Cena z gripem i adapterem 1300$ już potwierdzona :).
Wersja do druku
Cena z gripem i adapterem 1300$ już potwierdzona :).
nie, to chyba nie tak...
dla mnie ten aparat jest przykladem ostrego cynizmu Canona. i nie, nie takiego zwyklego wyrachowania (robienia sprzetu pokastrowanego o minimalnym koszcie R&D), ktore rozumiem. tylko cynicznego rzucenia produktu, ktory zwyczajnie nie jest gotowy. w znaczeniu szerszego ekosystemu. RP to jest korpus, ktory nie jest ani tani ani wypasiony fiuczerowo, a przede wszystkim nie ma specjalnie co do niego zapiac. RF 35/1.8 czy EF 50 (STM badz f/1.4) i EF 24 i 28 IS przez adapter to sa jedyne szkla odpowiednie gabarytowo i przy tym sensowne optycznie (dla kogos kto wydaje jakies 1400 EUR na korpus!)
jak wyjdziemy w wieksze szkla (EF i "wszystkie trzy" RF) to z miejsca robi sie ergonomia Sony - paczka od fajek dokrecona do wiaderka. RP ma uchwyt wielkosci Rebela, co mozna przelknac w budzetowym aparaciku za 400 EUR (jak 750D czy 800D) ale tu mowimy o sprzecie w cenie bez mala 6D mkII!?
nie no, nie czuje sie urazony, to ja zaczalem :)
ja po prostu patrze na to jak na korpus wyceniony na starcie w okolicach zapewne 1400 EUR, czyli nie cos co kupuje sie do kompletu z kitem za 100 EUR, tylko jako skladnik wiekszego ekosystemu. i nie widze gdzie, przy obecnej ofercie szkiel RF i EF (tu zapewnie juz docelowej ofercie), on jest dla przecietnego odbiorcy lepszym wyborem od chocby 6D mkII. maly rozmiar i waga samego korpusu to jest tylko element wiekszej ukladanki, na ktora sklada sie torba/plecak foto. a w tym wypadku dla calosciowej zawartosci tej torby akurat ta zaleta RP ma umiarkowane znaczenie (poza tymi osobami, ktorym jeden 35/1.8 czy EF 50/1.8 wystarczy).
juz nie rozpisuje sie o tym, ze szokuje mnie caly ten "shut up and take my money" w wykonaniu "internetow" - tych samych ktore 1,5 roku temu zamordowaly lepszy funkcjonalnie aparat o tej samej matrycy... ale tego tez nie ogarniam. chyba po prostu ludzie sa bardzo spragnieniu nowego medialnego gadzetu i na nim musi pisac Canon :(
Co do ekosystemu. Są w nim body lepsze i gorsze, nie wiem co cie dziwi. Cena? Nowośc - bezlustro będzie (jest) droższe od analogicznej lustrzanki. O ile można mówić o równorzędnym sprzecie, bo jednak sie tak trochę mijają w mozliwościach/parametrach.
W canonie nie ma nic gorszego od 6Dmk2 - taka prawda (mówimy o FF), w bezlustrach najgorszy jest RF. Ja tu piszę oczywistości.
Poziom cen - tanio to już było. Dobre puszki będą kosztowały ponad 10.000 zł
Nie, ogólnie dla bardzo dużej części ludzi bezlustra są bardziej intuicyjne - szczególnie pod względem AF. Tu myślę będzie największa przewaga/zaleta RP w stosunku do 6D. Ja mając do wyboru zakup taniego FF już dslra bym nie kupił. I to nawet zakładając użytkowanie częściowo nazwijmy to profesjonalne. A że nadal 6DmkII będzie się sprzedawał - to na pewno. Ciekawe jaką Canon będzie prowadził politykę cenową tych aparatów. Bo jak spojrzeć na eMki to cena RP może szybko polecieć w dół a to jak wiadomo potrafi uczynić cuda - nawet w przypadku body które internety ogłoszą jako wyjątkowo beznadziejne ;).
Korpusu canona, którego okrzyknięto beznadziejnym raczej nie było a przynajmniej nie kojarzę takowego ;)
Ale na pewno istniał i funkcjonował obiektyw canona zwany „denkiem od słoika” EF 38-76/4,5-5,6 https://fotodinoza.blogspot.com/2014...rom-mitow.html
BTW - https://www.canon-board.info/threads...rsze-obiektywy
Oj, tu się mylisz i to bardzo :). Sam pamiętam tutaj te "analizy" jak to 5DmkII nic nie wnosi i jest do d... Nawet ktoś gdzieś wypisywał że zdjęcia ze starej 5-tki są bardziej szczegółowe 8-). Także ja raczej takiej sytuacji nie pamiętam.
Ze świeżych spraw to eMki zostały zjechane wzdłuż i w szerz po czym jak ich cena zjechała to ciężko znaleźć kogoś kto takiej "zatyczki" sobie nie sprawił. Zresztą nie wypieram się..... ja też początkowo uważałem kupowanie M za absurd ;).....
Dlatego uważam że cena jest rzeczą zupełnie kluczową, a cała reszta to kwestia naszej zgody na kompromis. Przy tym u Canona jest jednak coś takiego że nawet badziewny korpus daje przyjemność z obsługi i przyzwoity obrazek. Pewnie w tym tkwi sekret popularności tej marki.