Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Też wątpię. Jak nie używany to ok, ale czego sklep ma być straty przez czyjeś widzi mi się
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Nie sądzę, aby sklep w PL przyjął aparat z przebiegiem migawki np. 100, czy 1000 zdjęć, bo mi się jednak nie podoba i wolę inny model. Mylę się?
" konsument ma możliwość korzystania z rzeczy jedynie w zakresie koniecznym do stwierdzenia jej charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy"
dla jednego będzie to 1 klatka, a dla innego 1000 (czysto teoretycznie):p
Sklep przyjmie, ale "Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości Produktu będące wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania Produktu."
Oczywiście trzeba podkreślić, że chodzi o "konsumenta", czyli zakup na fakturę na firmę odpada.
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Sklep przyjmie, ale "Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości Produktu będące wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania Produktu."
Oczywiście trzeba podkreślić, że chodzi o "konsumenta", czyli zakup na fakturę na firmę odpada.
wszystko sie zgadza,
ale dalej teoretyzując jesli zrobisz 1000 klapnięc, a migawka dajmy na to ma gwarancje na 150 000 to co należy się im 1/150 wartości?
murowana sprawa w sadzie polubownym lub powszechnym :lol:
(dlatego moja córka ma co robic jako radca prawny w federacji konsumentów):mrgreen:
Dokładnie. Ale nie jest tak, że towar ma być nieużywany.
Nie przyjąłbym aparatu z przebiegiem 1000 klatek na zwrot konsumencki. Chyba, że z obniżeniem wartości początkowej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie przyjąłbym aparatu z przebiegiem 1000 klatek na zwrot konsumencki. Chyba, że z obniżeniem wartości początkowej.
Z ciekawości: do jakiego przebiegu przyjąłbyś taki aparat bez problemu? Bo w sumie przecież komuś to potem trzeba sprzedać, a część klientów nawet przy 50 klapnięciach migawki będzie się domagać solidnego rabatu...
Trudno powiedzieć. Na szczęście już nie handluję aparatami :) Ta ustawa jest wymyślona po to, żeby klient mógł towaru dotknąć, przymierzyć, sprawdzić itp. Ma na to 14 dni, ale nie znaczy to, że może przez 14 dni towaru używać, czy dopiero po wykonaniu 1000 czy więcej zdjęć stwierdzić, że jednak aparat mu się nie podoba.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Trudno powiedzieć.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Falandyzacja_prawa
;)
Serio myślicie że większość sklepów sprawdza przebieg po odesłaniu aparatu? Ja myślę, że mają to głęboko. Co najwyżej sprawdzą czy zgadza się numer seryjny z tym na pudle.