Lepiej żeby były siupy z AF, niż żeby ci 50tka na zleceniu padła w ogóle :) Chyba że masz backupową ^^
Wersja do druku
hmmm nie mam natury hazardzisty - nigdy nie mialem, ale masz racje.. niestety obie ewentualnosci sa teoretycznie mozliwe.
dlatego juz dawno po przemysleniach, zdecydowalem sie na wariant: praktycznie w 100% pewny AF obiektywu 50/1.4 (+ kupienie uzywanego 50/1.8 tak, zeby sobie lezal w torbie na wszelki wypadek)
nie mniej jednak nie wykluczam sigmy calkowicie.
po prostu po kilku latach z fotografia nauczylem sie jednego - domowe testy AF za pomoca tablic testowych, linijek, bateryjek itp maja sie nijak do dzialania "w polu"
nie wiem na czym to polega, i nie bede wnikal - a to zdaje sie jest nie tylko moje spostrzezenie :]
po prostu z sigma 50/1.4 poczekam, az bede na slubie kogos znajomego - jako zwyczajny gosc.
wowczas przejde sie do salonu sigmy i wypozycze sobie ten obiektyw aby "w boju", bez presjii psychicznej ze biore za to kase i nie ma mowy o zadnych bledach, zobaczyc jak sie sprawdzi zestaw: 5DII + sigma 50/1.4
poki co jak ide na slub to o jedno jestem spokojny - mianowicie o to, ze nie musze myslec o tym, czy moje obiektywy (w tym najwazniejszy: Canon 50/1.4) trafia z AF
trafia w 90% (10% to pewnie z mojej winy), a ja moge skupic sie na kadrach, na swietle itp.
to bardzo poprawia komfort fotografowania.
jak 3 lata temu chodzilem na sluby z 30D to bylem klebkiem nerwow, czy zdjecia ktore robie beda ostre.
z reguly nie byly..
a pracujac na 30D to nie ma jak sprawdzic, czy ostrosc jest ustawiona prawidlowo, bo w wizjerze g..no widac i to samo na wyswietlaczu.
wszystko w rekach aparatu (ktory zawodzil w tej kwestii zbyt czesto)
kupilem 5DII i problem z AF wlasciwie zniknal :] (nie foce sportu, ani ptactwa)
50L kosztuje zdecydowanie zbyt wiele, na to co oferuje w stosunku do budzetowego 50/1.4
a jest nią ogniskowa 50mm :mrgreen:
Co kto lubi, dla mnie 50mm na FF jest nijakie. Ani szerokie ani wąskie.
Dla mnie standardem jest 35mm i już.
A co do pytania 35/2 vs. 28/1.8
Jakoś tak chyba nie mógłbym się przyzwyczaić do braku USM...
Jest tu na CB porównanie 35L i 35/2 optycznie wdzięczne szkło tylko niestety bez USM...
Kiedyś w samym tylko sklepie podpiąłem 20 1.8. Sklepowy egzemplarz był jednocześnie wypożyczalniowym egzemplarzem, innego nie pozwolili podpiąć, póki nie byłoby zdecydowania na zakup (nie chcą na darmo rozbebeszać kartonów czy co?). Otóż ten egzemplarz złudnie odwlókł mnie od decyzji zakupu 20 1.8, prezentując ostry środek dopiero od 2.5, natomiast niedawno kupiłem inną sztukę 20 1.8, taką z 2008 roku, używaną, z CB i jest ostra od 1.8 w środku i akceptowalnie (jak za taką kasę, światło i ogniskową) ostra po brzegach. Testy w warunkach bojowych dopiero za jakiś tydzień.
TL DR : Żeby obiektywnie ocenić Sigmę, trzeba najpierw trafić na dobry egzemplarz :)Ile razy pisałeś to już w tym wątku, i nie tylko w tym? ^^Podobnie, tyle że zamiast żony był Towers, a zamiast "dostałem", było "kupiłem" ;) No i zamiast "pod choinkę", było "na lato". Tak czy siak, drogę [28 1.8 i później jak będzie kasa to > 35L] polecam.
i później jak będzie kasa.
:twisted: