200 zł mniej i niepewna gwarancja... Ja bym się nie zastanawiał.
Wersja do druku
200 zł mniej i niepewna gwarancja... Ja bym się nie zastanawiał.
Co nie zmienia faktu, że naraża nas to na dodatkowe koszty, a jak czytam tutaj na forum to wiele sigm wraca na kalibracje
Cytat:
Od 1 kwietnia 2010 r. koszt wysyłki sprzętu nadanego do serwisu celem kalibracji ponosi Klient - www.sigma-foto.pl Sprzęt po kalibracji odsyłany jest do Klienta na koszt serwisu.
Tak to oczywiście jest spory minus, ale bez gwarancji płacisz za kalibrację + 2x kurier (czyli około 350 zł)? Z gwarancją 1 x kurier (o ile dobrze zrozumiałem), czyli zapewne około 50 zł. Jeśli ktoś niedawno wysyłał, to proszę o podanie aktualnych cen ;)
Z tego co napisali na stronie wynika, że honorują również gwarancję międzynarodową - z tym że ma ona domyślnie 12 miesięcy zamiast 36 miesięcy.
Tak swoją drogą te częste jazdy na kalibrację, to żenada. Ja rozumiem, że czasami może być coś nie tak, ale żeby taka liczba egzemplarzy wymagała regulacji AF...
chyba się wyleczyłem z tej sigmy
opis ze strony
Procedura reklamacyjna
1. Wysyłany sprzęt należy bezpiecznie zapakować, najlepiej w oryginalny kartonik, w którym został zakupiony. Dodatkowo, sprzęt należy zabezpieczyć folią z pęcherzykami powietrza lub papierem. Do przesyłki należy koniecznie dołączyć:
> gwarancję oraz dowód zakupu (są to dokumenty obowiązkowe, bez których nie zostanie rozpoczęta procedura reklamacyjna)
> opis usterki
> dane kontaktowe
2. Następnie należy wezwać kuriera DHL
Internet: http://www.dhl.pl
Infolinia: 0 801 345 345
Telefon: +48 022 565 05 65
i nadać przesyłkę na koszt odbiorcy*. Adres odbiorcy należy wybrać na poniższy adres:
FOTO-SERVICE
81-589 Gdynia
ul. Fleszarowej-Muskat 3
(czynne poniedziałek - piątek w godz. 9:00-17:00)
Internet: http://www.foto-service.pl
E-mail: info@foto-service.pl
Telefon: +48 58 629 45 22
Faks: +48 58 629 45 16
* UWAGA! Informacja dotycząca kalibracji obiektywu względem korpusu, z którym występuje błąd "front focus / back focus".
Uprzejmie informujemy, że od dn. 01.04.2010 roku koszt wysyłki sprzętu nadanego do serwisu celem kalibracji ponosi użytkownik.
to po jaką cholere pisza żeby nadawac na ich koszt?
czyli jak mam 12to miesięczną gwarancję to skalibrują za darmo? zamówiłem kuriera wczoraj na sigme.. ale mnie rozwali nie dość że 10mm FF to jeszcze nie ma gwarancji i mieszają z kosztami wysyłki chorzy ludzie!
W USA ta Sigma jest wyraźnie tańsza, ale ma gorszą, 12-miesięczna gwarancję w PL (oczywiście jeśli masz wszystkie papiery dotyczące tej gwarancji). Ponieważ jednak szansa, że będziesz musiał wysłać nowy obiektyw do kalibracji jest duża, chęci do zakupu towaru z USA (i raczej generalnie spoza Polski) maleją, bo koszt kalibracji plus koszt przesyłki w dużej części zjada różnicę w cenie - szary import jest więc mniej opłacalny.
I o to w tym wszystkim chyba chodzi.
Patrząc na to chłodno, wartość polskiej gwarancji oficjalnego dystrybutora wynosi ponad 300 zł (koszt kalibracji, przesyłki w jedną stronę, zabezpieczenie przed innymi awariami przez dodatkowe dwa lata, większa łatwość odsprzedaży). I znajduje to potwierdzenia w cenach - import szary - około 1700 zł - oficjalna dystrybucja - około 2000.
dodzwonienie sie do serwisu jest teraz niemożliwe, natomiast w sigmie odebrała bardzo miła pani, która była zdziwiona tym że za przesyłkę się płaci i że jest to jakieś nieporozumienie. Opowiedziałem jak wygladał mój zakup allegro..fotoit..inna gwarancja i zapytalem jak to możliwe że taka firma nie serwisuje swojego sprzętu w ramach gwarancji..? Pani bardzo uprzejma powiedziała że zrobi tak żeby mi ten obiektyw skalibrowali nieodpłatnie. Poprosiła o dane itd.. że serwis sie odezwie.
Powiedziała że to sklep udziela gwarancji i to oni wysyłają do nich, ja natomiast mówię że aparat jest zbyt drogi abym wysyłał go do sklepu->sklep do sigmy->sigma do sklepu->sklep do mnie sugerują że normalnie trwa to 3dni a tak to bedzie trwało, ale 3 tygodnie i obijanie się sprzętu, nieufność do sklepu itd..
Pani, jak nigdy w call center inteligentna przyznała mi rację, że to nie ma sensu faktycznie. Ponieważ jako klient ostatnią rzeczą jaka powinienem sie interesować to co zrobic z niesprawny sprzętem.
Warto sugerować że kupuje sie sigmę ze względu na jej jakość i obsługę, która jest na dużo wyższym poziomie jak u konkurencji natomiast ceny są wyższe (50mm 1,4). Coś z tym chyba zrobią, bo faktycznie robi sie niemiło biorąc pod uwagę że praktycznie każdy obiektyw ma feler.
dodatkowo wyszła niejasność na stronie odnośnie tych zapisów kosztów wysyłek do kalibracji i numer do DHL jest nieprawidłowy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dzwoniła teraz do mnie ta sama pani i potwierdziła że od kwietnia klient opłaca sobie przesyłkę w OBIE STRONY
co jest chore, zapytałem to obiektyw jest niesprawny czy klient..?
mój odsyłam do firmy fotoit, a sigmie podziękuję już na zawsze za współpracę.
:evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::e vil::evil::evil::evil::evil::evil::evil:
Czyli podsumowując - im obiektyw starszym tym wartość gwarancji K-Consult jest wyższa ;)
- Do 12 miesięcy od zakupu - różnica wartości gwarancji polskiego dystrybutora i międzynarodowej to z grubsza 100 zł.
- Po roku a do trzech lat - 300 zł (nawet przy końcu okresu gwarancji).
I chyba tak trzeba to liczyć przy kalkulowaniu ofert (ze względu na duże prawdopodobieństwo konieczności kalibracji).
Sprytnie.
sprytne sprytne tylko dlaczego wszystkie są zjeb.ne..? pewnie po to żebyśmy się bali i kupowali przedłużoną gwarancje za drobne 300zl..