Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
........
W innych zakątkach cebulandi to zjawisko nie występuje.
W ogóle po cholerę kupować 5DIII jak 6D załatwia temat autofocusa :mrgreen:
Poza cebulandią też jest spoko. Boczne nie dorównują sprawnością centralnemu w słabym świetle, co widać szczególnie wyraźnie w 6d który ma super czuły centralny punkt. Ale jak już wyostrzą to celnie, a w dobrym świetle w ogóle nie narzekam na boczne punkty.
A przy wyraźnym obiekcie udaje się wyostrzyć bocznymi nawet w świetle w którym nie widzę szczegółów gołym okiem.
Ale nie martw się usprawiedliwianiem zakupu 5diii - ma sporo ficzerów które są (zależnie od tego kto i co fotografuje) warte dopłaty, np. śledzenie ruchomych obiektów w samym AF i inne.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ale nie martw się usprawiedliwianiem zakupu 5diii - ma sporo ficzerów które są (zależnie od tego kto i co fotografuje) warte dopłaty, np. śledzenie ruchomych obiektów w samym AF i inne.
Znaczy co, Ty wiesz lepiej czy ja żałuję zakupu 5DIII, później kolejnego 5DIII, a teraz 6D? :lol:
Jakbym słyszał swoją lepszą połówkę.
Ona zawsze wie lepiej co ja myślę, co wolę, co bym chciał, czego nie chciał, co lubię a co nie :lol:
W ogóle to ona zawsze wszystko wie lepiej i zawsze ma rację.
Stary litości.. daj spokój z argumentami że wiesz lepiej co mną kierowało przy zakupie moich foto diwajsów i co myślę o tych zakupach.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Znaczy co, Ty wiesz lepiej czy ja żałuję zakupu 5DIII, później kolejnego 5DIII, a teraz 6D? :lol:
Jakbym słyszał swoją lepszą połówkę.
Ona zawsze wie lepiej co ja myślę, co wolę, co bym chciał, czego nie chciał, co lubię a co nie :lol:
W ogóle to ona zawsze wszystko wie lepiej i zawsze ma rację.
Stary litości.. daj spokój z argumentami że wiesz lepiej co mną kierowało przy zakupie moich foto diwajsów i co myślę o tych zakupach.
No przecież wyraźnie irytuje Cię fakt, że w opinii wielu użytkowników boczne w 6D są spoko i używają ich z powodzeniem. Poniższe sugeruje, że wątpisz w zasadnośc zakupu 5dIII, ale pociesz się, że 6D ma wciąż bardzo mało tych punktów i są one wąsko rozmieszczone w porównaniu z 5dIII, więc nie płaciłeś za nic.
Dla jednych 6d załatwia temat AF, dla innych nie. W każdym razie "nieużywalność" punktów bocznych w 6D to tylko czyjaś opinia, tak jak i inne opinie o nieużywalności różnych innych sprzętów (np. róznych szkieł na pełnej dziurze).
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
W ogóle po cholerę kupować 5DIII jak 6D załatwia temat autofocusa :mrgreen:
Boczne sa jakie sa, za to srodkowy jest bardziej czuly niz w 1dx czy 5d3. Wiele osob chwali tez ladniejsze kolory w 6d.
Mozna byc nie przekonanym do bocznych ale lubiec konstrukcje.
Pax panowie :)
Boczne sa jakie sa, za to srodkowy jest bardziej czuly niz w 1dx czy 5d3. Wiele osob chwali tez ladniejsze kolory w 6d.
Mozna nie byc przekonanym do bocznych ale lubiec konstrukcje.
Pax panowie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No przecież wyraźnie irytuje Cię fakt, że w opinii wielu użytkowników boczne w 6D są spoko i używają ich z powodzeniem.
Nic z tych rzeczy.
Piszę teraz z ręką na sercu, że jak już ma mnie coś mega irytować to gdy ktoś mówi mi, że wie lepiej co ja myślę, chcę itp.
Jestem na to wręcz uczulony i przewrażliwiony - po codziennym słuchaniu tego z ust mojej kobiety :lol:
Opiszę Ci w kilku słowach jak to u mnie wygląda.
Mam 6D od około pół roku, także co nie co się z nim obyłem, łącznie z testowaniem AF w ujęciach statycznych i dynamicznych (w tym i boczne punkty)
Boczne działają u mnie loteryjnie i gdybym miał robić np. przysięgę pary młodej przy wykorzystaniu 6D i bocznych punktów to...
... kończyć chyba nie trzeba :D
Moje wnioski potwierdza niemal identyczne zachowanie AF w 6D kolegi i jeszcze jednego kolegi (puszki pożyczyłem i przetestowałęm) oraz poniekąd opinie na tym forum.
W skrócie, w Canon 6D pewny jest centralny punkt - a boczne to różnie, jednym działają innym nie.
Z zaznaczeniem, że innym ponoć działają, bo udowodnić tego nie ma jak, a moje testy aparatu 6D są kompletnym tego zaprzeczeniem.
W praktyce dla mnie boczne punkty w 6D to w zasadzie to samo co w 5DII, są dla ozdoby.
Co nie zmienia faktu, że 6D idzie zrobić przysięgę z powodzeniem, ale pod warunkiem używania centralnego punktu i przekadrowywania.
Przykład:
http://www.maciej-kozlowski.pl/wp-co...0/IMG_0361.jpg
Zwróć też uwagę, że ja nie bawię się w fanboystwo i sprzęt chwalę bądź krytykuję gdy na to zasługuje.
Na pewno czytałeś sporo moich postów w różnych wątkach.. znalazłeś gdzieś brak obiektywizmu?
Jak chwaliłem Sigmę 24-35/2.0 Art to z zaznaczeniem, że jest to obiektyw unikatowy i w ogólnym rozrachunku bardzo, bardzo dobry - ale są lepsze.
To samo z 6D, piszę przecież jasno że imho środkowy czujnik w tej puszce jest jak najbardziej ok (w końcu robię tym aparatem dosyć istotne elementy reportażu), ale boczne to ozdoba.
Bez jakiegokolwiek porównania do 5DIII :)
Innymi słowy.. pisząc, że ja bronię zasadności kupna 5DIII bo 6D też da radę, to ja mogę odpisać, że z kolei Ty bronisz zasadności kupna 6D bo według Ciebie te body też da radę przy zestawieniu do 5DIII ;)
Oj koledzy, jeden woli matkę drugi teściową. Ja chciałem 6D ale za namową żony kupiłem 5D Mk III i nie żałuję tego. Ficzery które posiada ułatwiają pracę a z każdym rokiem człowiek stawia na wygodę. Nie ma co się spisać, każdy aparat zrobi piękne zdjęcia, nawet tak leciwy jak 5D.
cześć Panowie i Panie. Pytanie do użytkowników tego szkła: piszecie, że w trudnych warunkach (mało światła) to szkło ma tendencje do nietrafiania. Jak się ma sytuacja kiedy "błyskotka" pomaga naszemu szkiełku? chodzi mi oczywiście o wspomaganie AF z lampy tupu 580EXII - czy to rozwiązuje problem czy nie ? mam ochotę wymienić moją 50 1.4 canona i mam dylemat. moja 50 canona wraz z pomagaczką daje radę nawet na bardzo ciemnej sali (używam tylko centralnego punku w 5dII) . Pytanie więc: jak się ma sytuacja z sigmą?
pozdrawiam. Paweł.
Dziś znajomy u mnie był z płaczem jaki to ten ART jest zły, że nie trafia, że mydło i tego typu pierdoły, nierzadko rzucane również tu na forum. Pierwsze moje skojerzenie - gość kupił najlepsza 50 na rynku do Canona i o co mu chodzi - no AMATOR? I oczywiście miałem 100% racji. Wystarczyło 20 minut roboty i nie trzeba do tego żadnych plansz i innych pierdół oraz USB DOCK. Chwila testowania na butelce whiskey i kominie w domu obok. Oczywiście nie trzeba zdejmować obiektywu z body tylko regulować mikrokalibracją. Poterm zerujemy mikrokalibrację, zmieniamy w USB dock i co??? Obiektyw nagle stał się boski... a z teorii, że szkło szkłu nierówne i są różne odchyłki od norm to nawet serwisanci z Canona w Berlinie mają bekę.
Hej widziałem na giełdzie, że jesteś zainteresowany canonem 85 L. Ale jak to, jednak nie sigma czy chcesz do porównania ?