadnych korekcji w programach? ja od kilku dni dopiero testuję namiot bezcieniowy i powiem że trochę wygląda mi to na rzecz niemożliwą do osiągnięcia
gdy zbliżam się do idealnej bieli (osiągam coś w okolicach 3x253) to albo lekko przepalam obiekt, albo w najlepszym wypadku tworzą się na jego brzegach białe obwiednie co dyskredytuje go do wyszparowania na ciemne tło. Dodatkowo na flockowym tle dołączonym do namiotu powstają co kilka pikseli jakieś punkty z drobnymi wahaniami kolorystycznymi - nie wiem jak wymagające są stocki w stosunku do takich artefaktów ale wiadomo ze lepiej osiągnąć perfekcję.
fotoaloja
kobyłki są to takie podpórki wykonane z drewna - kiedyś służyły za podstawę przy piłowaniu drewna - dziś wykorzystywane są chyba głównie jako modny element wykończenia wnętrz, jako podpórki do stołów itp... ikea nawet ma kilka mebli podpieranych kobyłkami, ale to wersja mocno ucywilizowana :grin:
no dz.:) już myślałam że to jakieś konie do podpierania stołów bezcieniowych;D
Najnaturalniej i tak wyglądają fotki zrobione na szarym tle i wyszparowane.
wyszparowane? - wyciete?
Hmm no jesli o to chodzilo to wiesz troche duzo zabawy z tym jest :P... No chyba ze znasz jakis szybki sposob w PS?
Szparowanie - precyzyjna selekcja fragmentu obrazu w grafice rastrowej. Można jej dokonać za pomocą narzędzi do automatycznej selekcji, jednak w trudniejszych przypadkach precyzyjnego szparowania można dokonać tylko ręcznie za pomocą rysowania obwiedni wokół zaznaczanego obszaru.
Szparowanie wykorzystuje się do obróbki kolorystycznej wybranych obszarów, tworzenia fotomontaży, transformacji kształtu, budowania masek itd.
Ja zazwyczaj używam szybkiej maski i magnetycznego lassa. Potem jeżeli trzeba to zmiękczam krawędzie. Z tego co wiem to w PS CS3 to jest jakoś uproszczone, ale ja mam jeszcze CS2 więc nie wiem. Nie ma szybkich i precyzyjnych sposobów. To znaczy jest jeden: dobrze przygotuj zdjęcie na niebieskim/zielonym odznaczającym się od reszty zdjęcia tle. Są programy i wtyczki, które wtedy to usuwają bo w gołym photoshopie byłoby dużo pracy żeby usunąć to, np. z 50 zdjęć.
No ja niestety najczesciej bawie sie magnetycznym lassem ;p...
Hmm jak zmiekczyc krawecie?
Podaj przyklad jakiegos takiego programu... Bylbym wdzieczny ..
Pozdrawiam Robootb
Jak zrobisz fotkę w stylu blue green boxu to niestety najprawdopodobniej dostaniesz zafarb na krawędziach obiektu i będzie kicha.
HEHE, ale rada.
A co potem zrobisz z tym zafarbem niebieskim albo zielonym.
Jeśli chodzi o przedmioty na białym tle nie ma na to super szybkiego sposobu.
A dokładne tutoriale "Jak to zrobić ?" znajdziecie na prawie każdym microstocku.
Najdokładniej sprawdzają szparowanie na Stockxpert.
http://www.istockphoto.com/article_view.php?ID=14
z Waszych wypowiedzi wywnioskować można jedno - szparowanie
a to proces który znacznie wydłuża czas obróbki zdjęcia
czy aby na pewno nie ma sposobu na białe tło od razu z puszki?