Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Bez przesady, nie róbmy z 6d pełnej klatki w trzycyfrowym body.
Moja ręka więc i moje wrażenia - nie wiem gdzie dostrzegasz przesadę w subiektywnym odbiorze? Mierze 197cm wzrostu, mam spore dłonie i dla mnie 6D to taka mała kobieco-wakacyjno puszeczka o niezłej jakości wykonania - mała i lekka trzeba dodać. To że jest większa od 600D to jasne. Ale Ty masz inne wrażenia, a ja mam takie i może przy tym pozostańmy ;)
PS. W tym body bardziej liczy się to jaki obrazek daje, a nie jakie wrażenia sprawia w macaniu.
No ale nikt nie wie o Twoich gabarytach, a informacja o "małym body" idzie w świat.
Szczerze spodziewałem się czegoś wielkości 60D ..
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Szczerze spodziewałem się czegoś wielkości 60D ..
Mówisz i masz...
Compare camera dimensions side by side
z tym, ze dyskusja jest troche jalowa. aparat to nie jest prostopadloscian o okreslonych wymiarach (i gestosci) tylko pewna bryla trojwymiarowa o takim a nie innym rozkladzie masy. o "czuciu" decyduja wiec nie tyle same wymiary folderowe, co faktyczne wrazenia organoleptyczne i subiektywne uwarunkowania/upodobania oceniajacego.
w prostych zolnierskich slowach: wziac do reki, samodzielnie ocenic. lepszej metody nie ma (gorsze moge wymyslic, jak ktos bardzo chce)...
Co do wielkosci to.... moja zona sie ucieszy, bo wielkosc i ciezar 5d zupelnie jej nie pasowal. W sumie to wymiar podobny jak wiekszosci nikonow
Moje wrażenia mogą być wypaczone tym, że ciągle focę dużymi puchami z gripem i cięzkimi obiektywami .. w sklepie dostałem 6D z 50/1.4
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
... dla mnie 6D to taka mała kobieco-wakacyjno puszeczka o niezłej jakości wykonania - mała i lekka trzeba dodać.
W sumie to nie chciałbym w ciemnej uliczce spotkać kobiety, dla której korpus pokroju 6D jest taki w sam raz do jej "drobnej" kobiecej dłoni. :mrgreen:
Czy mozna gdzies juz znalesc jakies porownanie bocznych 6d z np 5dmkII?