Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Kiedyś zwróciłem aparat po prawie pół roku. Wcześniej też go próbowałem zwrócić, ale mi powiedzieli że nie przyjmą. Później była inna osoba w sklepie i potwierdziła że to bardzo kiepski aparat i klienci się skarżą na niego. Często zależy na kogo się trafi.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Nie sądzę, aby sklep w PL przyjął aparat z przebiegiem migawki np. 100, czy 1000 zdjęć, bo mi się jednak nie podoba i wolę inny model. Mylę się?
Raczej się nie mylisz. Towar ma nie nosić śladów używania, 1k na liczniku raczej takim śladem jest. Ja w każdym razie kupując nowy aparat nie chciałbym go dostać z takim przebiegiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Towar ma nie nosić śladów używania,
a poprzesz swoje twierdzenie jakis odnośnikiem do ustawy?
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Raczej się nie mylisz. Towar ma nie nosić śladów używania, 1k na liczniku raczej takim śladem jest. Ja w każdym razie kupując nowy aparat nie chciałbym go dostać z takim przebiegiem.
Towar może nosić ślady używania, co w naszym przykładzie odnosi się bezpośrednio do przebiegu migawki, ale sprzedawca w takim przypadku może obniżyć wartość początkową.
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
a poprzesz swoje twierdzenie jakis odnośnikiem do ustawy?
Art. 34. pkt. 4. Dokładnie to przyjąć z powrotem musi, ale może obciążyć sprzedającego za utratę wartości. Czyli o różnicę w cenie między aparatem nowym a np. wystawowym, albo używanym "w idealnym stanie z minimalnym przebiegiem".
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Art. 34. pkt. 4. Dokładnie to przyjąć z powrotem musi, ale może obciążyć sprzedającego za utratę wartości. Czyli o różnicę w cenie między aparatem nowym a np. wystawowym, albo używanym "w idealnym stanie z minimalnym przebiegiem".
ale o ile sie nie myle, to poprzednio z Twojej wypodziedzi miało wynikac/wynikała cos innego... ale zostawmy to...
dla mnie nadal otwarte pozostaje (teoretyczne) pytanie ile klapnięć jest "konieczne do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy" i czy sprzedawca ma prawo zadecydowac że ilość "klapnięć" jest zbyt duża (na jakiej podstawie?)
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
ale o ile sie nie myle, to poprzednio z Twojej wypodziedzi miało wynikac/wynikała cos innego...
No tak, dlatego dopisałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Towar może nosić ślady używania, co w naszym przykładzie odnosi się bezpośrednio do przebiegu migawki, ale sprzedawca w takim przypadku może obniżyć wartość początkową.
No tak, słusznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Kiedyś zwróciłem aparat po prawie pół roku.
Takie cuda to chyba tylko za granicą.
Panowie płyniemy... może by tak do tematu 6d mk II wrócić.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Takie cuda to chyba tylko za granicą.
Tak. W connscameras pare lat temu jak kupowałem 85/1.8 miałem 28 dni na zwrot bez podawania przyczyny. Tylko żeby nie było widać śladów używania i był to odbiór osobisty gdzie przed zakupem mogłem potestować w sklepie.
A aparat kupowałem w Argosie, ale tak jak pisałem, ten model Kodaka (jakiś 12mpix) był wyjątkowo nieudany, dlatego były przyjmowane zwroty od niezadowolonych klientów.